Lefoglalják a bűncselekmények során használt kriptovalutákat az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyság törvényhozói által legújabban elfogadott szabályozás lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy lefoglalják és befagyasszák a bűncselekmények során használt kriptovalutákat.

A törvény célja, hogy kiterjessze a hatóságok lehetőségeit a kriptovaluták olyan bűncselekményekben való felhasználásának visszaszorítására, mint a kiberbűnözés, az átverések és a kábítószer-kereskedelem. A gazdasági bűnözésről és a vállalati átláthatóságról szóló rendelkezés október 26-án kapta meg a király jóváhagyását.

A szabályozás egyik rendelkezése lehetővé teszi a bűncselekményekben használt kriptoeszközök visszaszerzését ítélethozatal nélkül. Ezzel ki szeretnék kerülni, hogy egyes személyek elkerülhetik az ítéletet azáltal, hogy távol maradnak. A jogszabály további célja, hogy megakadályozza a digitális eszközök  felhasználását a terrorizmusban és az ehhez kapcsolódó egyéb bűncselekményekben.

A törvény összhangban van az ország kormányának azon törekvésével, hogy erőteljesen szabályozzák a kriptovalutákat, tiltott használatuk elleni küzdelem részeként.

A helyi hatóságok elszántságát tükrözi, hogy folyamatosan új javaslatokat tesznek a digitális eszközök szabályozását illetően. Nemrég röppent fel a hír, hogy a szurkolói tokenek ellen lépnének fel, amely egyes szerveztek kockázatot kriptobefektetéseket ígérnek a rajongóknak.

Másrészt egyes kutatások szerint az országban az utóbbi időben jelentősen növekedett a kriptovaluták elfogadottságának mértéke. A Chainalysis blokkláncelemző cég októberi jelentése szerint a nyers tranzakciós volumen tekintetében az Egyesült Királyság a legnagyobb kriptoország Közép-, Észak- és Nyugat-Európában. Idén februárban a Recap arról számolt be, hogy Londonban a legmagasabb a kriptokészültség a meglévő és az induló vállalkozások számára. A második és harmadik helyen Dubaj és New York helyezkedik el, ebben a sorrendben.