Lelkipásztor áll a bíróság elé a Coin.mx bitcoin tőzsde ügyében

A floridai Coin.mx bitcoin tőzsde ügyében az ügyészek többek közt egy New Jersey-i lelkipásztort vádolnak 150 000 dollár értékű vesztegetési pénz elfogadásával.

Lelkipásztor a bíróságon

Kenőpénzt fogadott el a papA Reuters hírügynökség jelentése szerint az amerikai helyettes ügyész Won Shin az esküdtszéknek elmondta, hogy a floridai programozó, Yuri Lebedev fizette le a papot. Lebedev szoftver fejlesztőként dolgozott az Coin.mx-nél és 150 000 dollár értékű templomi adományt ajánlott fel Trevon Gross tiszteletesnek, aki egy szövetségi takarékszövetkezetet vezetett. Yuri Lebedevet az engedély nélküli bitcoin tőzsde működtetőjével, Anthony R. Murgioval együtt tartóztattak le, még 2015 közepén.

A nyomozók arra jutottak, hogy Trevon Gross lelkipásztor által elfogadott vesztegetési pénz révén akartak a Coin.mx üzemeltetői a takarékszövetkezet közelébe kerülni azért, hogy a többi bank átvizsgálását elkerülhessék.

A vesztegetésnek egyetlen célja az volt, hogy a vádlottak pénzt keressenek. Lebedev és Gross ügyvédje ezzel szemben tagadja a vádakat. Szerintük a védenceik nem csináltak semmi rosszat, a felajánlott pénzösszeg mindössze templomi adomány volt. Minden vádat továbbhárítanak Anthony Murgiora, hogy ő követte el a bűncselekményeket.

Yuri védőügyvédje szerint, ügyfele mindössze rosszkor volt rossz helyen. A megvádolt lelkipásztor ügyvédje azt mondja, hogy Murgio félrevezette ügyfelét és azt hitette el vele is, hogy a cég gyűjtemények értékesítésével foglalkozik. Szerinte a pap nem tudott a mögöttes ügymentetről. A 150 000 dollár összegű kenőpénz sem közvetlenül a tiszteletes, hanem a egyházközössége javát szolgálta. Trevon Gross most korrupció miatt áll a bíróság előtt.  Mint pénzügyi intézmény alkalmazottja, így akár 30 év börtön büntetést is kaphat.

A Coin.mx ügy

Coin.mx ügye tárgyalási szakaszba lépettA Coin.mx tőzsdét azért állíttatták le a hatóságok pár évvel ezelőtt, mert több bankot próbáltak meg átverni. Azt állították, hogy pénzügyi szolgáltatások helyett csak különböző tárgyak gyűjtésével foglalkoznak. A pénzügyi tranzakciók lebonyolításához ugyanis engedélyre lett volna szükségük, amivel nem rendelkeztek. Ezzel szemben azt állították, hogy bélyegeket, sport ereklyéket árusítanak gyűjtők részére.

A bitcoin tőzsdét az izraeli Grey Shalon alapította, akit most többrendbeli csalással vádolnak. Többek közt neki tulajdonítják annak a kiberbiztonsági biztonsági rés kihasználását, ami számos amerikai bank támadásához vezetett és aminek következtében 83 millió JP Morgan számla információi szivárogtak ki még 2014-ben. Murgiot, Lebedevet és Grosst nem vádolják a hekker támadás kapcsán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük