A külföldön tanuló iráni diákok bitcoinnal kerülik meg a szankciókat

Az USA által Iránra kivetett gazdasági szankciók nem csak az országban tartózkodó lakosokat vágta el a világ gazdasági vérkeringésétől. A legújabb vesztesek ugyanis a külföldön tanuló iráni diákok.

A Guardian jelentése szerint az Egyesült Királyságban több száz iráni diák nem tud hozzá férni a különböző banki szolgáltatásokhoz. Emiatt pedig számos befizetéssel késnek: legfőképp a tandíjuk kifizetésével. A 23 éves Parsa Sadatnak, aki a University of Readingen tanul, a szituációt látva ezt tanácsolták: menjen vissza Iránba és hozzon készpénzt, különben nem tudnak neki helyet biztosítani.

“Még akkor is, ha össze tudna szedni elég pénzt a repjegyére, arra kérni Parsát, hogy ekkora mennyiségű készpénzzel utazzon egy olyan országba, amit a Külügyminisztérium magas kockázatúnak tart, nagyon rossz fényt vet az egyetemre” mondta Mai Sato, az egyik egyetemi tanára. “Ráadásul Parsa is úgy érzi, hogy nagyon veszélyes lenne ennyi pénzzel utaznia.”

Bitcoin a szankciók kikerülésére

Az egyetlen megoldás, amihez egyre több iráni diák fordul, a bitcoin. Mivel a bitcoin és más kriptovaluták decentralizáltak, nem esnek semmilyen központi bank befolyása alá. Így megfelelő módszer lehet arra, hogy kikerüljék a gazdasági szankciókat. Ezek ugyanis kötelezik a bankokat, de nem a kriptovalutákat.

Egy átlagos iráni szülő így a helyi tőzsdékén tud venni bitcoint. Majd elküldheti a világ másik pontján élő gyermekének bitcoin walletjébe. Az iráni diákok pedig beválthatják a bitcoint a helyi fiatpénzre.

Azonban ez a megoldás sem tökéletes: Irán ugyanis elméletileg tiltja a kriptovaluta használatot.

És bár a legtöbb iráni továbbra is vásárol kriptovalutákat, hogy kikerülhessék az amerikai szankciókat, de a tiltás miatt ez már egy sokkal veszélyesebb tranzakcióvá vált, mint korábban.

 “Azért kezdtem el Bitcoint, majd Ethereumot vásárolni, mert úgy gondoltam, hogy az Iráni központi Bank nem lesz képes megoldani a problémát” mondta el az egyik, neve elhallgatását kérő lakos a CCN kripto híroldalnak. “Ezt csinálták sokan Kínában és Venezuelában is, most pedig mi is így teszünk.”

Az iráni szülők pedig most nehéz problémával kell, hogy szembenézzenek: a saját biztonságukat kockáztatva vehetnek már csak Bitcoint, még akkor is, ha ez az egyetlen módja annak, hogy kifizethessék a gyermekük tandíját.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük