A litván központi bank új szabályzata utat enged a kripto fizetéseknek

A litván központi bank átdolgozta a kriptovalutákról és tokenekről alkotott korábbi szabályzatát. Az új verzió már máshogy definiálja a digitális eszközöket. Ezen felül azt is megváltoztatták, hogy a pénzügyi intézmények pontosan milyen körülmények között fogadhatnak digitális pénzeket és kripto fizetéseket.

A litván központi bank felelős Litvánia teljes monetáris politikájáért, így jelentős előrelépést jelenthet az ország kriptoszektorának a módosított szabályrendszer. A szabályozók szerint a változásokat most úgy hozták meg, hogy figyelembe vették más országok és joghozók folyamatosan változó álláspontját és véleményét is.

A kriptovaluták definíciója

A kriptovaluták definícióját általánosságban változtatták meg. Korábban “virtuális valutáknak” nevezték, míg most már a “virtuális eszközök” elnevezést kapják meg. Az új szabályok a pénzügyi piac összes szereplőjének komoly szabályokat állítanak fel azzal kapcsolatban is, hogy pontosan milyen körülményekben fogadhatják el fizetésként ezeket a virtuális eszközöket.

A honlapjukon közzétett közleményben azonban azt is kihangsúlyozták, hogy bár hoztak változtatásokat, azért az alapvető elveik ugyanazok maradnak. Ez például azt jelenti, hogy továbbra is kötelezik a pénzügyi szolgáltatókat arra, hogy a fő üzleti tevékenységüket különítsék el azoktól a tevékenységektől, amik a virtuális eszközökkel kapcsolatosak.

A litván központi bank új szabályzata utat enged a kripto fizetéseknek

A pénzügyi intézmények továbbra sem fogadhatnak fizetéseket kriptovalutában, illetve nem adhatnak kripto hiteleket sem. A számlákon is csak fiatpénzekben fogadhatnak el kifizetéseket. Ez továbbra is azért van, hogy minimalizálják a kriptovalutákból származó kockázatot.

Azonban néhány dolgon már lazítottak. Például ezentúl a pénzügyi intézmények már fogadhatnak olyan befizetéseket, amit egy külső platform váltott át kriptovalutáról a helyi fiatpénzre. Természetesen a kockázat csökkentése érdekében itt is szükséges lesz majd a felhasználó azonosítása például.

A központi bank változtatásai között szerepel még az is, hogy lehetőséget adnak azon befektetési alapok működtetésére is, amik digitális eszközökkel foglalkoznak. Ezek a szervezetek azonban csak professzionális befektetőknek biztosíthatnak szolgáltatásokat.

Végül az ICO-kra is kitértek még. A szabályozó szervezet erről azt nyilatkozta, hogy ezek továbbra is engedélyezettek, amennyiben megfelelnek a közösségi finanszírozás szabályainak, illetve az EU-s elvárásoknak. Ehhez hozzátartozik például az is, hogy közöljék, a tokenek mely EU-s tagországokba fognak kerülni, hogy így az ottani hatóságokat értesíthessék.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.