“Akár tetszik, akár nem” – lassan kötelező a mikrochipes COVID-útlevél

A bőr alá beültetett mikrochip COVID-útlevél fejlesztője szerint az emberek becsipelése már folyamatban van, „akár tetszik, akár nem”. A cél: „az egészségügy globális szintű átalakítása”.

Tavaly év vége felé a Dsruptive Subdermals nevű technológiai startup bemutatta az első olyan előre programozott, szkennelhető, rizsszem méretű mikrochipet, melynek köszönhetően a koronavírus oltási státuszunkat már szó szerint a bőrünk alatt hordhatjuk. A technológiát rengeteg kritika érte, Hannes Sjobald, a vállalat ügyvezető igazgatója ugyanakkor „megnyugtatott” mindenkit: a technológia itt van, és maradni is fog.

A technológia létezik, és használatban van, akár tetszik, akár nem. – jelentette ki Sjobald – Örülök, hogy az implantátum mindennapos témává vált. Az új technológiákat széles körben meg kell vitatni és meg kell érteni. Az intelligens implantátumok erőteljes egészségügyi technológiát jelentenek. Mi pedig éppen ezt hozzuk létre a Dsruptive-nál, és célunk az egészségügy globális szintű átalakítása.”

A technológia a vállalat szerintelérhetőbbé” teszi az oltási útleveleket:

Segítségével a COVID-útlevelem mindig elérhető számomra, vagy igazából bárki más számára, aki le akarja olvasni azt. Ha például moziba, vagy éppen bevásárlóközpontba megyek, akkor is le tudják majd ellenőrizni, hogy be vagyok oltva, ha nincs nálam a telefonom.”

Svédországban egyébként már körülbelül 6000 embernek van chip a kezében, az implantátum ugyanis a COVID-útlevelek mellett képes buszbérleteket, hivatalos igazolványokat, de még az edzőterem tagságunkat is tárolni.

Ami pedig a mikrochipek jövőjét illeti, Steven Northam, a brit Bioteq implantátumgyártó cég vezetője szerint a következő tíz évben hatalmas változásokon fognak keresztül menni, és a bőr alatti chipek „10-15 éven belül már mindennaposok lesznek”.