A legbefolyásosabb emberek top 100-as listáján: Szatosi Nakamoto

A Bitcoin fehér könyv és hálózat elindítója, kinek kiléte mindmáig ismeretlen, felkerült a legbefolyásosabb emberek top 100-as listájára. Olyan személyeket előz meg, mint Mark Zuckerberg, a bitcoin szkeptikus Paul Krugman,  IMF vezér Christina Lagarde vagy épp a török elnök Tayyip Erdogan.

A Worth.com Szatosi Nakamotót a 44. legbefolyásosabb pénzügyi/politikai személyként rangsorolta. A Szatosi álnév alatt rejtekező személy vagy csoport lehet férfi, nő, UFO, szervezet, AI, jövőutazók – senkinek nincs fogalma valós kilétéről. Szatosi egy személyben álmodta meg a mára több milliárd dolláros, több ezer pénzügyi és technológiai startupot, valamint több millió felhasználót magába foglaló Bitcoin és tágabb értelemben kriptovaluta ökoszisztémát.

A bitcoin segítségével központi bankok, illetve kereskedelmi bankok és egyéb közvetítők nélkül tudunk értéket utalni globálisan az interneten úgy, hogy annak célba érését egy matematikai algoritmus garantálja. A 2009 óta megszakítás nélkül aktív tranzakciós hálózata (a blokklánc) bárhol, bármikor lekövethető, megtekinthető és felhasználható, ha rendelkezünk internet hozzáféréssel. A bitcoin tranzakciók egyben összehasonlíthatatlanul olcsóbbak és gyorsabbak, mint a banki utalások amit tetéz a hálózat apolitikus, semleges mivolta, melyet nem lehet se megvesztegetni, se felülírni.

A listán szereplő vállalatok vezetői sorban arra ösztönzik a vállalataikat, hogy blokklánc alapú szabadalmakat engedélyezhessenek, amit majd a későbbiekben üzleti célból hasznosíthatnak. Ilyen vállalatok közé tartozik a Facebook, IBM, MasterCard, Bank of America és a JP Morgan is. A frissen induló startupok jelentős hányada egy az egyben másolja a Szatosi által lefektetett és a Bitcoin hálózatában digitalizálódott technológiai vívmányokat.

A Bitcoin nem csak egy decentralizált tranzakciós hálózat, de pénzgyilkos is. A hagyományos fizetőeszközök (euró, dollár, forint stb.) képviselte szabályozatlan pénznyomtatási praktikákkal szemben kódba vésett mennyiséggel — 21 millióval — rendelkezik, mely garantálja hosszú távú értékőrző tulajdonságát. A véges kínálata még az aranynál is nagyobb ‘hiánycikké’ teszi, melynek hatására napi szinten több millióan spekulálnak az árfolyamára.

Ez a spekuláció Szatosit milliárdossá tette, amit a Worth.com így jellemez:

Nakamoto 980 000 bitcoinnal — körülbelül az összes forgalomba kerülő Bitcoinok 5%-ával — rendelkezik, ami 19.4$ milliárd dollárt ért a legmagasabb árfolyamán. Az összeg elegendő lenne, hogy Nakamoto elárassza a piacot bitcoinnal és letörje az árát, ha egy napon úgy dönt, hogy kiszáll — vagy a profitért vagy hogy egy filozófiai pontot igazoljon — ami egyelőre nagyon nem valószínű.

Blythe Masters még jobban szerepelt

A Digital Assets Holding korábbi CEO-ja még Nakamotónál is jobban szerepelt és egészen a 27. helyig menetelt. Blythe korábban a Wall Street-en edződött, nevéhez fűződik a 2008-2009-es válság során sokat emlegetett hitel nemteljesítési ügylet kifejlesztése (credit default swap) is. A Digital Assets élén (melynek Budapesten is van egy irodája) 2015 és 2018 decembere között azon tevékenykedett, hogy nagyobb transzparenciát, gyorsabb elszámolást honosítson meg a a pénzügyi szektorban a blokklánc technológia segítségével. Legnagyobb eredménye az ausztrál értéktőzsdével való együttműködés és a Google partnerség.

Masters 2018. decemberében hagyta ott a Digital Assets céget személyes okokra hivatkozva.

Egy harmadik kriptós személyiség a listán (72. hely) Kelly Loeffler, a Bakkt CEO-ja, az ICE által támogatott bitcoin határidős platformtól. A Bakkt a napokban biztosított egy 182 millió dolláros befektetést a hamarosan várható indulásához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük