Az utolsó lengyel bank is dobta a váltót, költözik a Bitbay

Költözik a Bitbay. Lengyelország legnagyobb kriptopénzes váltója, a Bitbay úgy döntött, hogy befejezi működését az országban, mivel a bankok nem hajlandóak együttműködni a céggel. A váltó már egy ideje tervezte a költözést egy olyan európai országba, amely egy stabil és nyitott jogi környezetet biztosít.

Máltára költözik a Bitbay

A döntés annak kapcsán született, hogy az utolsó olyan lengyel bank, amely hajlandó volt együttműködni a váltóval végül úgy döntött, hogy leállítja szolgáltatásait, így a BitBay számára nem maradt más kiút, mint a költözés és Máltát választották a műveletek folyatásához. A váltó felmondási időszaka idén szeptember 17-én jár le vagyis innentől felfüggesztik tevékenységüket Lengyelországban.

Június 1-től a felhasználók nem kapnak többé hozzáférést lengyel złoty számlájukhoz, azonban a váltó többi funkciója továbbra is aktív marad szeptember 17-ig. A Bitbay sajtóközleménye szerint a felmondási idő lejárta után a felhasználók új fiókot tudnak majd létrehozni. A váltó működését Máltán egy új beszállító fogja végezni, de a bitbay.net domén név és a BitBay védjegy továbbra is használatban marad. A BitBay több ajánlatot is kapott az áthelyezés kapcsán, így Máltán kívül Svájctól, az Egyesült Arab Emirátusoktól és Fehéroroszországtól is, a cég végül Málta mellett döntött. Sylwester Suszek, a váltó elnöke korábban már utalt arra, hogyha a szabályozás kérdése nem oldódik meg a nyári időszak előtt, akkor el kell költözniük egy másik európai országba, ahol stabil körülmények között tudnak működni.

Áprilisban Varsóban tüntettek a kormány kriptopénzes adópolitikája ellen, forrás: BlockchainNews

A BitBay költözése a lengyel kormány egyre szigorodó szabályozásának újabb következménye. Bár Lengyelország hivatalosan is elismeri a kriptobányászatot és kriptopénzes kereskedelmet, a kormány álláspontja az elmúlt hónapokban sokkal keményebb irányba mozdult el. Idén februárban a lengyel központi bank 27 ezer dollárt fizetett egy népszerű youtubernek egy kriptoellenes videó gyártásáért. Május elején a lengyel pénzügyi hatóság (KNF) 173 ezer dollár értékben tendert írt ki egy olyan közösségi médiakampány megtervezésére és lebonyolítására, amely a kriptopénzek, a piramisjátékok és a Forex kereskedelem rizikóira összpontosít. A lengyel kormány pedig többszörös adóztatást rótt ki a kriptopénzes kereskedelemre, azaz a jövedelmeken és nyereségeken kívül további 1%-os adót vetett ki a tranzakciókra is, ez utóbbit azonban várhatóan felfüggeszti a tiltakozások hatására.

Borítókép forrása: CCN

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük