Az elsők között Európában: Litvánia ICO irányelveket tett közzé

Múlt hét pénteken a Litván Köztársaság Pénzügyminisztériuma közzétette elsődleges tokenkibocsátásra vonatkozó iránymutatását. A jelentés ismerteti az ICO-k és tokenek karakterisztikáit és iránytűt biztosít a helyi tokengazdaság szereplőinek, hogy mely törvények alkalmazandók a litván pénzügyi szabályok értelmében.

A június 8-án kiadott iránymutatóban a litván pénzügyminiszter Vilius Šapoka kiemelte az ország pozitív hozzáállását a kriptopénzekhez és a tokengazdasághoz. A kiadvány definiálja az ICO-kat, és kijelenti, hogy ha a tokeneknek értékpapírokhoz hasonló jellemzői vannak, akkor a litván értékpapírpiacra vonatkozó jogszabályok érvényesek. Továbbá kiemeli, hogy minden ICO-nak meg kell felelnie a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni törvényeknek.

A dokumentum az ICO részeként kibocsátott tokeneket olyan kategóriákba sorolja, amelyek vagy “nyereségszerzési és/vagy irányítási jogot biztosítanak”, vagy olyanokba, amelyek nem. A tokeneket további alkategóriákra, mint például értékpapír, közösségi finanszírozás, pénzügyi eszközpiac vagy közösségi befektetés stb., bontva részletezi a rájuk alkalmazandó jogszabályokat.


Az iránymutatás kitér a különböző eszközosztályokra, az alkalmazandó adózási törvényekre és a tokenek könyvelésére vonatkozó jogszabályokra. A társasági és egyéni befektetőket külön kalap alá veszi akikre más adószabályok vonatkoznak és egyben az ICO alapítók adózására is kitér.

Az új irányelv bevezetésével Šapoka azt írta, hogy az irányelvvel az innovációt és a befektetési lehetőségeket kívánják elősegíteni, miközben védi a pénzügyi rendszert és az ügyfeleket, valamint fellép a pénzmosás és a terroristák finanszírozása ellen. Továbbá azt is kijelentette:

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül az új pénzügyi eszközök megjelenését és a blokklánc technológia térnyerését. Hisszük, hogy bizonyos felhasználási területei mint például az ICO-k szabályozásra szorulnak. Litvánia már most kivételes szabályozási előnyökkel rendelkezik e téren. Mi vagyunk az egyik első európai ország, amely átfogó iránymutatást készített az ICO-projektek jogi szabályozási, adójogi és számvitelt jogi aspektusait lefedve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük