Lehetőségek a támasztási és ellenállási szint használatára

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Alapvetően ma már nincs olyan kriptokereskedésről vagy éppen árfolyamelőrejelzésről szóló cikk, ahol a támasztási és ellenállási szint fogalma ne kerülne elő. Ezek a legkönnyebben érthető stratégiák, amelyeket nagyjából mindenkinek értenie kell. Amint a kereskedők felismerik ezeket a szinteket, meg tudják jobban mondani azt is, hogy mikor kell beszállniuk vagy éppen kiszállniuk. És ezek a szintek jól jönnek a medvepiacok (bearish) és a bikapiacok (bullish) esetén is. A támasztási szinten a kereslet nagyjából megegyezik a kínálattal, így az ár nem esik tovább. Hiszen ezen a szinten a kereskedők számára már van annyira vonzó az ár, hogy elkezdjenek vásárolni. Plusz az eladók is elkezdenek leállni az eladásokkal, hiszen úgy gondolják, hogy a piac már eleget zuhant és most már vissza fog emelkedni.

Az ellenállási szint és támasztási szint jelzései

Nagyjából tehát akkor van támasztási szint, amikor az ár egy bizonyos szint alá nem csökken, mert a vevők belépnek a piacra. Ellenben az ellenállási szintek pont az ellentétei a támasztási szinteknek, ilyenkor ugyanis a kínálat már meghaladja a keresletet, tehát a felfelé tartó mozgás megáll. Ekkor az alacsonyabb szinteken vásárló vevők már elkezdenek profit termelni. Az agresszívek “medve”-típusú kereskedők pedig shortolni kezdenek, mert az árfolyam zuhanására számítanak. A támasztási és ellenállási szinteknek nem muszáj egyetlen vonalnak lenniük, lehet akár egy tartomány is, amelyből az árfolyam mindig visszapattan. Például 2018. május 6. és 2018. július 4. között az Ether egészen egy ellenállási vonalig szárnyalt, de onnan visszapattant. Azért, mert a visszaesésre számító kereskedők a szárnyalást látva elkezdtek shortolni. A “bika” típusú kereskedők, akik alacsonyabb szinteken szálltak be, elkezdték lezárni pozícióikat.

És ahol mondjuk tökéletesen definiált támasztási és ellenállási szintek vannak, ott a kereskedők pontosan megmondhatják, hogy mikor érdemes beszállni és kiszállni. Ezzel pedig saját maguk is elősegítik a támasztási vonal és ellenállási vonal stabilitásának növelését.

Vannak tapasztalatból szerzett jótanácsok, amelyekre érdemes figyelni

– például ha egy eszköz ára háromszor ugyanazon a szinten áll meg emelkedése során, akkor valószínűsíthető, hogy ez az ellenállási szint tartani fogja magát. Úgyhogy itt be lehet szállni long pozíciókra.

banner

– amikor az ár áttör egy ellenállási szintet, akkor a “bika” típusú kereskedők megpróbálják az előző ellenállási szintet támasztási szintté alakítani. Úgyhogy ilyenkor egy felfelé ívelő trendre lehet számítani.

– és ez igaz fordítva is. A DOT coinja számára az idei év februárja és májusa között komoly támasztási zónát jelentett a 28,9 és 26,5 dollár közötti szint. Viszont amikor egyszer a “medve” kereskedők áttörték ezt a szintet, azonnal ellenállás szint lett a támasztási zónából és az ár utána már nem tudott efölé jutni.

A lényeg tehát, hogy bármilyen coin kereskedésének vizsgálatakor a kereskedőnek a támasztási és ellenállási szinteket is figyelni kell. Hiszen így lehet megjósolni a megfelelő belépés és kiszállás szintjét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.