Lerántották a leplet a kijevi farkasról, aki több ezer embert károsított meg

Egy informátor szerint, egy 200 alkalmazottal rendelkező ukrán bitcoin (BTC) csalásokra szakosodott cég működik Kijevben, amely 2019-ben 70 millió dollár hasznot termelt.

Az informátor úgy buktatta le a csalókat, hogy vállalati belső felvételeket és dokumentumokat juttatott el a svéd Dagens Nyheter újságnak, amely március 1-jén jelentette be a hírt. A csalással elsősorban az Ausztráliában, Új-Zélandon és az Egyesült Királyságban lévő befektetőket célozták meg a Facebookon és néhány mobilos játék platformján posztolt hamis hirdetésekkel. A történettel kapcsolatban kiderült, hogy olyan hírességek is érintettjei lehetnek a csalásnak, mint Gordon Ramsey, Hugh Jackman vagy Martin Lewis.

Az ukrán Milton Group társaság a hunyó

Az informátor azt állította, hogy az ukrán Milton Group társaság áll a csalások mögött, amely egy kijevi irodaépületben működik. A csalás a következőképpen zajlott. Miután az áldozatok a hamis hirdetésekre válaszoltak, a cég ügyfélszolgálati munkatársai felvették a kapcsolatot velük. Rendkívüli hozamot ígértek kriptovaluta, deviza és egyéb befektetések révén. Ezek után hamis számlanyilatkozatokat mutattak az áldozatoknak, amelyen azt részletezték, hogy mennyi nyereséghez is jutottak. A valóságban azonban ezeket a hamis papírokat csak arra használták fel, hogy még több pénzt csikarjanak ki a gyanútlan emberekből.

Jacob Keselman, a Milton Group ügyvezető igazgatója kijelentette, hogy a Dagens Nyheterrel készített telefonos interjú során elhangzott állítások „helytelenek voltak”. Keselman az Instagramon azonban „kijevi farkasnak” nevezi magát. A Wall Street farkasára asszociáló utalással csak azt bizonyítja, hogy nem jár tisztességes utakon, hiszen a 90-es években sikeres Jordan Belfort sem legális módon gazdagodott meg.

Banki adatlopás

Az informátor azt is elmondta, hogy korábban ő is a társaságnál dolgozott, ahol hozzávetőlegesen 300 hívást kellett lebonyolítania naponta. Az volt a feladata, hogy az ügyfelekből az utolsó fillért is kicsikarja. Mivel jutalékos rendszerben dolgozott, így az ő érdeke is volt, hogy minél több pénzt imádkozon ki az emberekből. Az áldozatokat ezen kívül arra is kérték, hogy telepítsenek egy szoftvert a számítógépükre. Ennek segítségével állítólag a cég képes volt hozzáférni, az ügyfelek banki adataihoz.

Egyes áldozatok mindent elvesztettek

A szervezet állítólag 70 millió dollár nyereséghez jutott 2019-ben. A Dagens Nyheter újság ugyanakkor megjegyezte, hogy ezzel egyidőben sok ember élete összes megtakarítását elbukta.

A Guardian felvette a kapcsolatot a 16 brit áldozattal, akiket a hirdetésekre való válaszolás után, telefonon kerestek fel vagy inkább zaklattak. Egy Teresa nevű áldozat azt nyilatkozta a brit lapnak, hogy “az ilyen vállalatok állandóan hívogatnak. Nem tudom, hogy ugyanarról az cégről van-e szó vagy sem. Egész nap, a hét minden napján hívogattak… Néha előfordult, hogy míg az egyik céggel beszéltem, már rezget a telefon, hiszen hívott a másik…”

A Dagens Nyheter megszólaltatott egy 67 éves svéd áldozatot, aki azt állította, hogy már nem tudja fenntartani a lakását illetve élelmiszert sem tud vásárolni. A belső dokumentumok között megtalálták az áldozathoz tartó dossziét is, amelyben a következő feljegyzést találták: “Eladta az otthonát, nincs pénze, sírás.”

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük