A szankció sújtotta venezuelai kriptoautomata tovább növeli a feszültséget

Venezuela legnagyobb áruházlánca, a Traki, bitcoin ATM-et telepített az egyik üzletébe.

A Traki blokklánc üzletága, a CriptoTraki és a helyi kriptovaluta tőzsde a Twenty, közös erőfeszítése lehetővé teszi a venezuelaiak számára, hogy bitcoint vásárolhassanak amerikai dollárral. A helyi Union Radio azonban arról számolt be, hogy a Traki „egyirányú” kísérleti tesztet folytat, amelynek köszönhetően az emberek bitcoint vásárolhatnak, de azt nem adhatják el. A Traki tisztázta a helyzetet és azt nyilatkozta, hogy a második szakaszban bevezetik a bitcoin eladási opciót is. A lépés lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy a kriptovalutát amerikai dollárra és euróra cseréljék.

Politikai malőr

A bitcoin ATM telepítése majdnem egy héttel azután történt, hogy Nicolas Maduro az ellentmondásos venezuelai elnök, kriptovalutákról szőtt tervéről beszélt. Azért vezetné be a használatukat, hogy megkerülje az Egyesült Államok kormányához fűződő szankciókat. A vezető elmondta, hogy vannak olyan „új eszközeik”, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy nemzetközi tranzakciókat hajtsanak végre a központi bankon keresztül. Hozzátette azt is, hogy az új fizetési rendszerek már kompatibilisek Kína és Oroszország rendszerével. A bejelentést Juan Guaidó ideiglenes elnök azonnal megtámadta.

A rezsim kriptovaluta használata kétségbeejtő. Az ilyen jellegű lépés azt bizonyítja, hogy milyen súlyos gazdasági válság sújtja az országot”, mondta Guadió.

Guaidó határozottan támogatja azokat a szankciókat, amelyeket a Fehér Ház a Maduro rezsim ellen vezetett be. Cserébe a világ több mint 60 kormánya, ideértve az Egyesült Államokat és az Európai Unió tagállamait is, őt ismerte el Venezuela elnökeként.

De Maiker Gómez, a CriptoTraki vezérigazgatója szerint a bitcoin ATM apolitikus lépés, amelynek egyetlen célja az, hogy venezuelaiaknak lehetőséget biztosítson megtakarításuk megőrzésére.

„Ez egy óriási lépés, mert itt Venezuelában, sokkal gyorsabban lehet kriptovalutákhoz jutni. A bitcoin biztosítékot jelenthet a venezuelai Bolivar elértéktelenedése ellen. A felhasználók fizetési megoldásként is használhatják”, mondta Gómez.

Anthony Pompliano, a Morgan Creek Digital Assets alapítója a múlt héten azt mondta, hogy más országok központi bankjai is kísérleteznének a bitcoinnal.

Az elméletének azonban többi kriptovaluta iránt rajongók nem igazán örülnek. A piaci elemző, Alex Krüger attól tart, hogy Venezuela bitcoin-térbe való bevonása káros hatásokat eredményezhet. Megemlítette a Fehér Ház tisztviselőinek kriptoellenes kijelentéseit is, köztük a Pénzügyminisztériumból Steven Mnuchit véleményét, aki szerint a bitcoin „nemzetbiztonsági kérdés”: „A bitcoinerek a világ 9. legkorruptabb országának központi bankját ünneplik, ami fontolóra veszi a bitcoin használatát… mivel a Petroleos de Venezuela rendelkezik némi bitcoinnal, kétségbeesetten próbálja azt felhasználni az amerikai szankciók megkerülésére. ”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.