A polgári engedetlenség mozgatórugójává kezd válni a high-tech

A világ különböző pontjain emberek milliói kreatív és diszruptív módokon fejezik ki engedetlenségüket és tiltakozásukat.

Az elmúlt évben tanúi lehettünk, ahogy a tanulók világszerte csatlakoztak a Pénteken a Jövőért! – Friday for Futures demonstrációkhoz. Chilében pedig szintén a tanulók kezdeményezték először a tömegközlekedési eszközök menetdíj emelés elleni tiltakozásokat, amik fokozatosan egy általános társadalmi tiltakozássá terebélyesedett a megélhetési költségek emelkedése miatt.

Az elmúlt két hétben pedig Libanonban indultak tiltakozások az adóemelések ellen, ami úteltorlaszolásokban és országszerte emberek formálta láncokban bontakozott ki, amivel az egységet akarták demonstrálni.

Ezekben a tiltakozásokban Chilében, Libanonban, Katalóniában és a többi is országban figyelemreméltó, hogy a protestálók nem csak egy érdek miatt mobilizálhatók. Az elsődleges igények mint a klímaváltozás, gazdasági problémák nagyon hamar a szélesebb status quo megkérdőjelezéséig fejlődnek. Emellett az is nagyon sokat fejlődött, hogy ezek a tiltakozók hogyan adnak hangot és formát tiltakozásuknak, és milyen új tevékenységeket használnak fel rá.

A katalóniai tiltakozások nagyon jó tükröt szolgáltat a fenoména megértéséhez.

Tsunami Democràtic demonstráció

Szeptemberben egy új kezdeményezés bontakozott ki Katalóniában Tsunami Democràtic néven. Senki sem tudja pontosan megmondani, hogy honnan indult, vagy ki volt a kezdeményező mögötte. A kapcsolódó Twitter bejegyzéseket először különböző politikai családok kezdték el megosztani, köztük a három függetlenségért harcoló párt, ehhez csatlakoztak aztán azok a bebörtönzött személyek is, akik a katalán függetlenségi mozgalomban való részvételért zártak el.

A kezdeti nyilatkozatok után nem sok mindent lehetett hallani a mozgalomról néhány Twitter tweeten kívül. Minden október 11-én változott meg, amikor a Legfelsőbb Bíróság meghozta az ítéletét a katalán vezetőkkel szemben. Ekkor jelentette meg a Tsunami Democràtic a ’La Força de la Gent’ (A Nép ereje) című dalt. Ez a dal nagyon hasonlított a ‘Agafant l’Horitzó’ (Foglaljuk el a horizontot) című dalra, amely a 2017-es októberi függetlenségi népszavazás idejére készült. A csoport aztán a demonstrációk szervezésébe kezdett.

A Tsunami Democràtic eddig csak három tiltakozást szervezett a sok közül az október 14-i ítélet óta. Ekkor hirdették ki a bűnösségét annak a hét miniszternek és civil társadalmi vezetőnek, akik részt vettek a függetlenségi kezdeményezésekben.

Az első és a legnagyobb az október 14-i tiltakozás volt, amikor elfoglalták a repteret Barcelonában. Összesen 155 járatot kellett törölni, és a több mint hat órát tartó korlátozások kiterjedtek a reptér környéki utakra és terminálokra is. Október 21-re szervezte a Tsunami Democràtic a második akciót, amikor a spanyol miniszterelnök, Pedro Sanchez meglepetésre Barcelonába utazott. A tiltakozás szervezésére mindössze néhány órás időtartam állt rendelkezésre, és nagyon egyszerű igényt fogalmaztak meg: #SpainSitandTalk. Ezzel fejezték ki a nemtetszésüket, hogy a spanyol vezető előző hétvégén nem válaszolt a katalán elnök felhívására.

High-tech tiltakozások

A csoport sikerének és a tiltakozások hatékonyságának egyik legnagyobb hajtóereje ugyanis a high-tech. A kommunikációra a csoport a Telegram alkalmazást használja, ahol a csoport csatornájának már több mint 385 ezer feliratkozója van. A Telegram csatornák, amely működésének a lényege, hogy egy forrásból képes az összes feliratkozott követőnek üzenetet küldeni, az egyik legfontosabb információforrássá váltak és világszerte megkönnyítik a szervezkedést.

A Tsunami Democràtic saját magának is fejlesztett egy decentralizált applikációt, amellyel valós időben tudják mozgatni a demonstrálókat annak alapján, hogy hol tartózkodnak. Ez annyira népszerűvé vált, hogy az a rendszer pár óra alatt összeomlott, annyian szerették volna letölteni az alkalmazást.

Az applikációt egy QR kód alapján lehet elérni, amit maximum 10 embernek lehet elküldeni. Ez azt jelenteni, hogyha a kódok közül egy is gyanúsan viselkedik, akkor az egész láncolatot törölni lehet. Ez úgy van tervezve, hogy a felhasználókat úgy lehet szervezni (amiket vízcseppeknek neveznek), hogy egy nagy tevékenységgé álljanak össze, ami ’cunamit’ okoz. Ezzel akár olyan tevékenységeket is lehet szervezni, mint a közlekedési csomópontok elfoglalása (repterek, vasútállomások), vagy speciális eseményeken különféle csoportok szisztematikus irányítása. Ez az ötlet nagyon egyedinek és újszerűnek tűnik, ami iránt a tech közösségekben egyre nagyobb az érdeklődés.

A Tsunami Democràtic egyre nagyobb hullámokat keltett. A spanyol kormányzat már terrorista szervezetnek minősítette. Múlt héten a spanyol rendőrség lekapcsolta a csoport weboldalát, és bejelentették, hogy már nyomoznak, ki állhat a csoport mögött. A pár zenészen kívül, akik a megjelent dalokat énekelték és Pep Guardiolán kívül, aki felolvasta a csoport kiáltványát, nincs publikus arc a csoport élén.

Tengermorajlás

Egy olyan világban élünk, ahol a tiltakozások egyre erőteljesebbek, és gyakran ez az egyetlen válasz a kormányok antidemokratikus és elitista intézkedései ellen.

A Tsunami Democràtic egy újszerű példája annak, hogyan fordul az emberek egy csoportja a diszruptív tiltakozások különféle kreatív formáihoz. Ezek a metódusok általában nyíltak, flexibilisek merev szerkezetek nélkül. Ezek olyan kísérletek, ahol egy hangot akarnak formálni olyan környezetben, ahol a hatalom nem akar senkit sem meghallani.

A tömeges civil engedetlenségi mozgalmak mint a barcelonai eset is, amelyek először egy ötlethez kapcsolódnak, és előbb-utóbb ezek a kampányok elérik a populáció 3,5 %-át, általában mindig változást hoznak. Ezeket a megállapításokat közölte Erica Chenoweth és Maria Stephan politológusok.

Nem tudjuk, hogy ez igaz lesz-e Katalóniára, de az biztos, hogy a demonstráció már túlnőtte a lakosság 3,5%-át. A rendőrség konzervatív becslései alapján az utolsó felvonuláson körülbelül félmillió ember vehetett részt, ami a katalán lakosság 14%-a.

A tech segítségével ezek a mozgalmak egyre szervezettebbé és kreatívabbá válnak. Nincs semmi garancia rá, hogy ezeknek a tiltakozásoknak az új formái valóban sikeresek lesznek. De a legújabb példaértékű hírek, hogy a tiltakozások hatására az Egyesült Királyságban mégis megtiltották a repesztéses olajkitermelési technológiát, meglepően pozitív eredményei lehetnek. Az állandó, folyamatos, összehangolt és innovatív erőfeszítések a mindenkori antidemokratikus hatalmak ellen sikerre vezethetnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük