La Bitcoineta: a három amigo és a pénzügyi forradalom

Argentínában a közúti közlekedés mostanság egyáltalán nem könnyű. Mindenhol tüntetések és útlezárások nehezítik az utazók előrehaladását. A demonstrálók, akik a kormányzati politika, helyi kisfőnökök és a korrupció ellen tiltakoznak, égő gumikkal és barikádokkal bénítják a forgalmat.
Azonban ezek az akadályok sem tartóztatják fel egy lelkes kriptós, a La Bitcoineta csapat Latin-Amerikát átszelő utazását.

Ezidáig több mint 35 ezer kilométert tettek meg 150 várost látogatva meg Argentínában, Chilében, Uruguayban, Paraguayban és Bolíviában, terjesztve a kriptovaluták és a blokkláncok hírét.

Elmennek a világ végére is

Tudunk beszélni a Bitcoinról az úton, tudunk beszélni a hotelekben, ahol megszállunk, tudunk beszélni a töltőállomásokon. Nem az a célunk, hogy meggyőzzük az embereket arról, hogy vásároljanak vagy használják a bitcoint. Csak azt mondjuk el nekik, hogy ez is egy megoldási lehetőség, ami segíthet nekik a jövőben,” fejtette ki a La Bitcoineta koordinátora, Sebastián “Chevy” Contreras.

Contreras egyike a 20 fős csapatnak, akik aktívan foglalkoznak a projekttel A La Bitcoineta projekt már két éves, és fő támogatója a LaBITConf, Latin-Amerika egyik legjelentősebb Bitcoin eseménye.

La Bitcoineta

A La Bitcoineta egyik kulcsfigurája Rodolfo Andragnes, a non-profit Bitcoin Argentína társalapítója, és egyéb blokklánchoz köthető társadalmi kezdeményezések szellemi atyja.

A legfontosabb céljuk elmondása szerint, hogy elérjék az embereket a legkietlenebb vidékeken is minden országban. Azokkal az emberekkel szeretnének beszélni, akik elhagyatott régiókban laknak, ahol nincs internet és telefonvonal sem. Argentína lakosságának több mint a fele ilyen vidéken él.

Andragnes érdeklődése a Bitcoin iránt még 1997-ben kezdődött, ekkor regisztrálta be a bitcoins.com domainnevet is egy e-cash projekt érdekében. Később eladta ezt a domaint a ma már becsődölt Mt.Gox kriptovaluta tőzsdének.

A La Bitcoineta éves büdzséje olyan 30-50 ezer dollár körül mozog, amit egy az egyben utazásra költenek el, hogy minél több embert érjenek el országszerte. “A legfontosabb célunk, hogy motiváljuk az embereket a Bitcoinnal és a blokklánccal kapcsolatban, és segítsünk nekik saját lokális meetupok indításában. Szeretnénk elültetni bennük a szikrát a gondolkodáshoz.”, tette hozzá Andragnes.

Rodolfo Andragnes

A La Bitcoineta nemrégen ellátogatott Ushuaiaba is, aminek a beceneve a ‘világ vége’. Ez a település a Tierra del Fuego szigetvilágban található, Dél-Amerika legdélebbi részén.

Itt az emberek még sosem hallottak a Bitcoinról, annak ellenére, hogy Argentína legnagyobb bitcoin bányászfarmja mellett élnek“, magyarázta Contreras.

Maga az autó már egy második modell. Az első Bitcoineta összetört egy közlekedési balesetben. Szerencsére senki sem sérült meg, és könnyen találtak egy új kisbuszt.

Egy második veszélyes kalandja a csapatnak Bolíviában volt, ahol a kriptovaluta használat törvényileg tiltott. “Bolíviában nagyon bonyolult a helyzet jelenleg,” – magyarázza Contreras. A csapat csak két napig maradt ott, és meg is volt az oka rá. A kisbusz ugyanis egy hatalmas összetéveszthetetlen Bitcoin logóval van felmatricázva.

Milyen az élet a La Bitcoineta kisbuszban

Az autó mindennel fel van szerelve, ami egy hosszú időtartamú utazáshoz szükséges. Emellett van projektora, ahol oktatófilmeket is tudnak vetíteni, Wifi hotspotja, és asztala is, ami ággyá alakítható át.
Mindig van egy sofőr és egy társsofőr, és egyszerre legfeljebb öt személy tud együtt utazni. Az emberek ‘hop on, hop off’ alapon csatlakoznak az utakhoz. Sokszor még várólista is van az egyes úti céloknál.

A csapat kisebb beszélgetéseket és workshopokat szervez egyetemi campusokon, kulturális eseményeken, de megjelennek a városi köztereken és ellátogatnak az emberek nappalijába is, ha meghívják őket. A mondandójukat úgy alakítják, hogy az az adott közönség mindig megértse. Beszélnek az alapokról, hogyan kell használni a Bitcoint, milyen előnyöket kínál, a decentralizáltságáról, de a kihívásokról is, mint a jogszabályi környezet, skálázási problémák, stb. Viszont senki sem beszél az árakról, ugyanis nem foglalkoznak vele, hogy mi a Bitcoin árfolyama, emeli ki Contreras.

Chile, Bariloche és Patagónia

Múlt héten a La Bitcoineta Chilében járt. A szituáció ott most nagyon kritikus. A tüntetőket durván erőszakkal akarják megállítani, este 6 óra után kijárási tilalom van, és korlátozták a La Bitcoineta tevékenységét is.

Az emberek aggódnak amiatt, ami most ott történik, mert Chile egy gazdag ország volt, és nem  voltak egy ilyenre felkészülve,” magyarázta Contreras. Hozzátette, hogy pont ez miatt ott most egy nagyon feltörekvő bitcoin közösség kezd kibontakozni.

A Bitcoin és a Litecoin is nagyon népszerű, de sokan érdeklődnek a blokklánc technológia szélesebb felhasználhatósága iránt is.

Argentína gazdasága ösztönzi a kriptókat

Argentínában az árak naponta emelkednek, az emberek így alternatív lehetőségeket keresnek a pénzük értékének a megőrzésére. A kormányzat szigorú ellenőrzést vezetett be a pénzek utalására, amivel próbálják csökkenteni a pénzügyi krízis súlyosbodását.

2015 óta az argentin peso értéke 85%-ot esett a dollárral szemben. Nem csoda hát, hogy az argentinok a dollár és a bitcoint preferálják.

A korlátozások közé tartozik a pénzátutalás tiltása jóváhagyás nélkül, és mindössze 200 USA dollárt lehet havonta vásárolni. A kriptovalutákat nem lehet kreditkártyával vagy átutalással venni, így a lakosságnak különféle megkerülő megoldásokat kell alkalmazni.

A kemény korlátozások ellenére azonban az argentin kormány nyitott a kriptovaluták felé, magyarázza Andragnes. Tervezik is, hogy valamilyen jogszabály formájában engedélyezik a kriptovaluta kereskedést.
Contreras szerint az emberek nyitottak az új dolgokra, és a La Bitcoineta csapata bátorítja is a helyieket – kovácsokat, grafikusokat, jogászokat és mezőgazdászokat, hogy fogadják el a Bitcoint mint fizetőeszközt.

La Bitcoineta úton Montevideo felé

Természetesen a La Bitcoineta csapata részt vett a LaBITConf konferencián is Montevideóban, Uruguay fővárosában. A fővároson kívül a lakosság még nem igazán figyelt fel Uruguayban a kriptókra. Sok ember az állam vagy állami vállalatok alkalmazásában áll, és nagyjából elégedettek is. Azonban a fővárosban a kriptók iránti érdeklődés növekszik, főleg a szakmai közösségekben, mint amilyenek az ügyvédek és a programozók.

Contreras filmezéssel is foglalkozik. La Bitcoineta csapat utazásairól is készít epizódokat, ami valószínűleg jövő évben jelenik majd meg rövidfilmként.

Tervei szerint a La Bitcoineta csapata Uruguay után az Atlanti-óceán mentén Argentínában folytatja tovább az útját a nyári szezonban. Várnak rájuk a strandok és a barbecue szezon.

Valójában ezeket az önkénteseket a kalandok mellett a Bitcoin és a többi kriptovaluta iránti szenvedély hajtja.

Contreras ezzel összegzi a dolgot: “Ha elérsz egy kis faluba, ahol találsz egy 20 főből álló bitcoin közösséget, az elképesztő dolog. Ez egy munkának tekinthető, de valójában egy meggyőződés és szenvedély.”

(Készült a Decrypt cikke alapján)