A kriptovilág fenegyereke, John McAfee

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

John McAfee idén lesz 73 éves. Volt már programozó, milliomos, dzsungellakó, körözött (és letartóztatott), extrémsportoló, jógatanár, illegális gyógyszergyártó, valamint a Cyber Party jelöltjeként még az amerikai elnökválasztásnak is nekifutott. Az utóbbi években kriptopénzekkel és technológiával foglalkozik, befektető, tanácsadó és rendszeresen felbukkan a médiában polgárpukkasztó megjegyzéseivel, rendszerellenes kritikáival, kiberbiztonsági figyelmeztetéseivel. Színes élete Hollywoodot is megihlette, ‘King of the Jungle‘ címmel készül róla film, a tervek szerint Johnny Depp főszereplésével.

Karrier és a Vírus

McAfee 1945-ben született Dél-Angliában, a család később az USA-ba költözött. Nehéz gyerekkora volt apja alkoholizmusa, brutalitása miatt, aki végül fejbe lőtte magát. A családi problémák hatására neki is meggyűlt a baja az alkohollal, a drogokkal, ez azonban nem akadályozta meg karrierje építésében.

Az egyetem elvégzése után programozóként dolgozott többek között a NASA-nak, a General Electricnek, a Siemensnek. A 80-as években a Lockheed Martinnál egy titkos hangfelismerő szoftver fejlesztésében vett részt. Itt találkozott egy szokatlanul viselkedő kóddal, ami a saját magát másolta az érintett számítógépekbe helyezett floppy lemezekre. A kódot vírusnak nevezték el.

McAfee anti-vírus szoftver fejlesztésébe fogott, ugyanis felismerte, hogy a vírusok fenyegetése az elkövetkezendő években is komoly mértékű lehet. 1987-ben megalapította saját cégét a McAfee Associatest, ahol 1989-től főállásban dolgozott. Jóslata valóra vált; a vírusok elszaporodtak és McAfee cége több milliós üzletté vált.

“Ezért van graffiti a belváros falain. Az emberek szeretnek rongálni és a rendet megzavarni. Ebből kiindulva a számítógépes vírusok sem fognak eltűnni, sőt ez csak rosszabb lesz. Én pont ezért akartam az élvonalba kerülni.”

WannaCry vírus térkép, 2017

McAfee a 90-es években eladta részesedését és új cégeket alapított. 2008-ban egy személyes tragédia érte, 2009-ben pedig a pénzügyi válság őt is megroppantotta, ezek hatására élete drámai fordulatot vett.

A zűrös éveket a ‘Gringo: The Dangerous Life of John McAfee’ című dokumentumfilm dolgozza fel. Fegyverek, drogok, paranoia és még egy gyilkossági ügybe is belekeveredett főhősünk. McAfee visszautasította és kitalációnak nevezte a filmben elhangzottakat.

Találkozás a kriptoval

“Ezzel annyi ideje foglalkozok, mint a legtöbb ember. Csak nem reklámozom…nincs szükség rá. Mint ahogy nem kell reklámoznom a biztonsági tapasztalatomat sem; mindenki tudja! És mindenki meg fogja tudni, hogy kriptográfiai szakértő is vagyok. Ez egy és ugyanaz, mert a jövőben minden biztonsági cég használni fogja a blokkhálózatot. Ez a leghitelesebb módja érvényesíteni és ellenőrizni hogy ki van a hálózatodon. Mi lehet ennél jobb?  Tehát természetes konvergencia számomra a kriptoba való migrálás.”

A bitcoint egy barátja ajánlására kezdte el tanulmányozni 2013 végén. Erre így emlékszik vissza:

“Amikor először elolvastam Satoshi fehér könyvét, könnyek gyűltek a szemembe. Komolyan mondom. 72 éves vagyok… Egész életemben technológiával foglalkoztam és miközben olvastam, az arcom nedves volt a könnyektől, mert ez a férfi vagy nő vagy csapat összehozott valamit ami azt mondja: tessék, itt a megoldás… Ez a koncepció megállíthatatlan.”

McAfee azóta a kripto világának egyik legtevékenyebb személyisége.

Az MGT Capitalnak mint vezető biztonsági szakértő kezdett el dolgozni. A cég bitcoin bányászattal és kiberbiztonsági technológiákkal foglalkozik; az ő fejlesztésük a Sentinel, ami valós időben monitorozza a hálózati forgalomban felbukkanó gyanús aktivitásokat és szükség esetén ellenintézkedéseket alkalmaz mielőtt azok működésbe lépnének. Az MGT Észak-Amerika legnagyobb bányászai közé tartozik, többezer Bitmain Antminer S9 géppel bányásznak bitcoint egy titkos helyszínen. McAfee az MGT-től – közös megegyezéssel – idén januárban kilépett.

MGT bitcoin bánya@John McAfee, Twitter

McAfee a Cryptocoin Connection csapatával ICO (elsődleges tokenkibocsátás) elemzéseket készít, ezenkívül alapító tagja a BitIndia nevű startupnak. A BitIndia egy nyílt forráskódú  kripto pénztárca, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy titkos kulcsukat a blokkhálózat csomópontjain tárolják. Tőzsdét is üzemeltetnek, ahol az indiai rúpiát válthatják kriptopénzekre.

Ledger Nano X - The secure hardware wallet

A médiával kapcsolatos hosszan tartó és ellenséges viszony korszaka úgy tűnik végetért; szívesen látott vendég a különböző platformokon és Twitter oldala is rendkívül forgalmas. Bejegyzéseit imádat és kritika övezi időnként kisebb botrányokkal megfűszerezve. Olvashatunk A hét kriptojáról, A hét leggyanúsabb ICO-járól és volt már közvéleménykutatás is. Ezenkívül beláthatást enged mindennapjaiba; üzleti utak és vakációk, selfie-k feleséggel és az is kiderül, hogy a kutyák Family Guyt néznek.

john mcafee kutyái family guy-t néznek
John McAfee, Twitter

John McAfee filozófia

A korábbi pénzügyi válságok, valamint egy újabb vészcsengője, az országok és egyének hitelállománya és a kriptopénzek megjelenése komoly vitát indított el arról hogy mit is tekintünk pénznek, értéknek, fizetőeszköznek.

McAfee a Realnewsnak adott interjújában arról beszélt, hogy a kriptok a világ első demokratikus pénznemei, nincs szükség jegybankra, sőt még kormányzatra sem. A világ kormányainak ez nagyon rossz hír, ugyanis a fennálló rendszerben a jövedelem megadóztatása által jutnak forráshoz, a kriptopénzek anonimitása miatt azonban követhetetlenné válnak a tranzakciók, emiatt a jövedelmek átláthatósága és emiatt az adózás. A kormányok erőteljesen fellépnek ez ellen, McAfee azonban úgy véli, a kriptopénzeket sem betiltani, sem szabályozni nem lehet, csak abban az esetben “ha lekapcsolják az országot az internetről, ez pedig nem fog megtörténni.”

Riporteri felvetésre, miszerint mi történik abban az esetben ha az államok saját kriptopénzeket fognak gyártani – ezzel elejét véve a rendbontásnak – azt felelte, a kormányok mindent meg fognak próbálni mire rájönnek, hogy sehogy sem lehet ezt szabályozni; “Pandora szelencéje nyitva van és nem tudod a kriptokat visszazárni.” McAfee a tőle megszokott szókimondó stílusban úgy fogalmazott, minél többen kezdenek el kriptopénzeket használni, annál inkább le fognak értékelődni a jelenleg használt fiat-pénzek és még az is megtörténhet, hogy a dollárból wc-papír lesz.

McAfee korábban több jóslatot is megfogalmazott a bitcoin értékének alakulásáról, többek között 500 000 dolláros árfolyamról is beszélt. A műsorban elmondta, valójában arról van szó, hogy a dollár értéke drasztikusan le fog csökkenni az elkövetkezendő 3 évben a fiatból kriptoba való emigrálás következményeként, tehát a bitcoin ára igenis lehet ennyi, akár több is.

Jamie Dimon vs McAfee

Jamie Dimon a JP Morgan főnöke, a bankvilág egyik legbefolyásosabb személyisége már régóta hangoztatja nemtetszését a kriptopénzek kapcsán. 2017 szeptemberében azt nyilatkozta, hogy a bitcoin csalás, csak a drogdealerek használják és kirúg cégétől mindenkit, aki ezzel kereskedik. Lánya is megkapta a magáét: “A lányom bitcoint vett, felment az ára és most zseninek képzeli magát.

McAfee a CNBC-nek adott interjújában üzent Dimonnak:

“Miért csalás a bitcoin? Én egy bányász vagyok, mi létrehozunk bitcoint. 1000 dollárba kerül egy bitcoin létrehozása. Mennyibe kerül egy dollár előállítása? Melyik a csalás?” Csak a papírt kell kifizetni, de nekem és más bányászoknak 1000 dollárba kerül 1 bitcoin. Ezt hívják proof-of-worknek.”

A bankok ellentmondásos pozícióját jelzi az a tény, hogy a JP Morgan – más bankokkal egyetemben – brókerként vesz részt bitcoin ügyletekben. A bank szóvívője a Reuters kérdésére azt mondta, a JP Morgan az ügyletekben nem érintett és csak a kliensek megrendeléseiben segédkeznek.

Azonban tény az is, hogy a bankok igencsak bevásároltak bitcoinból a stockholmi Nasdaq tőzsdén néhány nappal azután, hogy Jamie Dimon csalásnak nevezte és emiatt leesett az ára.

Jamie Dimon 2018 januárjában a Fox Businessnek adott interjújában már enyhébb hangnemet ütött meg. Továbbra sem foglalkozik a bitcoinnal, mondta, de megbánta hogy csalásnak nevezte és hozzátette, hogy támogatja a blokklánc technológiát “és lehet majd kripto jened, dollárod és így tovább.

A bank több blokkláncos projektben is résztvesz. Tagjai az Enterprise Ethereum Alliancenek, valamint saját blokkláncot indított Quorom néven. Nemrégiben pedig egy 71 oldalas elemzést készítettek a kriptopénzekről és a mögötte álló technológiáról, ebből részletek itt olvashatóak.

És mit is üzen McAfee a rendszer őreinek (bankoknak és kormányoknak)? Ebből a videóból megtudhatjuk:

Referencia:

Leo Kelion: John McAfee; Addict, coder, runaway (BBC, 2013)

Tangle Akhtar: Bitcoin movement is unstoppable (The Street, 2017)

Reuters: JP Morgan helps clients buy bitcoin (Fortune, 2017)

IBC: John McAfee and Crypto (ItsBlockchain, 2018)

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Szici

"Let’s try to secure everything" - Nick Szabo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.