Kriptovalutával az infláció ellen? Valahol működik, valahol nem

A kriptovaluták a törvényes fizetőeszköz alternatívájává válhatnak azokban az országokban, ahol az infláció csillagászati magasságokban jár. A világban több állam is megpróbálkozott a kriptopénzekkel, több kevesebb sikerrel. 

Zimbabwe és a zimbocash

Valószínűleg még nem sokan hallottak a zimbocash-ről, melyet Zimbabwében hoztak létre azért, hogy népszerű fizetőeszközzé váljon, és némiképp ellensúlyozza az országban évek óta tapasztalható hiperinflációt.

Az afrikai állam 2015-ben megszabadult a zimbabwei dollártól, azóta csak az amerikai dollárt vagy a dél-afrikai randot használja. Ahhoz, hogy szemléltessük, milyen magas is volt az infláció, elég, ha csak annyit tudunk, hogy 175 millió zimbabwei dollár 5 amerikai dollárt ért. Gondoljunk bele, hogy egy bőröndnyi készpénzre volt szükség ahhoz, hogy valaki 1500 forintnyi dollárhoz jusson.

Ennek az ellensúlyozására született meg a zimbocash. Ez egy decentralizált kriptovaluta, amely a Tron blokkláncon fut, tokenkínálata pedig fix, 4,5 milliárd token. Célja, hogy törvényes fizetőeszközzé váljon. A hivatalos platformon regisztráló felhasználók tokeneket kapnak, amelyeket elkölthetnek vagy eladhatnak. A zimbocash-t jelenleg a Bithumb jegyzi. A rendszer célja, hogy ösztönözze a használatát pénzátutalási eszközként, távol a zimbabwei fiat valuták katasztrofális dinamikájától.

Támogatóinak álma egyébként az, hogy a zimbocash-t az emberek a fiat valutákkal együtt, illetve kiegészítve azokat tudják használni.

A közelmúltban a helyi gazdasági miniszter, Mthuli Ncube azt mondta, hogy támogatja a kriptovaluták használatát. Véleménye szerint ezek jelenthetik a megoldást az átutalások költségeinek csökkentésére.

Venezuela és a petro

Már többször írtunk Venezueláról és a petróról, amelyet azért hoztak létre, hogy a dél-amerikai ország végre legyőzze az infláció ördögét. Na nem mintha elsöprő sikerrel járt volna Maduro elnök kriptovalutája, maga az ötlet egyáltalán nem elvetendő. Sőt, annyiban hasznos volt a petro reklámozása, hogy azóta az országban egyre többen érdeklődnek a kriptopénzek iránt. Madura szerint ma már rengetegen használják a petrót. Néhány hónappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy Caracas arra törekszik, hogy új funkciókkal lássa el a kriptopénzzel működő állami Patria platformot, amely lehetővé teszi a venezuelaiak számára, hogy kriptoátutalásokat fogadjanak a tengerentúlról.

Bár kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a petro jelenthetné a megoldást az országot sújtó inflációra, úgy tűnik, hogy a kriptovaluta a bolivar mellett némi népszerűségre tett szert Venezuelában.

Salvador és a bitcoin

Venezulával és Zimbabwéval ellentétben Salvador nem kínlódott azzal, hogy saját kriptovalutát fejlesszen, ehelyett a bitcoint választotta. Szeptember 7. óta a BTC a dollárral együtt hivatalos fizetőeszköz. Salvadornak egyébként már nincs saját pénzneme, hiszen az évekkel ezelőtti hiperinfláció felemésztette azt.

Bukele elnök azért választotta a kriptovaluták királyát, hogy megerősítse az ország törékeny gazdaságát. A bitcoin bevezetésével az elnök becslése szerint évente akár 400 millió dollárt is megspórolhat polgárainak az átutalások során felmerülő jutalékköltségekből. Egy 6,4 millió lakosú ország esetében ez nem kis összeg.

A bitcoin és általánosságban véve a kriptovaluták hasznosnak bizonyulhatnak a gazdaság fellendítésért folytatott küzdelemben. Ugyanakkor még mindig sok a szkeptikus. Az erős államok ahelyett, hogy hagynák a kriptovaluták elterjedését, inkább saját digitális valutáikon (CBDC) dolgoznak. A gyengébbek nyitottabbak a kriptovaluták iránt, bár keresik a módját, hogy ellenőrizhessék azokat, ezzel figyelmen kívül hagyva azok decentralizált jelleget.

Egy biztos: elindult egy olyan pénzügyi átalakulási folyamat, amit már nem lehet megállítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.