Kriptovalutákba menekítik az oroszok a pénzüket: jobb mint a párnaciha

Az oroszok gazdasági válságtól tartanak, ezért megrohamozták a bankok ATM-jeit. Több mint 13,6 milliárd dollárnyi készpénzt vettek fel csak márciusban. Sokan viszont kriptovalutákba menekítik pénzüket. 

A koronavírus járvány a világ minden országát padlóra küldte, nincs ezzel másként Oroszország sem. Nem elég az, hogy a turizmus visszaesett, az országot valóságos arcon csapásként érte a kőolaj és földgáz drámai árzuhanása. Az ország fő exportbevételét ugyanis ez a két nyersanyag adja. Az elmúlt években Putyin elnök megszorító intézkedéseinek köszönhetően Oroszország tartotta magát az amerikai szankciók ellenére is, a mostani alacsony kőolaj és földgáz árak miatt azonban elkerülhetetlen a veszteség. Az olajpiacon túlkínálat van, sok ország kénytelen a kitermelést csökkenteni, hogy ezzel is megakadályozza a további áresést. A helyzetet pedig tovább rontja az, hogy csak nagyon lassan térhet vissza minden a régi kerékvágásba és indulhat be ismét a világgazdaság.

Válság szele fenyeget

Az oroszok félnek a vészesen közelgő válságtól, ezért egyre többen akarják kimenekíteni pénzüket az orosz bankokból. Sokan elképesztő mennyiségű készpénzt halmoznak fel, mások viszont bitcoinba helyezik a vagyonukat. A Bloomberg szerint csak márciusban egy billió rubelt (közel 13,6 milliárd dollárt) vettek fel az állampolgárok az ATM-ekből, szigorúan betartva az egy millió rubeles készpénzfelvételi limitet.

Nagy a forgalom a kriptotőzsdéken is

Ezzel egy időben azonban a kriptovaluta tőzsdék volumene is megugrott. Anton Kozlov, a Paxful orosz piacának ügyvezetője kiemelte azt, hogy március kifejezetten jó hónap volt számukra.

“2019. szeptember 1-jétől 2020. április 1-jéig + 225%-kal nőtt a havi regisztrációk száma”, magyarázta Kozlov. “Márciusban tapasztaltuk a legtöbb havi regisztrációt Oroszországban.”

Habár a Paxful csak szeptemberben vetette meg a lábát az orosz piacon, kereskedési volumene kifejezetten jelentős. Március elején elérte a több mint 3,7 millió rubelt. Nemcsak a Paxful tapasztalt nagyobb forgalmat, hanem a többi kriptotőzsde is, márciusban átlagosan 5,56%-kal nőtt a forgalmuk.

Úgy tűnik, hogy sok orosz emlékszik még az 1998-as válságra, amikor az orosz gazdaság összeomlott és különféle túlélési stratégiákat indított el az állam. Akkor is rengetegen vettek fel készpénzt rejtették a matrac alá, ami a bankok totális csődjéhez vezetett. A különbség viszont most az, hogy sokan a pénz elértéktelenedésétől tartva inkább kriptovalutákba fektetnek. Oroszország azonban nincs egyedül, hiszen a világ több országából is jelezték már, hogy drasztikusan megugrott a kriptotőzsdékre regisztrálók száma és a tőzsdék kereskedési volumene.

A Kraken felhasználói forgalma például 83%-kal emelkedett. A Kraken bitcoin stratégája, Pierre Rochard azt mondta, hogy ez a válasz a növekvő gazdasági problémákra. “A nyugati kormányok a COVID-19 visszaszorításáért küzdenek, a városokat és nemzeteket karanténba kényszerítik, ezért az embereknek úgy érzik sürgősen ki kell jutniuk a centralizált pénzügyi rendszerből. Mivel nem tudnak tiltakozni az utcákon, így a bitcoinnal tiltakoznak”.