Az elmúlt napokban legalább 600 000 bitcoin bányászt kapcsoltak le Kínában

Az elmúlt két hétben 600 000 és 800 000 bitcoin bányászt kapcsoltak le a zuhanó árfolyamok és hashráta kiigazítás következtében, jelentette a harmadik legnagyobb bányászpool.

A CoinDesknek adott interjújában Mao Shixing, a F2pool alapítója szerint a becslés figyelembe veszi a teljes hálózati hashráta esést és a régebbi gépek átlagos hasherejét, melyek jövedelmezősége messze van az elvárttól.

blockchain.info adatai alapján a bitcoin teljes hashrátája ami a bitcoin teljes számítási kapacitását jelöli, 47 millió terahash per másodpercről (TH/s) november 25-ére 41 millióra zuhant, ami 13 százalékos esést jelent.

Forrás: blockchain.info

Mao szerint elsőként azokat a gépeket kapcsolták le, melyek jövedelmezősége a legkisebb, azaz, a régebbi modelleket, mint az Antminer T9+ és az AvalonMiner 741. Ezeknek az átlagos hashereje 10 TH/s amivel jelen árfolyamok mellett csak buknak a bányászok az F2pool jövedelmezőségi indexe alapján.

Mao egyben kommentálta a bányászpool piaci részesedésének csökkenését is, ami 10 százalékot zuhanva 11.4 százalékon áll:

“Nehéz kiszámolni a csatlakozott de kikapcsolt bányász hardverek számát. De a nagyobb farmokkal folytatott tárgyalásaink során azt vettük észre, hogy az elmúlt napokban több tízezert kapcsoltak ki” mondta Mao.

A napokban már mi is cikkeztünk róla, Kínában vannak olyan farmok, ahol kilóra árulják a régi hardvereket és vannak olyan helyek, ahol az eredeti ár 5 százalékáért tudják csak eladni az egykor több ezer dollárt érő bányászokat.

Jön a tél

Mao szerint több tényező járult hozzá a jelenlegi bányász exodushoz: a friss árfolyam esés, a bitcoin cash hash-háború valamint a növekvő áramdíjak Kínában. Emellett a kínai gyártók rohamtempóban jönnek ki a friss bányászokkal melyek a régi modelljeiket gyorsan elavulttá és kevésbé jövedelmezővé teszi.

“Mindez a tényező együttesen járult hozzá az aktuális helyzet kialakulásához,” magyarázta Mao.

Ahogy Kínában és szerte az északi féltekén beköszönt a tél, úgy drágul az egyébként olcsó vízenergia Kínában szemben a nyári hónapokkal, mikor a jelenlegi ár feléért hozzá lehetett jutni.

Mao szerint a nyári hónapokban Kínában az áramdíj a hegyvidéki délnyugati tartományokban 0.029 USD/KWh-ás tarifára is lemehetett, de most már legalább 0.043 USD/KWh-vak megfelelő díjjal kell számolni.  A fosszilis erőművek esetében az észak-nyugati Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területeken valamivel stabilabb áramdíjak jellemzőek: 0.04 USD/KWh.

Miután a bitcoin 13 havi rekordalacsony árfolyamon van azok a bányászok, akik 2016 – 2017-ben vásároltak minert már nem képesek nullszaldósra kijönni. Ugyanakkor a tömeges lekapcsolás nem jelenti azt, hogy komplett exiteltek volna a játékból.

“A Bitcoin bányászat mindig is dinamikusan igazodó eljárás volt,” magyarázta Mao, mivel a hashráta esés a nehézség zuhanását is magával vonzza. Friss adatok szerint a nehézség már most mintegy 5 százalékkal zuhant.

Forrás: blockchain.info

Ez a dinamikus kiigazítás egyben reménysugarat jelent azoknak, akik ugyan lekapcsolták a hardvereiket, de még nem dobták be teljesen a törölközőt:

“A bitcoin bányász nehézség általában 14 napos lemaradásban [a hashráta változáshoz képest] van. A mostani leállási hullám után azok a játékosok akik nem szálltak ki teljesen, talán egy jobb életre számíthatnak.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük