Lefoglalt kriptovalutákat hoznak ismét forgalomba Németországban

A németországi Frankfurt városának kezdeményezése jóvoltából illegális kirptovalutákat ”tisztítanak meg” annak érdekében, hogy azok ismét forgalomba kerülhessenek. Ennek érdekében Hessen tartomány és a frankfurti főügyészség hosszútávú megállapodásra lépett a Bankhaus Schechel.

Az előző hét folyamán a Bankhaus Scheich 113 millió dollár értékű kriptovalutát értékesített, melyeket a hatóságok foglaltak le. Az elkobzott eszközök korábban három kábítószer-kereskedőhöz tartoztak, ám az ellenük indított eljárások során lefoglalták ezeket.

A német hatóságok a bankkal együttműködve olyan gyors, biztonságos és legális rendszert hoztak létre, amely lehetővé teszi ezeknek a kriptotranzakcióknak a feldolgozását. Emellett a Bankhaus Scheich megjegyezte, hogy ezek a lefoglalt kriptovaluták bűncselekményekhez kapcsolódnak, vagyis szennyezett érméknek minősültek. Ebből kifolyólag nem lehetett velük kereskedni a hagyományos tőzsdéken. A nemrégiben létrehozott folyamat biztosítja, hogy a kereskedelmi partnerek értesüljenek arról, hogy a valuták ismét legális birtokba kerültek, és tisztának nyilvánították őket, így eladhatók.

„A kriptovaluták a kiberbűnözés eszközévé váltak. Nemcsak az elkobzásuk igényel szakszerű megközelítést, hanem a hasznosításuk is. A frankfurti főügyészség és a Bankhaus Scheich egy Németországban eddig egyedülálló, piacorientált és jogilag biztonságos megoldást dolgozott ki, hogy ezek a kriptoeszközök visszakerüljenek a piacra” – mondta Jana Ringwald főügyésznő, aki a főügyészséget képviseli a projektben.

Hasonló megoldásként értékelhető, mikor idén októberben az észak-rajna-vesztfáliai hatóságok nagy mennyiségű Bitcoint árvereztek el. Az akkori árfolyam helyett jóval kedvezményesebben határozták meg a legalacsonyabban elfogadható ajánlatot.