Kritizálni merte a Kínai Kommunista Pártot – Most eltűnt…

Megpecsételődött annak a kínai nőnek a sorsa, aki nemrégiben a Twitteren nyilvánosan hangot adott véleményének. Azt próbálta megmutatni, hogy hogyan is működik az állandó megfigyelés Kínában és milyen károkat okozhat ez az emberek számára. A nő azóta eltűnt.

Dong Yaoqiong problémái 2018 júliusában kezdődtek, amikor a Kínai Kommunista Párt (KKP) ellen azzal tiltakozott, hogy tintával öntött le egy Hszi Csin-Ping elnököt ábrázoló plakátot, és azt élőben közvetítette a Twitteren. Az akkor még Sanghajban ingatlanközvetítőként dolgozó nő élete fenekestől felfordult. Azóta, egészen idén december elejéig, háromszor vették őrizetbe a rendőrök és kétszer dugták egy kórház pszichiátriai osztályára, mondván a hölgy mentális problémákkal küszködik, ezért gyógyszeres kezelésre szorul.

Begyógyszerezik az állam ellen felszólalókat

Az államellenséget Kínában mentális problémának tartják, amit a kommunista párt szerint speciális kezeléssel lehet gyógyítani. Az államvezetés ellen felszólalókat nem börtönbe viszik, hanem kórházba zárják és különféle gyógyszerek használatával “segítenek a gyógyulásban.” Ez egy régi, jól bevált kommunista módszer a nagyszájúak elhallgattatására. Ezáltal nincs szükség bíróságra, ítéletre, börtönre, elég a szerencsétlent egy mentális problémákra szakosodott intézetbe zárni.

Dong esetében is hasonlóan járt el az állam. A kommunista párt szerint a kínai nő viselkedése zavaros volt, hiszen “megtámadta az állam fejét”, amiért érthetően módon pszichiátriai kezelésnek kellett alávetni a hunani kórházban. Tavaly novemberben a hölgyet szabadon engedték, de sokáig nem örülhetett, hiszen néhány hét múlva ismét elvitték és egészen idén májusig állt gyógyszeres kezelés alatt.

Apja szerint, aki szeptemberben az Emberi Jogok Hálózatához fordult, azt mondta, hogy a lánya olyan megpróbáltatásokon ment keresztül, ami teljesen megváltoztatta. A fiatal, élénk, életvidám nőből egy visszafogott, ideges és elkeseredett ember lett. Idén november 30-án Dong végül úgy döntött, hogy visszatér a Twitterre egy videó erejéig és elmeséli tapasztalatait, hogy mit is művelt vele a Kínai Kommunista Párt az elmúlt két évben. Azt mondta: „Úgy döntöttem, hogy visszatérek a Twitterre, mert már nem félek tőlük. Ha ismét kórházba visznek, semmi gond; és ha életem végéig ott ragadok, akkor legyen.” 

Három bejegyzésében azzal vádolta a legfelsőbb kínai tisztviselőket, hogy az egész állam azon volt, hogy elhallgattassa. Megjegyezte, hogy ok nélkül, akarata ellenére kórházba zárták. Ezek voltak Dong utolsó szavai. A videót letörölték, a hölgy pedig eltűnt. A Szabad Ázsia rádió azt feltételezi, hogy a nőt ismét a pszichiátriára vitték, de onnan már nem biztos, hogy valaha is kikerül.

Korábbi érdekes cikkeink: