3 milliárd XRP-t utalt át a Ripple, felvetődik a piaci stabilitás kérdése

A Ripple Labs kriptovalutája, az XRP 2017-ben robbant be a kriptovaluta-piacra a globális fizetések forradalmasításának az ígéretével. Az egykoron 3,5 dollárt is meghaladó XRP azóta megjárt jelentős mélységeket, de az amerikai tőzsdefelügyelettel évek óta pereskedő Ripple közel 3 éve az egydolláros árfolyamot sem közelítette meg.

A Ripple Labs legutóbbi tranzakciói sem feltétlenül bikás irányba terelik az XRP árfolyamát. A csapat 3 milliárd tokent utalt át tárcájára, mely bizalmi aggályokat vet fel, egyesek pedig az eszköz piaci stabilitását is megkérdőjelezik.

Felfokozott aktivitás az XRP hálózatán

Az XRP jelenleg a 7. legnagyobb kriptovaluta közel 29 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával, azonban az elmúlt években a fundamentális teljesítmény helyett az SEC-vel folytatott jogi vitáktól volt hangos a sajtó. A projekt az elmúlt időszakban háttérbe szorult, kereskedési volumene azonban az elmúlt napokban jelentős aktivitást mutatott – méghozzá a Ripple Labs jóvoltából.

A blokklánc-elemző Whale Alert nemrégiben 3 milliárd XRP token átruházásáról számolt be, melynek piaci értéke nagyjából 1,5 milliárd dollárra tehető. Ezt a volument több tranzakcióval érték el, melynek hátterében az egyébként megszokott letéti szolgáltatás visszazárása áll.

Aggodalomra ad okot a letéti szolgáltatás

Habár az XRP-közössége szerint ezek a letéti tranzakciókhoz kapcsolódó mozgás teljesen normális, egyesekben felvetődik a kérdés, hogy szükséges-e ilyen nagyszabású tőkeműveletek lebonyolítása a követhető és átlátható blokkláncon belül. A Ripple Labs általában havonta egymilliárd XRP-t bocsát ki minden hónap elején, azonban a most eszközölt mozgás ennek a triplája, a teljes forgalomban lévő XRP-állománynak pedig majdnem 5,5%-a. A mozgást kevesebb mint 30 perc alatt bonyolította le a Ripple, Michael Nardolilo kriptoelemző szerint azonban nincs szó ismeretlen, botok által végrehajtott mozgásokról.

Történelmileg az XRP árfolyama a letéti kibocsátások és visszazárások hatására erős ingadozást mutat, azonban a volumen általános növekedése és a piaci kapitalizáció megemelkedése tompítja ezeket a hatásokat. Cikkünk írásakor az XRP árfolyama 0,52 dollár, az elmúlt 24 órában +/-1%-os elmozdulás történt.

Egyes szakértők azonban úgy vélik, hogy az XRP XRP Price XRP Price árfolyamára jelentős eladói nyomást gyakorolhat a tőkeművelet, mivel a tranzakció mértéke rendkívül szokatlan, ez pedig előidézhet akár pánikeladást is. A jelentések szerint a Ripple Labs 2017 óta legnagyobb XRP-dömpingjére készül, mivel 400 millió XRP tokent tart fenn egy júniusban esedékes eladásra. Az XRP közössége ugyanakkor rendkívül erős, bíznak a projekt mögött álló csapat elhivatottságában.

Alulteljesítés a kriptovaluta piachoz képest

Bár az XRP rendkívül idős szereplőnek mondható a kriptovaluta-iparban, az elmúlt időszakban teljesítménye jelentősen elmaradt a versenytársakétól – és ezt most nem az SEC-nek köszönhetik. A tíz legnagyobb kriptovaluta közül csupán a Cardano ADA tokenje nyújtott gyengébb teljesítményt az XRP idén tapasztalt 16%-os értékvesztésétől. Az ADA árfolyama közel 27%-ot veszített értékéből 2024-ben.

Az XRP és a teljes kriptopiac teljesítményének összehasonlítása, forrás: TradingView

Ahogyan a grafikonon is jól látszik a teljes kriptovaluta-piac 51,78%-os növekedést mutatott 2024-ben. Ehhez képest az XRP árfolyama 16%-os csökkenésen ment keresztül, ezzel pedig jelentősen alulmarad a vezető narratíváktól és vezető eszközöktől. Az elmúlt három hónapban Toncoin ($TON) 159%-os, a NEAR Protocol ($NEAR) 83%-os és a Binance Coin ($BNB) 60%-os növekedése diktálta az altcoinok irányát.