Letartóztatták a Bitcoin Jézust, 50 millió dolláros adócsalással vádolják

Roger Ver, a Bitcoin egyik legjelentősebb korai befektetője, akit gyakran “Bitcoin Jézusnak” is neveztek, adócsalással, postai csalással és hamis adóbevallás benyújtásának vádjával néz szembe.

Vert a hétvégén Spanyolországban tartóztatták le a büntetőjogi vádak alapján, de hamar Amerikába kerülhet, mivel a hatóságok a kiadatását kérik.

50 millió dolláros adócsalással vádolják

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának tisztviselői bejelentették, hogy vádat emeltek a korai Bitcoin BTC Price BTC Price befektető ellen. Egy április 30-i közleményben az Igazságügyi Minisztérium kijelentette, hogy a spanyolországi hatóságok letartóztatták Vert az Egyesült Államokban elkövetett bűncselekmények, többek között postai csalás, adócsalás és hamis adóbevallás benyújtása miatt. Az amerikai kormány állítása szerint Roger Ver nagyjából 48 millió dollárt csalt ki azzal, hogy nem jelentette be a Bitcoin és más eszközök eladásából származó tőkenyereségét.

A február 15-én benyújtott vádirat szerint Ver állítólag 2011-től kezdte a Bitcoinok felhalmozását saját maga és a vállalatai számára. 2014-re jelentős mennyiséget, körülbelül 131 ezer Bitcoint tudhatott magáénak. Az éveken át felhalmozott eszközökből közel 70 ezret a 2017-es bikafutás idején értékesíthetett, amivel közel 240 millió dollárra tehetett szert.

Ahogy az eszközbe fektetett és a digitális valutát népszerűsítette, a közösségen belül néhányan krisztusi figuraként jellemezték a befektetőt. A CNBC-nek 2013-ban elmondta, hogy Peter Vessenes adta neki a “Bitcoin Jézus” becenevet, miután látta, ahogy néhány középiskolás diáknak mesél a digitális valutáról.

Ver 2014-ben szerzett állampolgárságot Szent Kitts és Nevis szigetállamban, majd nem sokkal később lemondott amerikai állampolgárságáról. A lépéssel az amerikai adótörvények szerint az eszközök eladásából származó tőkenyereséget jelentenie kellett volna. De a “Bitcoin Jézus” nem csak ezt mulaszthatta el, hanem a nyereség utáni kilépési adó megfizetését is. A vádirat szerint hamis információkat adott, elrejtette vagyonának valódi értékét, és hamis adóbevallásokat készített.

A befektető a Bitcoin Cash támogatója is volt. 2022-ben botrányba keveredett a CoinFlex befektetési platformmal, miután azt állították, hogy 47 millió dollárral tartozik. Az ilyen vitás esetek miatt a letartóztatására a közösségi médiában vegyesen reagáltak. Dan Held, a Kraken egyik korábbi vezetője például azt állította, hogy Ver mindent megérdemel, amit kapni fog, miután majdnem tönkretette a Bitcoint.