Lemondott az SEC vezetője, aki a kriptovaluták ellen lépett fel az utóbbi években

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet tevékenységének célja, hogy biztosítsa a kriptovaluták piacának stabilitását és megbízhatóságát. A befektetők érdekeinek védelme a potenciális visszaélésekkel szemben rendkívül fontos, a szabályozási útmutatás mellett a végrehajtásban is alapvető szerepet játszik a szervezet, mely az utóbbi években szinte az összes létező kriptovaluta-vállalat- és projekt ellen eljárást indított.

Ez a korszak zárulhat le most azok után, hogy David Hirsch, az SEC kriptoeszközökkel és kibervédelemmel foglalkozó egységének a vezetője bejelentette lemondását közel egy évtizedes szolgálat után.

A lemondás okai ismeretlenek

David Hirsch közel 10 évig vezette az ügynökség digitális vagyonvédelmi csapatát. Lemondásának okait sem ő, sem az SEC nem kommentálta, a piac egésze egy Hirsch által közölt LinkedIn-bejegyzésből értesülhetett távozásáról, melyben kiemelte, rendkívül büszke a csapata által végzett történelmi munkára, egy új iparágban, ahol semmilyen konkrét precedens nem történt a 2010-es évek előtt.

Hirsch több mint kilenc éves pályafutása alatt végig kiállt amellett, hogy az SEC fellépjen a törvénytelen, szabályozatlan és kétes esetek ellen, minden erejével azon dolgozott, hogy a hatóság érvényesíthesse jogait. Ennek köszönhetően előfordult, főként az utóbbi években, hogy az SEC és a kriptovállalatok között nézeteltérések alakultak ki, egyesekkel pedig a jogi vita évek óta tart.

Hirsch hatása a kriptovaluta-szektorra

David Hirsch munkássága a kriptovaluta-szektor általános megítélése szerint inkább a kriptovaluták térnyerése ellen irányult, mintsem mellette. A szakember irányítása alatt az SEC aktívan folytatott bírósági eljárásokat olyan kriptocégek ellen, mint a Coinbase és a Binance azzal a céllal, hogy betartassák a meglévő értékpapírokra vonatkozó szabályozásokat. Hirsch azt próbálta rákényszeríteni a kriptovállalatokra, ami a hagyományos értékpapír-kibocsátókra is vonatkozik, célja az egységes elvárásrendszer kialakítása volt függetlenül attól, hogy blokklánc-alapon működik-e egy cég vagy sem.

Az emberek pénzével való visszaélés elkerülése érdekében legtöbbször a kelletténél szigorúbb ellenőrzést alkalmazott minden befektetést kínáló céggel szemben, a kriptoipar szereplői szerint ez bűnüldözői túlkapás volt sok esetben. Ezt az állítást Hirsch többször is elutasította, mondván, az ő feladatuk a már létező szabályok betartatása, és nem az új szabályok létrehozása, vagy a szabályok szubjektív érvényesítése.

Éppen zajló SEC-ügyek

A hatóság jelenleg több kriptovállalattal és kriptoprojekttel is jogi eljárásban áll. A Binance és Coinbase, két blue chip kriptotőzsdének számít, azonban az SEC szerint be nem jegyzett értékpapírokat (security) kínál mindkét platform. A perben érintett tokenek között szerepel a SOL, az ADA, a MATIC, a FIL és további 19 token.

Az SEC és a Ripple közötti jogi csata 2020 decemberében kezdődött el, amikor a hatóság azzal vádolta az XRP mögött álló céget, hogy a tokent be nem jegyzett értékpapírként érvényesítették. A Ripple azóta több részleges győzelmet is elért, azonban a végső döntés várat magára.

A Kraken, az Egyesült Államok egyik legkedveltebb kriptotőzsdéje megállapodott az SEC-vel, hogy hajlandó 30 millió dolláros bírságot fizetni, és beszünteti staking szolgáltatásait az országban. Az ügy hátterében az áll, hogy az SEC szerint a staking-termékek be nem jegyzett értékpapírnak minősülnek.

Az SEC álláspontja a kriptovalutákat illetően

Habár az SEC jelenlegi álláspontja szerint a kriptovaluták szigorúbb szabályozási és fokozott végrehajtási környezetet igényelnének, a hatóság hozzáállása a növekvő keresletnek köszönhetően lazult a korábbiakhoz képest. 2024 januárjában a Bitcoin-, 2024 májusában az Ethereum azonnali ETF-kereskedésére adott engedélyt a hatóság, a választások közeledtével pedig előfordulhat, hogy más szabályozási kérdésben is döntő szava lesz az SEC-nek.