Lakásvásárlás bitcoinért Oroszországban

Ahogy a blokklánc egyre elfogadottabbá válik Oroszországban, a bitcoin népszerűsége is egyre nő. Megjelent az első hirdetés, melyben bitcoint lehet lakásra cserélni.

Orosz lakásvásárlás 77 bitcoinért

Lakásvásárlás bitcoinért

Október 3-án jelent meg valószínűleg az első hivatalos bitcoin lakáshirdetés. Jekatyerinburgban egy lakást most 2,9 millió rubelért – vagy kevésbé ijesztően – mindössze 77 bitcoinért kínálnak. Az ingatlan iroda szerint ez egy befektetési eszköz csere (oroszul obmenkvartir), egy kivételes lehetőség a kriptopénz tulajdonosoknak.

Az oroszországi hatóságok kapcsolata a bitcoinnal – a blokklánccal ellentétben – meglehetősen ellentmondásosan alakul, a jogi háttér még vitatott.

A kormány egy törvénnyel illegálissá tette a bitcoint, mint fizetőeszközt Oroszországban, hangsúlyozva, hogy a rubel az egyetlen hivatalos pénz az országban a belföldi tranzakciók kiegyenlítésére. Következményképpen a szakértők és fogyasztók úgy látják, hogy a bitcoinnal való fizetés negatív jogkövetkezménnyel járhat.

Az eszközcsere lehet a hátsó ajtó?

Valójában a lakáshirdetés a szó szoros értelmében nem tekinthető bitcoin adásvételnek. Ahogy a weboldal neve is sugallja, az ajánlat jogi értelemben cserének minősül. “A befektetési eszközök cseréje nem tiltott Oroszországban” – nyilatkozott Evgeniy Bolotin az Urál Bankszövetség elnökhelyettese. “Az országban az egyetlen hivatalos pénzeszköz a rubel így a tranzakció csak csere lehet.”

A hirdetés két hét után még mindig létezik az országban történt korábbi események ellenére, ami optimizmusra enged következtetni. Ugyanis a helyi törvényhozók például nemrég blokkoltak egy weboldalt csak azért mert a kriptopénzről nyújtott információt.

A szürke zóna továbbra is fennáll a bitcoin elfogadás körül Oroszországban

Tilt vagy támogat?Legutóbb szeptemberben tiltották le a népszerű tőzsdei szolgáltatásokat nyújtó Localbitcoin weboldalt Oroszországban. Ennek ellenére. Localbitcoinnal sikerült megoldást találnia a működésre, amibe az orosz hatóságok (egyelőre) nem kötöttek bele. Ez is mutatja, milyen komplex helyzet tud kialakulni a jogi tiltás mellett.

Ugyanakkor Moszkva legutolsó nyilatkozata szerint nincs az asztalon a kriptopénz teljes kriminalizációja. A pénzügy miniszter helyettes, Alexey Moiseev azt nyilatkozta legutóbb, hogy a bitcoinnal való kereskedés legális, de a bányászat továbbra is illegális marad. Ez csak tovább erősíti a bitcoin jelenlegi bizonytalan helyzetét Oroszországban.

A lakásvásárlás bitcoinért a világ többé részén már nem új keletű dolog, a Bitcoin Properties cég például kimondottan erre szakosodott Amerikában.