Liechtenstein területén már a postán is vehetünk BTC-t

Az állami posta Liechtenstein területén új szolgáltatást biztosít a lakosoknak: BTC és egyéb kriptovaluta váltást. Jelenleg még csak a fővárosban, Vaduzban fognak BTC-t árusítani a postán, de négy további helyszínt is tervbe vettek már. A szolgáltatást a posta a svájci Värdex Suisse-szal közösen üzemelteti, amely a legnagyobb kripto ATM szolgáltató Svájcban.

A Liechtensteinische Post AG február 15-én jelentette be a kriptovaluta felé történő nyitást. “Új üzleti lehetőségek után kutatva, a Liechtensteinische Post AG úgy döntött, hogy mostantól kriptovaluta váltási opciót fog biztosítani váráslóinak a postafiókjaiban” írták a pénteki közleményben.

“Egy bevezető időszakot követően, az ajánlat több postafiókra is ki fog terjedni, illetve újabb kriptovalutákat is magába fog foglalni… Később lehetséges lesz majd a bitcoin, az ethereum, a litecoin, a bitcoin cash és a ripple váltása is.”

A bejelentésben még arra is kitértek, hogy liechtensteini postán történő BTC vásárlás után az ügyfelek egy “fizikai kripto tárcát” is kapnak. Ez mind a nyilvános, mind a privát kulcsokat tartalmazza majd.

Liechtenstein területén már a postán is vehetünk BTC-t

Az 1999-ben alapított Liechtensteinische Post AG egyébként kilenc postafiókkal rendelkezik az országban. 1999 előtt a svájci posta irányította és működtette a postaszolgáltatást az országban. De a svájciak még most is jelentős befolyással vannak rá, 25%-ban még mindig az svájci posta tulajdonában áll a vállalat. A maradék 75% a liechtensteini kormány kezében össszpontosul.

Partnerkapcsolat a Värdex Suisse-szel

A pénzváltás egyébként nem újdonság a posta által biztosított lehetőségek között, ugyanis a svájci posta hatására “a hagyományos pénzváltás” már régen része az ügyfelek számára elérhető szolgáltatásoknak. A kriptovaluta hozzáadása ezért a vállalat szerint “szinte semmi változtatást” nem fog hozni a posta életében. Az új szolgáltatás zökkenőmentes működését ráadásul a Värdex Suisse-szel közös partneregyezmény fogja biztosítani.

A Värdex Suisse pedig jól ismeri a kriptovaluták működését, saját honlapjukon lévő leírásuk szerint “ők üzemeltetik a legnagyobb kripto ATM hálózatot Svájcban”. Ennek keretében 26 helyszínen biztosítanak kriptovalutához kapcsolódó szolgáltatásokat. Az ATM-jük pedig bitcoint, ethereumot és litecoint is támogat. A cég ráadásul tagja a Zugi Kriptovölgy közösségnek is.

Rajtuk kívül Svájcban még két jelentősebb kripto ATM szolgáltató van. A Bity 6 helyszínnel a Bitc pedig 14 ATM-mel azonban még mindig le van maradva a Värdex Suisse-től.