A kriptóbányászok nehezedő helyzete aggasztó jel Kínában

Az elmúlt hetekben több aggasztó hír is érkezett a nagy kriptotőzsdékről Kínából. Először az OKEx, majd a Huobi esetén történtek letartóztatások. Ezeket ugyan az érintett tőzsdék sokáig cáfolták, de aztán bebizonyosodott, hogy valami tényleg zajlik a két érintett váltó ellen. És ezekkel a vizsgálatokkal párhuzamosan mindkét tőzsde felfüggesztette a lehívásokat. A hivatalos közlemény szerint a hatóságokkal való együttműködés miatt. Ez a lépés viszont komolyan érintette a kriptóbányászokat. A kriptóbányászok nehezedő helyzete annak köszönhető, hogy ők alapvetően ezeket a tőzsdén kívüli (az angol rövidítés alapján OTC) csatornákat használták kriptóik értékesítésére.

A kriptóbányászok nehezedő helyzete

Úgyhogy elég sok bányász most már egy hónapja nem volt képes bevételt realizálni. Ez értelemszerűen nehéz helyzetbe sodorja őket, a bányászat komoly energiaköltségeit figyelembe véve. Ez megmagyarázza azt is, hogy miért zuhant le a bányászgépek hashelési sebessége a bitcoin hálózaton 146 exahashről 106 exahashre másodpercenként. A bányászok helyzetének nehézségére egy kérdőív világított rá, amelyben a megkérdezett bányászok 76%-a azt mondta, hogy jelenleg az energiaköltségek okozzák nekik a legnagyobb fejfájást.

Az OKEx és a Huobi elleni, állítólagos pénzmosási vádak miatt indított vizsgálatok hatásaként egyébként más, bányászokat kiszolgáló OTC-cégek is lehúzták a rolót. Volt olyan bányász, aki leállította a bányászáshoz használt infrastruktúráját, félve attól, hogy nem tudja eladni a bányászott kriptót és nem tudja fizetni az energiaszámlát sem.

Bányászat

Az egyébként nem meglepő, hogy a kínai bányászok érintettek a leginkább (talán viszont ez a dominancia csökkenni látszik). Kína adja a bitcoin hashelési teljesítményének 65%-át és itt gyártják a bányászathoz szükséges speciális gépek 80%-át is. Pedig a kriptók bányászata minden évben milliárdokat termel Kínának, hiszen a bitcoint nyíltpiacon értékesítik – ami egyébként alapvetően tilos is lenne Kínában.

A jövő

És most még annak az esélye is felmerült, hogy a bitcoint egy az egyben be fogják tiltani, azzal párhuzamosan, hogy az ország egy központi digitális pénzeszközt tervez kibocsátani. És a törvényjavaslat már összeállításra és benyújtásra is került. Úgyhogy a bitcoinnal foglalkozók elég nehéz időket élnek mostanában az országban. Most valamelyest azért javulni látszik a helyzet, hiszen az az OKEx ma bejelentette, hogy november 27-től az ügyfelek ismét lehívhatják a pénzeszközeiket. Az indoklás szerint a hatóságok vizsgálata lezárult és semmilyen törvénybe ütközőt nem találtak a váltónál. Talán mégis van remény tehát a kínai bányászok számára is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.