Leállították a SWIFT-tranzakciókat Kirgizisztánban a politikai válság miatt

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Mi történt Kirgizisztánban?

A napokban a legtöbb hírforrás és hírügynökség hírei között feltűnt az amúgy ritkán említett ázsiai ország, Kirgizisztán neve is. Mindez azért, mert az október 4-én tartott választások eredményét az ellenzék és a lakosság többsége nem fogadta el és erőszakos utcai megmozdulások kezdődtek. Ezek után lemondott a miniszterelnök és a választási bizottság törölte a választások eredményét. Ez volt az alapja annak a bejelentésnek is, ami még szerdán jött a Kirgiz Köztársaság Nemzeti Bankjának részéről, amelyben ideiglenesen felfüggesztették a határokon átnyúló SWIFT tranzakciókat az országban, tehát pl. nem lehet külföldre sem utalni.

A központi bank lépései és a magyarázat

Aida Karabajeva, a bank egyik vezető tisztviselője szerint a központi bank azért döntött a felfüggesztés mellett, mert így akarják megakadályozni, hogy elinduljon a pénz kiáramlása az országból és az eszközérték csökkenni kezdjen. A hivatalos közlemény szerint egyébként a bank azonnal visszaállítja a tranzakciók szabad áramlását, amint a helyzet stabilizálódik az országban. A szerdán tett bejelentés nagyjából egyidőben érkezett azzal a figyelmeztetéssel, amelyet a nemzeti bank a helyi pénzintézetek számára tett. Ebben felszólították a bankokat, hogy függesszék fel tevékenységüket a kompikált politikai helyzet miatt, hogy megőrizzék a pénzügyi- és bankrendszer stabilitását. Voltak pénzintézetek, amelyek követték is az ajánlást, de a többségük nem tett még így.

A kirgiz központi bank épülete
Forrás: akipress.com

Ez a helyzet tökéletes mutatja, hogy melyek a hagyományos bankrendszer gyenge pontjai. A kriptovaluták esetében nem egy központi szervezet dönt az emberek pénzének sorsáról és a tranzakciók lehetőségeiről. Tehát Kirgizisztán mostani helyzete is rámutat, hogy miért érdemes elmozdulnunk nekünk is a decentralizált fizetőeszközök irányába, hiszen egyetlen állami döntéssel befagyaszthatják pénzünket, megakadályozhatják, hogy bármit csináljunk vele. A kriptovaluták és egyes, nehéz helyzetben lévő országok, legutóbb Venezuela kapcsán itt is írtunk.

A kirgiz kriptohelyzet

A kriptók kapcsán Kirgizisztán egyébként sosem képviselt túl liberális álláspontot. 2014. júliusában szigorúan betiltották a kriptovaluták fizetőeszköként való használatát. Ehhez képest idén nyáron már elindult valamiféle változás, hiszen egy olyan javaslatot vitatott meg a parlament, amely szabályozott keretrendszert adna a kriptogazdaságnak és amelyet először 2019-ben terjesztettek elő.

Bár ez is inkább az állami profit oldaláról közelítette meg a kérdést, komoly adóval sújtva a “kriptobányászokat“, plusz csak nekik érvényes, speciális áramárat akarnak bevezetni. Ez a lépés nagyjából 4.2 millió dollárnyi pluszt hozna évente az 1 milliárd dolláros kirgiz költségvetés számára. Természetesen ez sem egyszerű történet, hiszen hiába az áramfelár, ha az országban egyszerűen nem áll elegendő áram rendelkezésre. Mindenesetre ez egy régebbi, futó történet, most figyeljük, hogy mikor állnak majd helyre a SWIFT tranzakciók ebben a távoli és alapvetően elég ismeretlen országban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.