Laza AML- és KYC-szabályai miatt perlik a Binance-t

Jogi eljárást kezdeményez a Binance ellen az a japán kriptotőzsde, amelyet 2018-ban károsítottak meg csalók 60 millió dollárnyi kriptopénzzel. A váltóról eltűnt bitcoinokat a vezető kriptotőzsdén keresztül mosták tisztára.

Az észak-kaliforniai kerületi bírósághoz szeptember 14-én eljuttatott kereset szerint a japán kriptotőzsde 2018-ban elveszített közel 6000 bitcoinjából 1451-et a Binance-hez köthető tárcákra utaltak. Az ellopott vagyon akkori összértéke 9,4 millió dollár volt.

A támadás idején még Zaif néven futó váltó szerint a Changpeng Zhao vezette vállalat igenis felelőssé tehető a pénz eltűnéséért. Mint mondják, a vezető kriptotőzsde KYC- és AML-szabályai túlságosan lazák, még csak “az ágazati szabványoknak sem felelnek meg”.

A támadók a jelentés szerint a Binance azon lehetőségét használták ki, amely értelmében bárki számlát nyithat náluk, és 2 bitcoin alatti összegekkel bármilyen ügyfél-azonosítás nélkül kereskedhet a platformon.

A csalók az ellopott bitcoint kétezer különálló tranzakcióra és számlára bontották. Ily módon azt más kriptopénzre válthatták, majd kiutalhatták a vagyont a Binance platformjáról.

– áll a per dokumentumaiban.

A Fisco azzal érvel, hogy bár a tőzsdét értesítették, és volt tudomása arról, hogy az ő platformjukra érkezett a vagyon, az „vagy szándékosan vagy gondatlanságból nem akadályozta meg a pénzmosást, amikor megtehette volna”.

A japán tőzsde most azt követeli a Binance-től, hogy fizesse meg a pénzmosásból származó veszteségeit.

A Zaif egyébként pont azután került eladásra a Fisco részére, hogy az incidens bekövetkezett. Az új tulajdonos kártalanította az érintett felhasználókat.

Volt is mit visszafizetni: a 60 millió dollárból 41 milliós veszteség a felhasználói oldalt sújtotta. Az ügyfelek főleg az Egyesült Államokból származók, azon belül is elsősorban kaliforniai lakosok voltak.

Nincs is székhelyük

Az ügy kapcsán a Binance amiatt értetlenkedett, hogy ők sehol a világon nem rendelkeznek hagyományos értelemben vett valódi székhellyel.

A Fisco szerint ez mindenesetre nem akadály, hiszen számos, a Binance számára kritikus infrastruktúra pont az Egyesült Államokban található. Ilyen például az általuk is használt Amazon Web Services, vagy az a tény, hogy a Binance egy tucat munkavállalója is Kaliforniából való.

A Binance offline kriptotartalékának egy része is San Franciscóban lelhető fel, amelyet a régióban székelő letétkezelők felügyelnek.

Az eljárás révén a jövőben talán még inkább reflektorfénybe kerülnek a kriptováltók által alkalmazott ügyfél-azonosítási és pénzmosásellenes protokollok. A témával legutóbb a Pénzügyi Akciócsoport kormányközi szervezett foglalkozott behatóbban, amikor kiadták a Travel Rule néven elhíresült irányelvcsomagjaikat.

A borítókép illusztráció.

Kapcsolódó: