Mikor fizethetünk már végre Bitcoinnal a sarki kisboltban? Kacsint a Lightning

 • 13
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Több oka is van annak, hogy miért beszél egész világ arról, hogy mikor fogják már elfogadni a kiskereskedelmi üzletek a Bitcoint. Először is, már több mint 42 millió blokklánc tárca létezik világszerte. Néhány országban már minden negyedik lakos rendelkezik kriptovalutával (nem reprezentatív felmérések szerint). Másodszor a tranzakciók már gyorsak és biztonságosak. Harmadszor, és ez az egyik legfontosabb, a kriptovaluta tranzakciók ma már olcsók is. Azonban sokan jöhetnek azzal, hogy a Bitcoin utalás nem is gyorsabb és nem is különösen olcsóbb összehasonlítva egy normál banki tranzakcióval. Hogyan terjedhet ez el valaha is a kiskereskedelmi üzletekben, boltokban, szórakozóhelyeken? Ezek az állítások mind jogosak is. Viszont itt jön be a képbe a Bitcoin Lightning Network.

Ebben a cikkben most nem szeretnék foglalkozni a Lightning technológiai oldalával, erről már jó pár érdekes dolgot közöltünk korábban.

Röviden összefoglalva a Lightning hálózat lehetővé teszi a felhasználóknak biztonságos off-chain (láncon kívüli) csatornák kialakítását, amin szinte azonnal küldhetnek oda-vissza Bitcoint a felhasználók egymás között szinte zéró költség mellett. Ez lehetővé teszi a Bitcoin mint fizetési metódus bevezetését a kiskereskedelem területén is. Ezzel el lehetne kerülni minden korábbi kényelmetlenséget és hátulütőket, miközben teljes mértékben élvezhetnék a blokklánc nyújtotta biztonságot.

A cikkünkben most mutatunk példákat, akik már normál fizetésként fogadják el a Bitcoint a napi üzleti működésben, és bemutatunk olyan cégeket is, akik a Lightning Network-re fejlesztenek megoldásokat.

Kik a korai innovátorok?

Habár az eredeti Bitcoin sok kérdést vet fel a retail fizetések kontextusában, addig a Lightning hálózat tökéletesen illeszkedik a kiskereskedelmi vállalatok igényeihez. A Lightning network eredeti koncepciója már 2015-ben megjelent, azonban a széleskörű elterjesztéséről a retail szektorban csak 2018-ban kezdtek el beszélni.

Nézzünk akkor pár példát a Bitcoin fizetésekre a világból. A svájci nemzetközi fizetési szolgáltató, a Worldline a múlt hónapban jelentette be, hogy a 65 ezer kereskedőjénél, ahol jelen van mint szolgáltató, lehetővé teszi a Bitcoin elfogadását az üzletekben.

Több ehhez hasonló nyilatkozat is született az elmúlt hónapokban. Az Airbnb és a Starbucks is bejelentette már, hogy náluk is lehet Bitcoinnal fizetni. Azonban ezek közül még nagyon kevesen alkalmazzák a Lightning Networkot. A Bitcoinnak is kellett 10 év, hogy megjelenjen a mindennapi bevásárlásainknál, adjuk tehát időt és lehetőséget a Lightning hálózatnak is.

Ma még a Lightning hálózaton alapuló fizetés inkább csak az egzotikus kriptospecifikus helyszíneken lehetséges. Egyik közülük a Lightning pizza, ahol a pizza megrendelése után Bitcoinnal lehet fizetni a Lightning hálózaton keresztül. Másik ilyen szolgáltató a Bitrefill, amely lehetővé teszi, hogy előfizetéses mobilperceket vásárolj a kriptóddal.

A Bitcoin Lightning elfogadóhelyek részletes listáját itt tudod megnézni.

Viszont nagyon sok szoftver- és hardverfejlesztéses projekt van már folyamatban, ami elősegíti majd a technológia elterjedését az online és offline térben is.

Kik ezek a Lightning hálózat királycsinálók?

Fold

A Foldot 2014-ben alapították, és az első startupok között volt, akik lehetővé tették a kriptofizetéseket. Eredetileg egy olyan applikációt fejlesztettek, ami lehetővé tette az ügyfeleknek, hogy a Starbucks kávéjukért Bitcoinnal fizessék és mindemellett meg tudtak takarítani 20%-ot is.

Ma már a Fold ott tart, hogy fiatpénzzel fizethetsz a boltban, amiért bitcoin jutalmat kapsz, vagy átküldöd a Bitcoinjaidat a Fold applikációba, és azt használod fizetéskor. A Fold két Lightning-barát tárcával van integrálva: a BlueWallet és a Breeze.

Idén szeptemberben a startup 2.5 millió dolláros befektetést kapott a Fulgur Venturestől, amit arra fognak elkölteni, hogy továbbfejlesszék és megerősítsék a partnerségüket a kiskereskedelmi egységekkel.

Ledger Nano X - The secure hardware wallet

GeniePay

A GeniePay egy olyan ökoszisztéma kialakításán dolgozik, amely összekapcsolja az online és offline kereskedőket az ügyfelekkel. Továbbá része a rendszernek egy POS terminál, egy e-tárca megoldás és egy online kereskedői fizetési rendszer. A fizetési megoldás a Lightning hálózat technológiára épül, amely lehetővé teszi az azonnali Bitcoinnal való fizetést nagyon alacsony költségek mellett.

A terminálba épített NFC chipolvasó lehetővé teszi az érintésmentes fizetést a kiskereskedelmi egységekben, amiknek direkt kommunikációs kapcsolatuk van a GeniePay tárcával. A kereskedőknek a vállalat stabilcoinban való elszámolást kínál, és biztosítja az értékhez kötött tranzakciófeldolgozást a volatilitás kezelésére. Ez a volatilitás probléma az egyik legaggasztóbb problémája ma még a tradicionális kiskereskedelmi vállalkozásoknak.

Moon

Ez a startup a Chrome, Brave és Opera böngészőkhöz fejleszt kiegészítőket. Ezek lehetővé teszik, hogy az Amazonon vásárolt termékekért Bitcoinnal fizess a Lightning hálózaton keresztül.

A működése nagyon egyszerű. A Moon automatikusan feltölti az Amazon egyenlegedet a kriptó átváltásával, és a fizetést aztán az Amazon egyenlegedből indítja. Most még egyenlőre tesztelési fázisban van a kiegészítő, de hamarosan kiterjesztésre kerül az eBay, AliExpress és Target platformokra is.

Ahogy egyre több ember a világon kezd el birtokolni kriptókat és felismeri annak előnyeit, úgy nagyon hamar rájönnek majd arra is, hogy szeretnék minél hatékonyabban elkölteni a megtakarításaikat, és termékeket/szolgáltatásokat akarnak vásárolni.

Ez nagyon hamar komoly nyomás alá helyezi majd a kiskereskedelmi szereplőket, hogy fogadjanak el Bitcoint is fizetésnél. A Bitcoin piaci kapitalizációja 127 milliárd USA dollár, tehát hatalmas tőkepotenciált kínál.

Csak az idő tudja majd bizonyítani, hogy a Lightning Network a legjobb megoldás-e a Bitcoint adoptáció elterjesztéséhez. Azonban azt már most biztosan kijelenthetjük, hogy a Lightning Network lefekteti az alapokat hozzá.


 • 13
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.