Kriptovaluta szabályozás kerül hamarosan elfogadásra Pakisztánban

Egy újan elfogadott törvény keretében hatósági szabályozás alá kerülnek Pakisztánban a kriptovaluta és blokklánc vállalkozások. A The Express Tribune helyi híroldal beszámolója szerint a törvényhozás hamarosan elfogadja az elektronikus pénzügyi intézményekre (Electronic Money Institutions – EMI) vonatkozó törvényt.

A törvények a Pénzügyi Akció Munkacsoport (Financial Action Task Force – FATF) nemzetközi szervezet ajánlásai alapján történnek. A szervezet feladata a pénzmosás elleni küzdelem és a globális pénzügyi rendszerre ártalmas események kivédése. A szervezet már 2018 vége óta dolgozik a G20 országokkal szorosan egy egységes kriptopénz-szabályozás megalkotásán (Pakisztán ugyanakkor nem G20 ország).

A The Express Tribune a pénzügyminisztériumban lévő meg nem nevezett forrásaira hivatkozik és a törvény a kormány azon céljaival összhangban kerül megalkotásra, hogy hatékonyan felügyelni tudja a digitális pénzhasználatot az országban és megakadályozza az illegális tevékenységeket.

“Ezek a szabályok segítenek az országban a pénzmosás és terrorizmus elleni küzdelemben és közben szabályozni tudják a digitális pénzeket,” áll a cikkben.

A FATF korábban már kiadott egy figyelmeztetést, mely szerint a bitcoint és az altcoinokat illegális tevékenységek finanszírozására használják. Ezzel ugyanakkor gyökeresen ellentmond a RAND elemzőközpont tegnapi friss bejelentése, mely szerint a kriptók nem alkalmasak a terrorizmus finanszírozására.

Pakisztán új keretrendszerét még hivatalosan is be kell jelenteni és meg kell felelnie egyes feltételeknek ahhoz, hogy a Pakisztáni Központi Bank (SBP) törvénybe iktathassa.

A Te privát kulcsod, a Te kriptód! Ne hagyd, hogy az állam rámásszon a kriptódra.

A tervezet formájában asztalon lévő szabályozás értelmében az EMI által definiált kriptopénz és blokklánc vállalkozásoknak speciális tőkemegfelelési, valamint KYC és AML kötelezettségük lesz az ügyfeleikkel szemben és garantálniuk kell a letétek biztonságosságát. A működési engedélyek felfüggeszthetőek vagy visszavonhatóak lesznek, ha a helyi vállalkozások nem felelnek meg a feltételeknek.

Korábban Pakisztán ennél sokkal keményebben igyekezte regulázni a digitális fizetőeszközöket, így a jelenlegi tervezet meglepetésként érheti az ottani kriptoökoszisztéma vállalkozásait.

Az új szabályozást formális keretek között fogják ratifikálni a következő napokban a Pakisztáni Központi Bank iszlámábádi irodájában. A ceremónián részt vesz az SBP elnöke Tariq Bajwa és a szövetségi pénzügyminiszter Asad Umar is.

(Forrás: The Express Tribune)