Terjednek a kriptós átverések a YouTube-on

A Twitter kriptós népe már megszokhatta az ingyenbitcoin átveréseket, melyek arra ösztönzik az olvasókat, hogy a kriptóikat ismeretlen helyre utalják át mert az ígéret az, hogy X idő múltán a sokszorosát kapják vissza. Sajnos meg kell ismételnünk: nincsenek ingyenbitcoin osztások sehol se. Még az airdropoknak nevezett tokenosztások során is valamit adnod kell cserébe (pl. meg kell osztanod a posztjukat, vagy regisztrálni kell az oldalukra stb.). A csalók már a YouTube-on is szedik az áldozataikat.

Egy bitcoin átverést hirdető hamis Binance képernyőkép. A nem ASCII karakterek segítenek az átverőknek elkerülni hogy a Twitter algók leleplezzék a bejegyzést. A képernyőkép természetesen hamis.

Ahogy korábban már írtunk róla a YouTube letiltások kapcsán, a Twitteren tapasztalt csalások elkezdtek a YouTube-on is terjedni.

Itt van egy tipikus YouTube átverés. A csalók legitim kriptogazdasági szereplők korábbi élő streamjeit használják.

Első pillantásra a YouTube ideális helynek tűnik a csalások terjesztésére. A viralitásra és a minél szélesebb érdeklődő rétegek elérésére épül, egyes esetekben (pl. ha be vagy lépve a YT fiókodba és nem inkognitó módban szörfölsz rajta) még jobban is mint a Twitter. Csak rá kell pillantani a javasolt videókra a fenti képen.

Szerencsére újból alkalmazhatjuk ugyanazokat a módszereket a csalóvadászathoz a YouTube-on, mint amiket a Twitteren is használunk.

Ilyen például a videók eredetiségének vizsgálata, vagy például az adott nagy nevű kriptogazdasági szereplő aktuális bejegyzései más közösségi média oldalakon, vagy épp az átverést osztó csatorna korábbi videói (ha nincs fenn semmi, akkor biztosra vehetjük, hogy átverés).

És hogy könnyebb legyen szűrni, Matt Muller fejlesztő összeállított egy listát azokról a kriptopénz tárcákról, amiket a csalók a YouTube-on használnak a források fogadására: https://gist.github.com/themullinator/a06a197152dd0b7f34e282617fa0a228

Megjegyzés: a szexuális töltetű zsaroló spam e-mailek is fejlődnek. A spamszűrők annyira jók lettek, hogy a zsarolók kénytelenek bonyolult feladatokkal megbízni a potenciális áldozatokat. Például oroszul küldik el az e-maileket, amelyeket Google Fordítóval kell lefordítani és a benne leírt utasításokat követni, köztük különböző portálokon elrejtett kriptopénz tárcacím töredékek összeollózását, hogy végül kifizethessék a zsarolók által követelt összegeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.