Kriptovalutákra is kitér a Zöldek választási programja Németországban

Az évben leköszön Angela Merkel, Németország egyik leghosszabb ideje regnáló kancellárja, a szeptemberi választásokon már új generáció szelei fújhatnak.

Az idei német választások egyben egy generáció leköszönését is jelentik, valószínűleg ez a választás lesz az első Németországban, amelynek kimenetelét nem a boomer generáció, hanem a millenáris fogja eldönteni.

Az egyik ilyen millenárisok által üdvözölt arc Annalena Baerbock (képen), aki jelenleg a Zöldek társelnöke.

A Zöldek pártja a hónapban dönti el, hogy ki fog indulni a társelnökök közül a kancellári posztért, már ha nyernek a választáson. Momentán Baerbock vezet, azzal az általános véleménnyel, hogy őt fogják kancellárnak jelölni, de persze ahogy másutt már megtapasztalhattuk, nem kizártak Németországban se a meglepetések.

Egy voks Baerbock neve mellett, hogy ha őt jelölik, akkor a Zöldek még jobban teljesíthetnek a választásokon, ahogy ezt a közvéleménykutatástok is indukálják.

A Zöldek menetelése egyébként nem csak a változó generációs választási felhozatal számlájára írható, hanem a kormányt adó CDU/CSU pártok kiöregedésére és unalmasságára is.

A CDU és az SPD egyaránt esett a közvéleménykutatások alapján a Zöldekhez képest, viszont közben feljövőben van az FDP (Német Szabaddemokrata Párt) és az Alternatíva Németországért (AfD), tehát akár még egy zöld – sárga koalíció is elképzelhető Németországban.

Az AfD a Zöldek görbe tükre a bújtatott nacionalizmusával és nemzetsovinizmusával és nem kimondottan koalíció-kompatibilis egyik párt szemében sem.

Ha a közvéleménykutatási eredmények kitartanak a választásokig, akkor komolyan számolni kell egy Zöldek vezette koalícióval Németországban, ami egyben a többi párthoz képest erősen bitcoinbarát politikát folytat, aminek jelei a kiáltványukban is fellelhető.

A Zöldek elsősorban a környezetvédelemre fókuszálnak választási programjukban, ideológiai helyett gyakorlati megoldásokkal: több vasúti infrastruktúrát, még több megújuló energiát, még több elektromos autókat támogató programot indítanának. Egyben az unió berendezkedését is föderalisztikusabbra transzformálnák, ahol a többségi szavazás döntene a fontos kérdésekben és nem fordulhatna elő többet, hogy egy vagy több gazdaságilag jelentéktelen ország sakkban tarthat egy egész kontinenst. Szorgalmazzák a fiskális uniót, ami magával vonná a közös uniós költségvetés megerősítését és a közös európai teherviselést is.

A gazdaságról úgy vélekednek választási pártprogramjukban, hogy a „a kritikus területeken történő regionalizáció és a globális együttműködés összetartozik.”

A választási programjuk monetáris és fiskális politikáról szóló részében külön megemlítik a kriptovalutákat, ahol elsősorban a központi bank digitális jegybankpénzről foglalnak állást:

„A központi bankoknak saját szabványokat kell létrehozniuk a digitális devizákra vonatkozóan. Ezek fejlesztése európai szabályozást igényel, amely jogbiztonságot garantál a fogyasztók számára. A pénz- és valutamonopólium aláásása az euróövezetben privát kibocsátású valutákon keresztül nem megengedett.” – itt egyértelműen a Facebook lassan hamuba holt Diem/Libra projektjére utalnak, ami ha egyáltalán elindul, sok jóra nem számíthat Európa döntéshozói körében. Majd folytatva:

“A digitális fizetéseknek, a kriptovalutáknak és az utalások mögött álló személyek nyomon követhetőek kell legyenek. Kormányzati infrastruktúrára van szükség az olyan bűncselekmények leküzdésére, mint a pénzmosás, a gyermekek elleni szexuális erőszak ábrázolása, az adóelkerülés és a terrorista tevékenységek finanszírozása.” A második rész említi az echte kriptovalutákat, mint amilyen a bitcoin is, amelyek tranzaktálásakor érvényesülnie kell a nemzetközi AML és KYC eljárásoknak.

Ha helyes az interpretáció, akkor sok újat nem írnak, hiszen a legtöbb centralizált kriptotőzsdén, wallet szolgáltatónál kötelező KYC/AML azonosítási praktikák vannak érvényben már évek óta.

Előfordulhat azonban, hogy a Zöldek itt egy nagyszabású open source fejlesztői ökoszisztéma személyazonosításon gondolkodnak, azaz olyan tárcákat és váltókat is KYC/AML-re köteleznének papíron, amik decentralizáltak és nyílt forráskódúak. Ez a forgatókönyv ugyanakkor egy zöld párt esetében nehezen elképzelhető, egyenesen radikális, hiszen a személyes adatok védelme szintén fontos helyet kap retorikájukban.

Ami súrlódás lehet viszont a Zöldek manifesztója és a bitcoinisták között, hogy a mainstream média tele van olyan álriportokkal, amik a bitcoint energiaintenzív bányászata miatt állítják negatív perspektívába. Szerencsére ez az állítás csak akkor állja meg a helyét, ha például EU-n kívüli országokat veszünk, mint Oroszország és Kína, ahol ugyan csökkenő arányban, de továbbra is használnak a bányászathoz pl. széntüzelésű erőműveket. Az unióban népszerű bányászati országokban azonban elsősorban a vízenergia és más megújuló energiák hódítanak.

A fontos konklúzió, hogy a Zöldek számolnak a kriptovalutákkal, mint amilyen a bitcoin is, és nem mint valami sátán terméke állítják be, amit be kell tiltani és szét kell szabályozni.

Amennyiben a zöldenergia elterjesztése még nagyobb szerepet kap Németországban egy esetleges Zöldek párti győzelem esetén, abból még a kriptovaluta bányász cégek is profitálhatnak, hiszen a megújuló energia támogatások és infrastruktúra fejlesztések közvetlen hatással lesz a saját jövedelmezőségükre és hatékonyságukra is.

Változás stabilitást teremt – szól a Zöldek választási mottója. Egyrészt szól Merkelnek és a konzervatív pártoknak, de egyben sugallja az innovációbarát és 21. századi mentalitást is, és mi igazán 21. századi, ha nem a Bitcoin.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük