A Kusama blokklánc és token bemutatása

A Kusama (KSM) egy kísérleti verziója az ismertebb Polkadotnak, amely lehetővé teszi minden fejlesztő számára, hogy kísérletezzen és teszteljen új blokkláncokat vagy alkalmazásokat, mielőtt közzéteszi azokat az élő hálózaton. Ily módon elmondható, hogy egyfajta homokozóként működik a fejlesztők számára, akik a Polkadot projektek korai verzióit szeretnék tesztelni, valódi kriptovalutával, amelyet nyílt piacon forgalmazhatnak.

A Kusama bemutatója

Mivel elsődleges célja a tesztelés megkönnyítése, a Kusama megpróbál nagyobb rugalmasságot biztosítani a fejlesztőknek, miközben véglegesítik a Polkadot projektjeik dizájnjait. Másrészt a Kusama lazább szabályokat kínál, mint a Polkadot, beleértve a kevésbé szigorú irányítási paramétereket is.

Kik alkották meg a Kusamát?

A Kusama 2016-ban lett alapítva a Polkadot alapítói, Gavin Wood (az Ethereum társalapítója), Peter Czaban és Robert Habermier által.

Hogyan működik a Kusama?

A Kusama hálózat kétfajta blokklánc létrehozását teszi lehetővé:

  • Relay Chain -A fő Kusama blokklánc. Ezen a hálózaton véglegesülnek a tranzakciók.
  • Parachain – Egyéni blokkláncok, amelyek a Relay Chainek számítási erőforrásait használják fel arra, hogy megerősítsék a tranzakciók pontosságát.

Relay Chain

Annak érdekében, hogy hálózata egyetértsen a rendszer állapotával, a Kusama Relay Chain egy variációt használ fel a „proof-of-stake” (PoS) megoldáson, mégpedig a „nominated proof-of-stake”-et (NPoS).

Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy aki KSM-et stakel úgy, hogy egy speciális szerződésben lezárja a kriptovalutát, a működéshez szükséges alábbi szerepek közül egyet vagy többet vállalhat el:

Validátorok – Az adatokat validálják a Parachain blokkokban. Részt vesznek a megoldásban is, és szavaznak a hálózat módosítására irányuló javaslatokról.

Jelölők – Biztosítják a Relay Chain-t megbízható validátorok kiválasztásával. A jelölők delegálják a stakelt KSM tokenjeiket a validátoroknak, és így kiosztják szavazataikat nekik.

A Kusama és a Polkadot közti különbségek

A Kusama a Polkadot blokklánc „kanári hálózatának” minősül. Ez azt jelenti, hogy segít felderíteni a Polkadot esetleges gyengeségeit vagy sebezhetőségét. Korai kódkiadást biztosít, amely nem auditált és elérhető még mielőtt megjelenne a Polkadoton.

A két hálózat közötti legszembetűnőbb különbség az irányítási rendszer sebessége. A Kusamában hét nap kell egy referendumról való szavazáshoz és nyolc nap a változások végrehajtásához. Ezzel szemben a Polkadoton egy-egy hónapra van szükség ezek lebonyolítására.

Másik különbség, hogy a Kusamában sokkal könnyebb validátorrá válni. Itt a minimális stakelési követelmények alacsonyabbak, mint a Polkadotban.

Továbbá fontos megemlíteni, hogy a Kusama egy blokklánc a kísérletezéshez, ergo feladja a stabilitást és a biztonságot a hálózat sebességének növelése érdekében.

A KSM token

A kusama (KSM) token a piaci érték rangsorban 2021.08.08-án az 54. helyet foglalta el. A CoinMarketCap adatai szerint árfolyama jelenleg 225 dollár, csúcsa májusban 624 dolláron volt. A 24 órás kereskedési volumene 205 484 000 dollár. Piaci kapitalizációja megközelíti a 2 milliárd dollárt. Az első listázási árfolyama 0.87 dollár volt még 2020 január 14-én.

A teljes tokenkínálata 10 millió KSM és eddig 8.98 millió került kereskedési forgalomba. KSM kereskedési párokat (KSM/USDT, KSM/EUR)  listáz a Crypto.com, a Binance, az OKEx és a Kraken is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük