A legjövedelmezőbb, legjobb altcoinok 2016-ban

Vegyük sorra, mik voltak a legjobb altcoinok 2016-ban, mibe volt érdemes fektetni a (kripto)pénzünket, és hogy mik a kilátások a jövőre nézve.

A Bitcoin árfolyama az utolsó blokkjutalom felezés óta (sőt már azt megelőzően is) folyamatosan nő.  2016 utolsó napjaiban, pedig már majdnem 300.000 Ft körül alakult az árfolyam. Azóta pedig jócskán meg is haladta ezt, sokan izgulnak is rendesen, vajon meddig mehet még fel. Persze lehetnek váratlan negatív tényezők (pl. egy nagybefektető hirtelen úgy dönt, hogy inkább valami másba teszi a pénzét, és hirtelen rengeteg bitcoint elad, vagy ideiglenesen meginog a bizalom a kriptopénzek iránt valami nagyobb “botrány” miatt (pl. megint meghekkelnek egy nagyobb bitcoin pénzváltót). Viszont az egyre nagyobb bányászási nehézség, a következő blokkjutalom felezés, valamint pusztán amiatt, hogy egyre több ember ismerkedik meg vele és egyre többen kezdik használni (illetve egyre több az elfogadóhely is), a bitcoin valószínűleg egy jó befektetés. Kaszálhatunk viszont ennél sokkal nagyobbakat is (vagy persze bukhatunk is) az altcoinok piacán, lássunk most néhány példát:

Altcoinos történetek

Most lássunk két konkrét, megtörtént esetet az altcoinok világából. Az egyikkel páran sokan buktak, a másikkal én nyertem :).

Gamecredits: Egy nagyon érdekes coin. A fejlesztők célja, hogy a gamecredits (röviden GAME) játékokba integrálódjon. Mindenféle PC-s, androidos, webes alkalmazásokba. És ezzel lehessen fizetni. Hát nem nagy ötlet? Képzeld el, hogy játszol egy autóversenyzős játékkal, ahol nyersz egy csomó GAME coint, aztán kedved támad lövöldözni egyet, gyorsan kiveszed a coinjaidat az autóversenyzős játékból, és elküldöd a lövöldözősbe. Így átjárhatóak lesznek a játékok. Szerintem nagy ötlet. Konkrét megvalósítást még nem nagyon láttam (vagy láttam, csak nem lett valami felkapott).

Fragoria MMORPG egyike az altcoin fizetési megoldással rendelkező online játékoknak.

Viszont december első napjaiban a Gamecredits fejlesztők feltettek egy érdekes hírt az oldalukra. Mégpedig, hogy egy böngészőben játszható játék, a Fragoria GAME integrációt kap. Erre én is rákaptam, gyorsan be is regisztráltam. Sokan ezt úgy értelmezték, hogy mostantól az állítólag világszerte 800.000 felhasználóval büszkélkedő Fragoriával lehet GAME coint nyerni, miközben játszunk, és persze sokan bevásároltak. De aztán kiderült, hogy vásárolhatunk magunknak a játékban ezt-azt GAME coinnal, de nyerni nem lehet. Le is ment az árfolyam rögvest…

Lottocoin: Ez egy már rég megbukott coin, valójában soha nem volt túl népszerű. Próbáltam keresni árfolyamot, de már nem is találtam olyan váltó oldalt, ami támogatná. A lottocoin számomra mégis kedves. Még 2014 – 2015 -ben történt, hogy kriptopénzekkel játszható póker oldalakat kerestem, ugyanis a póker oldalakon gyakran vannak ingyen játékok (freeroll). Időm volt, a játékkal meg úgy vagyok, mint a biliárddal: nem tudok, de szeretek 🙂 Szóval egy olyan oldal kellett, ahol nem játszanak sokan, mert akkor rövidebbek a játszmák, és az esély is nagyobb a nyerésre. És itt jött a lépbe a Lottocoinpoker! Az oldal azóta már megszűnt. Én akkor még hónapokig játszottam vele. Milliónyi teljesen értéktelen lottocoint nyertem (ha jól emlékszem még a Litecoin-os tőzsdén is csak 10 “litoshi”-t ért). Aztán egyszer csak történt egy váratlan esemény. Valaki fantáziát látott az amúgy már akkor is halott lottocoinban, és nagyon bevásárolt. Az ára felment a 100 szorosára. Eladtam 🙂

A legjobb altcoinok

A következő összeállításban olyan coinok következnek, amikkel 2016-ban sokat kereshettél (volna).

Ethereum:

Az ethereum valószínűleg 2016 legfelkapottabb altcoinja. A rajongói szokták Bitcoin 2.0-nak is nevezni. 2013-ban kezdték el fejleszteni, és valóban a fő cél valóban az volt, hogy egy olyan coint hozzanak létre, ami megoldást nyújt a bitcoin problémás részeire (például a kriptopénzek világában hosszúnak számító tranzakciós időkre, vagy a centralizált, bányásztársaságok esetén felmerülő 51%-os hashrate birtoklási probléma). Az ethereum nem csak egy kriptopénz, hanem egy platform, aminek segítségével alkalmazások készülhetnek a blokkláncra. A piaci kapitalizácó alapján a bitcoin után a második a kriptopénzek sorában, a piacon fellelhető összes ETH teljes értéke meghaladja a 260 milliárd forintot. A 2016-os év során voltak hullámvölgyei. Például hackerek biztonsági hibákat találtak benne, és elloptak egy nagyobb mennyiséget, ezt követően az árfolyama összeomlott. A felhasználók mégis visszanyerték a bizalmat, mivel a fejlesztők egy ún. hardforkkal egy új coint hoztak létre (ETH), amiben a biztonsági hibát kiküszöbölték, a korábbi verzió pedig ETC (Ethereum Classic) néven fut tovább.

legjobb altcoinok egyike, és egyben az örök második: az Ethereum

A diagramon az ethereum árfolyama látható dollárban a 2016-os év során. Látható, hogy elég nagy mozgások voltak. Általánosságban elmondható, hogy az idei évben ez a legnagyobb volumenben értékesített altcoin. A cikk írásának napján (2017/01/05) 24 óra alatt 45 millió dollárnyi ethereum cserélt gazdát, de voltak ennél intenzívebb időszakok is, amikor a napi volumen elérte a 200 millió dollárt is. A fejlesztők folyamatosan jönnek ki újdonságokkal, így hosszútávon is sok potenciál van benne. Olyan befektetőknek ajánlom, akik nem kapnak szívbajt egy váratlan 10-20 százalékos zuhanástól, mert az ethereum árfolyama napi szinten is hatalmasakat tud változni (persze pozitív irányba is).

Maidsafecoin:

Állítólag előbb kezdték el a fejlesztését, mint ahogy maga a bitcoin megjelent.  Nagy mennyiségű adatok tárolása ma adatcentrumokban és szervereken történik. Ez az adatlopások és a megfigyelés melegágya. A maidsafecoin ez ellen nyújt alternatívát úgy, hogy egy új globális, fejlett Peer to Peer hálózatot (ún. SAFE network-öt) épít a SAFE felhasználók számára, akik a SAFE alkalmazást használják. Az alkalmazás segítségével az adataink tökéletes biztonságban vannak, és szolgáltathatunk tárhelyet a hálózat számára. Ezért cserébe pedig safecoin-t kapunk.

A maidsafecoin piaci kapitalizációja forintban több, mint 12 milliárd, amivel a kriptopénzek listáján a 9. helyet foglalja el. Jelenlegi értéke $0.09 USD körül van, viszont elég nagy volumentben kereskednek vele december óta, továbbá elérhető olyan kriptopénz tőzsdén is, mint a Poloniex.

Augur:

Az augur egy decentralizált predikciós piactér. Maga a coin az ethereum platformra épült. Ez az első nagyszabású ethereum alapú projekt. A rendszer azért jutalmaz minket, hogy való életbeli eseményeket jósoljunk meg. A fejlesztők azt ígérik, hogy forradalmasítani fogja a világ eseményeinek előrejelzésének rendszerét. Nagyon fiatal coin, értéke egyenlőre folyamatosan csökken, de a közeljövő fejlesztései miatt sokan nagy jövőt jósolnak neki. Pár százezer dollárnyi cserél augur cserél gazdát naponta, a coin értéke $2-4 USD körül mozog. Piaci kapitalizációja közel azonos a maidsafecoinnal, 8. a listán.

2016/01/01 NYITÓ: 2.19 USD

2016/12/31 ZÁRÓ: 3.80 USD

NÖVEKEDÉS: 73.52%

Steem:

A steem egy blokklánc alapú szociális média, ami jutalmazza a felhasználóit a részvételért, a posztolásért, cikkek átnézéséért/javításáért. Megjelenésekor eléggé túlárazták, az óta beállt a $0.1 – 0.2 USD közötti árra. Egy hosszú lecsengő időszakot követően manapság újra feltörekedni látszik és akár $100 000 USD steem is gazdát cserél naponta. Rendszeresen vannak +-5 – 10 %-os áringadozásai, amin ha szemfülesek vagyunk, szépen profitálhatunk. A piaci kapitalizációja majdnem 11 milliárd forint, amivel 10. a coinmarketcap listáján, szorosan követve a maidsafecoint és az augurt is, így méltán került fel a legjobb altcoinok listájára.

Mire figyeljünk a legjövedelmezőbb, legjobb altcoinok kiválasztásakor?

Új altcoinok napról napra jelennek meg, így a listát még hosszasan folytathatnánk. Érdemes lehet olyan régi, leszálló ágban lévő coinokat is szemmel tartani, mint a dogecoin(DOGE), litecoin(LTC), vagy a peercoin(PPC). Sok kereskedőnél maradt ugyanis nagy mennyiség ezekből a coinokból, és szeretnék feltornászni az árát, így néha történnek egyik napról a másikra komoly meglepetések a kriptopénzek piacán.

Az altcoinok száma 700+ felett van. Van miből válogatni.

A litecoin például december elején komoly árfolyamzuhanást szenvedett el, az LTC tulajdonosok csak találgattak, hogy mi történhetett. Egyesek szerint egyszerűen csak kiszállt belőle egy nagybefektető, mások szerint a felhasználókat nyomasztja, hogy hónapok óta semmi újdonságot nem publikáltak a fejlesztők. Mindenesetre ilyen olcsón még soha nem vehettünk LTC-t. A fejlesztők hónapok óta ígérgetik a v0.13-as verzió kiadását, és bár már sokan szkeptikusok vele kapcsolatban, ha ez megtörténik, bizonyos fejlesztésekben még a bitcoint is meg fogja előzni, így várható még egy nagy litecoin boom.

A karácsonyi időszak nem csak a boltok megrohanásának ideje, ilyenkor a kriptotőzsdék is mindig megőrülnek. A BTC újra az egekbe tör, ezért mindenki adja el az altcoinjait BTC-ért, hogy még többet kaszálhasson. Az altcoinok zuhannak, majd egy-egy bálna néha úgy érzi eljött az idő, és akár több ezer(!) bitcoinnyi altcoint vásárol. Ráadásul az egyik legnépszerűbb tőzsde, a poloniex decemberben bejelentette, hogy egyes alacsony volumennel kereskedett altcoinjait törli a listáról. Így vérzett ki a nagy múltú reddcoin (RDD) is. Kár érte, sokak kedvence volt. Az én egyik személyes favoritom, a jó öreg dogecoin szintén sokat veszített értékével, lassan már 20 satoshi-t sem fog érni (bár fénykorában sem nagyon ért 120-nál többet), viszont ezt csupán a bitcoin áremelkedés számlájára írnám. A dogecoin népszerűsége máig nagyon magas, rengeteg oldal elfogadja, esetleg egy kicsit le kellene porolni. Mindenképp befektetésre ajánlott, ha a bitcoin lufi újra kipukkad, a Doge felszálló ágba kerülhet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük