Kriptobarát politikusok a világ minden tájáról

A kripto világszintű terjedését egyre több kriptovállalat és híresség hirdeti, 2018 pedig határozottan a terjedés éve volt. A mainstream médiában és a köztudatban is gyökeret vert a kriptoközösség. Most azonban egy újabb csoport segítségére van szüksége a Bitcoinnak és társainak, hogy valóban világszinten terjedhessen el: azon kriptobarát politikusok támogatására, akik ténylegesen felelősek a döntéshozatalért napjainkban. Ők pedig szépen lassan elkezdik a munkájukat, 2019-ben pedig várhatóan még többen fognak hozzájuk csatlakozni. Itt a listája azoknak, akik már most támogatják a kriptók terjedését – a teljesség igénye nélkül szemezgettünk.

Kriptobarát politikusok keleten

Ausztráliában például a nemrégiben megválasztott képviselő, Nick Dametto, aki a Katter’s Australian Party tagja, már büszke Bitcoin tulajdonos: első BTC-jét 2017 októberében vásárolta, és lelkesen lobbizik a kriptó terjesztéséért a kontinensen.

Kína és a kriptó viszonya kicsit kérdésesebb: klasszikus se-veled-se-nélküled állapotban vannak. Sokan felismerik, hogy muszáj lépést tartani a kriptovalutákkal – még akkor is, ha közben néha inkább hátra felé lépdelnek a döntésekkel. De vannak ott is kriptobarát politikusok, akik egyértelműen támogatják a kriptovalutákat. Wang Pengjie, a Kínai Népi Politikai Konzultációs Konferencia tagja, egyre aktívabban próbálja kialakítani pl. a digitális eszközök kezelésének egyfajta “jóváhagyási rendszerét”, amivel egyszerűbben lehetne engedélyeztetni a kriptovalutákat is.

Ahol már működik, és ahol még működhetne

Aztán vannak olyan országok is persze, mint Izrael: Benjamin Netanyahu miniszterelnök mindig is pozitívan viszonyult a kriptóhoz. Sőt, az általa vizionált jövőben már egyértelműen csak a kriptovalutáknak jut hely, a bankoknak pedig nem. Ráadásul az izraeli telekommunikációs cég, a Bezeq felméréséből még az is kiderül, hogy az izraelieknek már több mint 5%-a rendelkezik BTC-vel vagy más coinokkal.

És nem csak egy-egy kisebb ország egy-egy ismeretlen politikusáról van itt szó: hanem olyanokról is, mint például Vlagyimir Putyin – aki se nem kicsi, se nem ismeretlen. Putyin is beszélt már korábban a blokkláncról, és arról, hogy a jogalkotóknak nem szabad akadályozni a technológia fejlődését. Amellett, hogy egy lehetséges kriptorubel megalkotását is megemlítette, arra is felhívta a figyelmet, hogy a kriptovaluták számára nem léteznek határok. Mondjuk arra már nem nagyon tért ki, hogy ez jó vagy rossz dolog Oroszország számára.

Kriptobarát politikusok a világ minden tájáról

Nyugaton a helyzet változik

Svédország sem marad el a többiektől. Ott Mathias Sundin úgy lett a parlament egyik tagja, hogy a politikai kampánya csak és kizárólag bitcoinra épült.

Aztán persze nem maradhat ki a sorból az Egyesült Királyság sem, ahol a konzervatív Eddie Hughes úgy jellemezte magát mint “amatőr, de lelkes kriptovaluta kedvelő”. Ő később a képviselőtársainak is javasolta, hogy semmiképpen ne maradjanak ki a kriptovalutákból.

Az Egyesült Államokban pedig már több kriptobarát kormányzót is megválasztottak, az egyik legismertebb talán Jared Polis. Polis már 2014-ben szimpatikussá vált a kriptoközösség számára, amikor is kijelentette, hogy minden kriptovaluta terjedést korlátozó törvénnyel és döntéssel harcba fog szállni.

És persze ne feledkezzünk meg a venezuelaiakról sem. Ott ugyanis az ország elnöke, Nicolás Maduro is lelkes kriptopénz támogató, aki idén indította el az első nemzeti kriptovalutát a petrót (a nemzeti kriptovalutákkal azért érdemes óvatosan bánni, lényegében ugyanaz mint egy elektronikus dollár vagy euró: elveszik az apolitikussága és neutralitása). Ez azonban míg a kriptovalutáknak siker lehetne, az ország gazdaságán nem igazán segít.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük