A „golyóálló” Oroszország, amit képtelenség megszorongatni

Oroszország hosszú és rögös utat tett meg. Az Egyesült Államok és az Európai Unió minden szinten Oroszországot démonizálja. Ennek pedig fő oka nem más, mint Putyin, aki elutasítja a nyugati világ ajánlatait. Az Egyesült Államok külpolitikájának központi eleme az, hogy az USA mindenki más felett akar állni. Putyin viszont nem kér ebből a játékból. Csaknem 20 éve ellenáll, ami nem azt jelenti, hogy jó ember vagy jó vezető lenne, de Oroszországnak pont ilyen erős kezekre volt szüksége, amikor a Szovjetunió felbomlása után a szakadék szélére került.

Putyint és Oroszországot már több millióan kielemezték. Vannak, akik szkeptikusak az országgal kapcsolatban, vannak, akik látnak fantáziát Putyin vezetői stílusában. Egyben azonban sokan egyetértenek, Oroszországba érdemes fektetni. Noha a piacok nem kereskednek alapvető fontosságú elemekkel minden nap, hosszú távon végül a tőzsde legyőzi az emberi érzelmeket és érvényesíti az árakat.

2014-ben, amikor beköszöntött az olajválság, a Gazprom részvényára is drámai mélypontot ért el. A rubel egy olyan válságon ment keresztül, amelynek célja az volt, hogy Putyint eltávolítsák a hatalom éléről. Putyin ügyes lépései a rubelválság idején és Oroszország kifogástalan költségvetési nemzeti mérlege viszont kihúzták az országot a bajból.

Azóta az USA arra játszik, hogy minél több akadályt gördítsen Oroszország elé a globális tőkepiacon. A Magnitsky-törvényt a befektetők elijesztésére használják. Szíriában és Ukrajnában háborús provokációkat generálnak, hogy ezzel is lassítják az orosz tőkepiacokon történő befektetések ütemét. A Gazprom évek óta fuldokol az amerikai nyomás alatt, amit tetéz az európai Déli Áramlat leállításának lehetősége is. Az EU megváltoztatta törvényeit, hogy visszamenőleges hatállyal megszerezze a Gazprom földgáza feletti irányítást. De végül semmi nem működött. Oroszország lassan és magabiztosan állta a sarat. Javuló politikai helyzete megnyeri a befektetők szívét. A Forbes azt írta: “Golyóállóvá tették magukat. Csökkentik a kamatlábakat. A valuta nagyon stabil.”

2015 előtt nagyon jó számokat produkáltak. Aztán jöttek a hitelminősítő intézetek és bóvli kategóriába sorolták az országot. Akkor az adósság/GDP arány 13,3% volt. Ma a valutaválság után mindössze 11,8%(!).

A kotnyeles USA

Mint mindig, a világ reagált az Egyesült Államok intézkedéseire Oroszországgal szemben, mindössze egy dolgot hagytak ki a repertoárból. Nem távolították el őket a SWIFT bankközi utalási rendszerből. Később ugyanez történt Iránnal is. Egy dolgot viszont ezek az országok megtanultak: hogyan lehet továbblépni és létezni az amerikai dollár nélkül.

2019-re Oroszországnak, Kínának és Iránnak van alternatívája a SWIFT-rendszerre. Amint a tranzakciók elhagyják a SWIFT-et, az Egyesült Államok elveszíti egyik leghatékonyabb megfigyelő eszközét. Az USA ahelyett, hogy Oroszországot pénzügyi szempontból elszigetelte volna és elpusztította volna a rubelt, valójában a dollárt gyengítette és Közép-Ázsiában növelte a rubel hatalmát.

Trump elnök utasítására emelték a dollár használatának költségeit azon országokban, amelyek Oroszországgal folytatnak jelentős üzleti tevékenységet. Putyin és Szergej Lavrov külügyminiszter viszont politikai stabilitást teremtettek. Putyin betartotta ígéretét a világ színpadán még akkor is, ha kapcsolata az adott országgal nem éppen rózsás. Trump viszont folyamatosan zaklatta és szankcionálta a világ nagy részét azért, mert nem azt tette, amit ő akart. Ezért mondta már Putyin többször is, hogy Trump hosszú távon tönkreteszi a dollárt. Ha egy ország, elfogadja a világ döntéseit, zsarolások ellenére is ösztönzi a kereskedelmet, tiszteletben tartja a szerződéseket, még akkor is, ha a szabályokat önkényesen változtatják meg velük szemben, és szövetségesei mellett kiáll, igenis kivívja az emberek tiszteletét és növeli a befektetési hajlandóságot.

Mióta Trump világpolitikai intézkedései lesújtottak, a rubel akadozott a nemzetközi piacokon. Noha a dollárral szemben enyhén erősödött (0,8%), a rubel 11%-kal emelkedett a kereskedelmi partnerek teljes kosárával szemben (REER).

Mivel egyes jóslatok szerint a dollár egy pénzügyi válság küszöbén táncol, a rubel lehet a menedéke azoknak a gazdaságoknak, amelyek shortolni akarják a dollárt.

Fellélegző gazdaság

Az orosz központi bank végre elengedte a gazdaság nyakát. Az elmúlt négy hónapban agresszív módon csökkentette a kamatlábakat, a rubel viszont nem gyengült. Ez erősítheti a rubel iránti keresletet, mivel sokkal jobb kamatok állnak rendelkezésre a vállalati kötvények kibocsátáskor, mint néhány hónappal ezelőtt.

Mióta csökkentették a kamatlábakat, az orosz kötvények iránti kereslet gyorsan növekszik. A nyugati befektetők biztonságos hozamot keresnek, a feltörekvő piacok pedig dollár hiányában fordulnak Oroszország felé. Nem arról van szó, hogy globális szinten a rubel átvenné a dollár helyét, hanem csak egy kis változást hoz a kereslet színpadára. Az orosz gazdaság dollárcsökkentésének üteme nem olyan gyors, mint ahogyan azt gondolnánk, de folyamatos. A rubel az orosz export több mint 30%-át és a teljes nemzetközi kereskedelem 20%-át teszi ki.

Oroszország viszont nincs egyedül. India, Törökország, Kína, Irán és még sokan mások is megértik azt, mit jelent a dollárra való támaszkodás a gazdasági válság idején. Ezen országok Putyinnal együttműködnek azért, hogy gazdaságuk össze ne omoljon, amikor a dollár eltűnik az országból.

Ez az oka annak, hogy Putyin és Hszi ragaszkodtak a dollár kikerüléséhez a helyi kereskedelemben. Már négy év telt el a 2015-ös rubelválság óta. Oroszország tőzsdéje pedig virágzik. A következő okos lépés pedig az lenne, ha az EU megszüntetné az Oroszországgal szembeni szankciókat, mivel az ország kereskedelme jelenleg majdnem olyan nagy az unió országaival euróban, mint dollárban.