Legális a bitcoin Tunéziában, a pénzügyminiszter nagy bejelentést tett

A tunéziai pénzügyminiszter, Ali Kooli kijelentette, hogy a bitcoin legális Tunéziában, ezt az országos televízió egyik műsorában jelentette be.

“Meg fogom változtatni a törvényt, nem zárhatunk börtönbe egy tunéziai fiatalembert csak azért, mert bitcoint vásárolt” – mondta Kooli.

Tunéziában ugyan a bitcoin nincs betiltva, de a helyi rendőrség ettől függetlenül letartóztatott egy 17 éves fiatalt, aki egyetlen bitcoin tranzakciót hajtott végre. A hatóság pénzmosással vádolta a srácot. A tunéziai Mustapha Boufares, a DFI Blockchain alapítója szerint:

“A letartóztatásra nem az elkövetett bűncselekmény miatt került sor, hanem csak azért, mert Tunéziában teljesen hiányzik a kriptovaluták használatára vonatkozó törvény. Ezt a fiatalembert azért tartóztatták le, mert a rendőrség pénzmosással vádolta meg, miután nem tudta pontosan meghatározni a pénz eredetét.”

A Coinbase honlapján az olvasható, hogy a kriptovaluta tőzsde gond nélkül működik Tunéziában, bitcoin, ethereum és más kriptovaluták vásárlását segíti elő. Így ez az eset inkább lehet rendőrségi túlkapás, vagy szimplán korrupció. A letartóztatás áprilisban történt, az ottani kriptoközösség májusban tiltakozott. Most júniusban pedig széleskörű tüntetések zajlanak a rendőri erőszak ellen, hiszen nem normális az, hogy egy BTC tranzakció miatt testi-lelki fenyítésnek tegyenek ki egy fiatal férfit.

Rendőrségi erőszak a négyzeten

A tüntető tömeg szerint a rendőrség korábban egy férfit halálra vert, egy másikat pedig levetkőztetett, majd félholtra vert. Erről felvételeket is készítettek, amik persze az internetre is felkerültek. A 2019-ben megválasztott tunéziai elnök, Kais Saied elszigetelt eseteknek nevezte a rendőrség által elkövetett incidenseket. A The Guardian ugyanakkor jogvédő csoportokat, aktivistákat és olyan területeken élő embereket idézett, akik szerint a tunéziai rendőrséget a brutális erőszakkal lehet leginkább jellemzi, amely nem változott a 2011-es forradalom óta.

A tunéziai központi bank egyébként nem veti meg a kriptovalutákat, hiszen az intézet feje, Marouane el Abassi tavaly kijelentette, hogy a jegybank szerepet kíván vállalni az ország innovációs ökoszisztémájának elősegítésében, amibe beletartozik a blokklánc technológia és a kriptovaluta is. Ezután már tényleg elgondolkodtató, hogy a fiatal srácot miért tartóztatták le, ha mind a pénzügyminiszter, mind a központi bank szerint a kriptovaluták nem illegálisak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.