Kritikák a Bitcoin Lightning ellen: egy bitcoin maxi kifogásai

A Bitcoin Lightning második rétegű hálózat lesz az egyik legalapvetőbb érv amellett, hogy Salvadorban legális fizetőeszközzé válik a bitcoin. A Bitcoin blokklánca képtelen lenne napi több millió tranzakciót feldolgozni gyorsan anélkül, hogy ne szöknének az egekbe a tranzakciós díjak. Egy potenciális megoldás rá a Lightning hálózat, ami elviekben instant és szinte ingyenes utalásokat kínál a Bitcoin blokklánc tetején. Kritikusok szerint azonban a Lightning se lesz elég ahhoz, hogy a bitcoint fizetőeszközzé tegyék, mert túl sok sérülékenységgel rendelkezik.

Ezt nem is más mondja, mint a technikai szakértő Shinobi, aki egyben fanatikus bitcoin maximalista is.

Az alaphálózattal természetesen nincs probléma, a Bitcoin, mint monetáris hálózat hibátlanul működik immár 12 éve, az ösztönzőrendszere már-már tökéletes. Viszont ami a Lightning-ot illeti, ott már Shinobi szerint akadnak gondok e területen.

Nincs megfelelő ösztönzőrendszer a Lightning hálózatba építve

Shinobi esszéje így indul:

A Lightning hálózat teljes tervezési célja az, hogy lehetővé tegye az utalások atomi útválasztásának meghatározását azon felek között, akik nem rendelkeznek közvetlen fizetési csatornákkal, és ezt szó szerint lehetetlen elérni az útválasztási díjak által biztosított gazdasági ösztönző nélkül, kivéve, ha teljes mértékben önzetlen jótékonysági tevékenységre számítunk motivációként.

Shinobi szerint a Lightning hálózat egy altruista kezdeményezés sem mint az emberi fundamentumnak számító kapzsiságra való építkezés. És szerinte ha jótékonyságra fog épülni, akkor esély sincs rá, hogy felvirágozzon.

A Lightning a jelenlegi állapotában nem más, mint egy gyerekjáték. Ennyi. Ez nem valami kristályra csiszolt rendszer, nem varázslatos felhasználói élmény vagy felhasználói felület, és még csak nem is megbízható vagy szolid az ellenséges támadásokkal szemben. Ez egy kibaszott játék, amelyet egy baráti társaság rakott össze, és kizárólag azért tartják karban, mert túlnyomórészt ebből áll. Barátokból. Vállalkozásokból, amik ismerik egymást. Egy szűk társadalmi réteg, amely nem érte el azt a pontot, hogy túlnőjön egy társadalmilag méretezhető méreten.

A Bitcoin, mint monetáris hálózat egyik jellemzője a sebezhetetlensége. A legnagyobb mézesbödön, amit a világ valaha látott, és eddig senki sem tudta feltörni és átvenni felette az irányítást. Shinobi szerint ugyanez nem mondható el a Lightning hálózatról: “még nincsenek beépítve a fékek és ellensúlyok”. Szerinte vannak olyan típusú támadások, amik ellen a Lightning nem tud hatékonyan védekezni és pontosan emiatt lesznek olyan tökéletes pozícióban lévő entitások a Lightning hálózaton, amik „nagyon is létező gazdasági ösztönzők hatására fognak bizonyos támadásokat kiaknázni”.

A Lightning hálózat sérülékenységei és lehetséges támadási módok

“Az első osztály: passzív adatszivárgás.” Shinobi szerint, ha több csomópontot irányít egy entitás a hálózaton, akkor rengeteg dolgot tanulhat az utalások természetéről és a mögöttes entitásokról. “Először is ott vannak a csökkenő időzárok. Ez lehetővé teszi számomra, hogy kitaláljam, hogy hány ugrásra van a kifizetésben érintett első csomópont a kiindulási ponttól, valamint azt, hogy hány ugrásnyira van a célállomástól, ahol az utolsó érintett csomópont van.

“A második osztály: a csatornák aktív vizsgálata utalással” Egy ellenséges aktor kitalálhatja, hogy mennyi bitcoin van egy csatornában akkor, ha folyamatosan vizsgálja azokat. “Rendszeres pillanatfelvételek készítésével lehetővé válik, hogy a globális csatornaegyenleg -változásokon és az utalás folyamon elkezdhessen sokkal nagyobb pontosságú summázó játékokat játszani, mivel a pillanatfelvételekből meg lehet ismerni a csatornaegyenleg időbeli eloszlását.”

Shinobi a hozamvadászat miatt is aggódik az olyan platformokon, mint BlockFi és a Ledn. Ezek akármilyen üzletet köthetnének “a piacok túlteljesítése érdekében”. “Ebben a lehetséges jövőbeni forgatókönyvben ez az entitás abban a helyzetben lenne, hogy szisztematikus magántámadást hajthat végre a teljes Lightning hálózat egy bizonyos százaléka ellen. Ennek gazdasági ösztönzője is lenne. Ez az információ gazdaságilag értékes, amint azt a láncelemző cégek is bizonyítják.”

Shinobi az összes potenciális sebeshetőséget terjedelmében taglalja, a technikai szemléletű olvasóknak javasolt az eredeti esszét átolvasni. Shinobi esszéjének utolsó mondataiból kiderül, hogy már temeti a Lightningot, hacsak nem implementálnak olyan frissítéseket, amikkel fenntarthatóvá lehet tenni a gazdasági ösztönzőket és kiküszöbölni a potenciális támadási pontokat.

Ha a Lightning nem válik a piaci erők által szervezett nyereségösztönző hálózattá… nos akkor… itt az ideje, hogy azok az emberek, akik érzik a nyitottságot rá, elkezdjék megvitatni, hogy miként fogják struktúrálni és ösztönözni a bizalmi hálót, hogy mássá váljon, mint ami.

Az ösztönzőkkel valóban probléma van a Lightning hálózaton, hiszen szinte zéró bevételük nincs azoknak, akik Lightning csomópontot futtatnak. Nem mintha oly hatalmas költségekkel járna garázs szinten, de potenciális skálázás esetén már anyagilag fájhat a node-ok futtatóinak. A Bitcoin alaphálózatának egyik legnagyobb sikere, hogy az ösztönzők már-már kikezdhetetlenek. Hogy csak egyet kiemeljünk: a bányászoknak megéri a tranzakciók validálása és a fair play, mert egy adekvát kereslet-kínálatú likvid deflációs eszközt kapnak érte cserébe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.