Litvániában bejegyzett céghez helyezte át a Revolut a magyar ügyfeleket

Már hetekkel ezelőtt jelezte a magyar ügyfelek között is népszerű Revolut, hogy minden közép- és kelet-európai ügyfelét egy Litvániában bejegyzett vállalathoz, a Revolut Payments UAB-hez helyezi át. A transzfer a tegnapi nap folyamán megtötént, ami változásokat hoz a magyar ügyfelek életébe is.

Minden kétséget kizáróan az egyik legfontosabb módosítás az, hogy a SWIFT- és az eurós SEPA-kifizetések fogadásához szükséges IBAN-számot a Revolut módosította. Ha tehát valaki a Revolutjára kapja például a fizetését vagy rendszeresen fogad utalásokat a Revolut számláján keresztül, annak el kell küldenie az új IBAN-számot a munkaadójának vagy annak a személynek, akitől utalást vár. Az új IBAN-számot a Revolut appban találják a felhasználók a számla adatainál. A Revolut azzal próbálta megkönnyíteni a váltást, hogy még további két hónapig él a régi IBAN-szám is. November 16-ától viszont a régi IBAN-ra már nem fog megérkezni a pénz, mivel a rendszer az összeget automatikusan visszafordítja a feladónak.

Nemcsak az IBAN változik meg az átköltöztetés miatt. A Revolut bejelentette, hogy a meglévő utazási és egyéb biztosítások is átkerültek a litván leányvállathoz. A biztosítási kötvények száma és a biztosítások szolgáltatója változatlan marad. De az eddig meghatározott, káreseményekre kifizetendő limiteket a jövőben nem fontban, hanem euróban fogják megállapítani. Ennek következtében például a külföldi egészségbiztosítás az eddigi 10 000 000 font helyett csak 10 000 000 euróig fizet. Vagyis kevesebb pénz jár, mivel az angol font árfolyama 400 forint körül mozog, míg az euró csak 360 forint.

Miért éppen Litvánia?

A Revolut a váltást a Brexittel magyarázza. Ez negatív hatással lehet az ügyfelekre, így a szolgáltatás zavartalan működése érdekében az ügyfeleket inkább Litvániába helyezi át. A Revolut valószínűleg azért választotta éppen a balti államot, mert az elmúlt néhány évben Litvánia az Európai Unió egyik leggyorsabban fejlődő fintech ágazatnak ad otthont. Litvániában alapították a legtöbb fintech startupot a tavalyi év folyamán. Miután az engedélyezési folyamat viszonylag egyszerű és gyors, így ország hamar népszerűvé vált a pénzügyi technológiára szakosodott vállalatok körében. Ugyanakkor Litvánia az Európai Unió és az euróövezet tagja is, így biztonságos és szabályozott környezetet biztosít mind a szolgáltatóknak, mind pedig az ügyfeleknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük