Logan Paul ezúttal olyan NFT projektet népszerűsített, amely “soha nem is létezett”

Az influencer neve akárcsak a mágnes, úgy vonzza magához a drámát. Számtalan átverésnek állították már középpontjába, mióta nyilvánosan belépett a kriptoszférába. A legfrissebb bűne egy olyan NFT projekt hype-olása, amely a hírek szerint “soha nem is létezett”.

A népszerű YouTuber csalás, szerződésszegés, jogalap nélküli gazdagodás, a texasi megtévesztő kereskedelmi gyakorlatokról szóló törvény megsértése, valamint gondatlanság és csalárd félrevezetés vádjával néz szembe.

Csak a szokásos menet; hype, eladás, hallgatás

Valójában tényleg nem bonyolult egy efféle rugpull összehozása. A hírességek több millió követővel rendelkező platformjaikat felhasználva agyba-főbe reklámozzák az újdonsült projektet, aminek az elvakított és alulinformált rajongók bedőlnek. Ezután a szervezők az elbolondított befektetők pénzét zsebre teszik, és mintha mi sem történt volna, nem beszélnek többé a projektről. Azt azonban fontos megemlítenünk, hogy senki fejéhez nem tartanak pisztolyt, és kényszerítik arra, hogy pénzét ilyen ötletekbe fektesse. Mindenki saját felelőssége az, hogy a figyelmét felkeltett projektet áttanulmányozza, utána nézzen a részleteknek, és ha befektetésre adná a fejét, megbizonyosodjon róla, hogy valóban egy hiteles projektről van szó.

A perben Paul mellett menedzserét, asszisztensét és a projekt vezető fejlesztőjét is megnevezték. A projekt amiről szó van egyébként a CryptoZoo. A 2021 szeptemberében bejelentett NFT-alapú játékot “autonóm ökoszisztémaként” harangozták be, amely lehetővé teszi a virtuális ZooKeeperek számára, hogy az egzotikus állatokat vásárláskor tojásokból kikeltetve kereskedjenek velük a blokkláncon.

A vádak szerint az alperesek állítólag a CryptoZoo NFT-ket értékesítették a vásárlóknak, azt állítva, hogy jutalmakat és exkluzív hozzáférést kapnak majd “más kriptopénzeszközökhöz egy későbbi időpontban”.

Miután a vásárlók pénzét megszerezték, a fejlesztők hirtelen felhagytak a projekttel, és nem teljesítették ígéreteiket – és természetesen a pénzvisszafizetés igénylését sem hagyták lehetővé.

A bejelentésben az áll, hogy “a vásárlók tudta nélkül a játék nem működött, vagy soha nem is létezett, és az alperesek a saját előnyükre manipulálták a Zoo Tokenek digitális valutapiacát”. Mint késobb kiderült, a csipet-csapat az NFT-k eladása után az azokért kapott pénzösszeget saját tárcacímeikre utalta át.

A 27 éves Paul jelenleg több mint 23 millió feliratkozóval rendelkezik YouTube-csatornáján, ami a platform egyik legnagyobb sztárjává teszi őt.

Egy jutalomprogram indításával próbálja elnyerni az átvert befektetők bocsánatát

Miután a hír nyilvánosságra került, a YouTuber próbáltani menteni a menthetőt és előállt egy tervvel, amelyet egy Twitter bejegyzésében osztott meg követőivel. Az online sztár bejelentette, hogy a csalódott játékosok számára egy 1,3 millió dolláros jutalomprogramot indít. Valamint bocsánatot kért az ismert kripto tartalomgyártó CoffeeZillától, aki számos olyan videót tett közzé, amelyben kritizálta Pault a CryptoZoo-ügyben való részvétele miatt.

Don Holland, egy texasi rendőr azt állítja, hogy Paul platformjait csupán arra használták, hogy népszerűsítsék a kitalált termékeket több ezer fogyasztónak, akik nem voltak tisztában azok működésével. A bírósági beadványokban Holland azt mondja, akkor jött rá, hogy a pénze valószínűleg elveszett, amikor Logan Paul egy másik, új NFT projektet jelentett be, és elkezdte “figyelmen kívül hagyni” a ZOO-t.

A dokumentumban szerepelnek Paul által írt discord üzenetek is, köztük egy olyan, amelyben arra kérte a közösséget, hogy “ne tegyenek több pénzt a CryptoZoo-ba”. “Nem leszek többé bűnbak senki pénzügyi döntéseiért” – tette hozzá a fiatal influencer, akinek új hobbija köztudottan a követői pénzéből való meggazdagodás.

Holland kártérítést kér Paul és csapata “csalárd cselekedeteiért”. Elmondása szerint összesen 3000 dollárt fektetett a projektbe.

Minél népszerűbb a kriptó, annál több a scammer

Nem ez az első alkalom, hogy mainstream hírességekről hallunk, akiket az NFT-projektek népszerűsítésében való részvételük miatt vizsgálnak. 2022 augusztusában az amerikai fogyasztóvédelmi csoport, a Truth in Advertising (TINA) tizenhét ismert hírességet figyelmeztetett, mert állítólag megfelelő tájékoztatás nélkül népszerűsítették az NFT-ket.

A megnevezettek között volt Gwyneth Paltrow, Eva Longoria, Floyd Mayweather, Tom Brady, DJ Khaled, Snoop Dogg és Paris Hilton.