A bitcoin pénznek minősül

supreme-court-1-1224507Egy amerikai szövetségi bíró hétfői határozata szerint a bitcoin pénznek számít. A döntés a JP Morgan Chase & Co cég ellen elkövetett hekker támadással kapcsolatos perben született.

Alison Nathan Manhattan kerületének bírója elutasította Anthony Murgio beadványát, melyben a felmentését kérte a Coin.mx engedély nélküli bitcoin tőzsde illegális tevékenysége kapcsán tárgyalt két vádpontban.

A vádlott Murgio védelmében arra hivatkozott, hogy a bitcoin nem számít pénznek azon szövetségi törvény szerint, mely kitér az engedély nélküli pénzközvetítő tevékenységre.

A bíró azonban kimondta, hogy a virtuális pénz megfelel a definíciónak a használat módja miatt.

“A bitcoin pénznek számít a fogalom egyszerű értelmezésében” írta Nathan. “A bitcoint elfogadják fizetőeszközként termékekért és szolgáltatásokért cserébe. Közvetlenül megvásárolható egy tőzsdéről bankszámla segítségével. Mindezek miatt pénzként funkcionál, csere közvetítője, fizetési eszköz.”

A döntés nem vonatkozik hat további vádpontra, mellyel Murgiot vádolják.

Brian Klein, Murgio egyik ügyvédje tiltakozik a döntés ellen.

Ha a bitcoin pénznek minősül Murgio húzós büntetésre számíthat
– Anthony Murgio

“Anthony Murgio fenntartja ártatlanságát és szeretné tisztázni a nevét a következő tárgyaláson” tette hozzá.

Az ügyészek tavaly vádolták meg Murgiot az Coin.mx működtetése kapcsán pénzmosás miatt. Apját áprilisban vesztegetés miatt tartóztatták le.

A Coin.mx ügy része egy szélesebb körű nyomozásnak, melyben a vádirat szerint egy kiterjedt számítógép hekker és csalási sorozatban tucatnyi céget károsítottak meg és pénzmosást követtek el. Többek közt a JP Morgan és más cégek adatai szivárogtak ki, melyben több mint 100 millió ember érintett.

Bírósági döntések

Nathan bíró döntése egybecseng egy 2014-es ügyben hozott határozattal ahol Jed Rakoff bíró hasonlóképpen a pénznek nyilvánította a bitcoint. Azonban éppen pár hónappal ezelőtt történt, hogy egy bíró Miaimiban pont ellenkezőképpen határozott. Abban az ügyben kimondták, hogy a bitcoin nem minősül pénznek, ami megosztotta a közvéleményt. A fentiek alapján is látszik, hogy egyre sürgetőbb egy egységes szabályozás kialakítása a virtuális pénz fizetőeszköz kapcsán.

Az ügy az alábbi számon van nyilvántartva az amerikai bíróságon. U.S. v Murgio et al, U.S. District Court, Southern District of New York, No. 15-cr-00769.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük