Letartóztatták egy illegális kriptotőzsde üzemeltetőit, akik milliárdokat mostak tisztára

Két személyt is letartóztattak az Egyesült Királyságban, amiért illegális kriptovaluta-tőzsdét működtettek Londonban. A platformon több mint 1 milliárd fontnyi (körülbelül 450 milliárd forint) kriptovaluta cserélt gazdát.

A Sky News beszámolója szerint a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (FCA) átkutatta a szóban forgó személyek londoni irodáit. Majd házkutatást tartottak, ahol digitális eszközökre bukkantak. A gyanúsítottakat végül kihallgatták, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de a nyomozás továbbra is folytatódik. Mindez az után történt, hogy a hatóságok elkötelezték magukat amellett, hogy a kriptovaluta iparágat megtisztítsák az illegális tevékenységektől, beleértve a törvénytelen módon működő kriptotőzsdéktől.

Therese Chambers, az FCA végrehajtási és piacfelügyeleti ügyvezető igazgatója kiemelte az FCA szerepét abban, hogy a „piszkos pénzt távol tartsák a brit pénzügyi rendszertől”.

„A letartóztatások is azt mutatják, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy megállítsuk az Egyesült Királyságban illegálisan működő kriptocégeket”jelentette ki.

Az FCA szerint több mint 13 ezer vállalat működik illegálisan az országban. Az engedélyezett cégek nyilvántartásában csupán 45 cég szerepel. A hatóság nemcsak az illegálisan működő kriptotőzsdékre fókuszál, hanem a szabályozási keretek szigorítására is törekszik. Célja, hogy biztosítsa a kriptovaluta piac átláthatóságát és biztonságát, amelyeket az utóbbi években gyakran értek támadások. A mostani letartóztatások és házkutatások részei annak a széleskörű intézkedéscsomagnak, amelynek a befektetők védelme és a piac integritásának megőrzésére irányul.

Világszerte nyomoznak a hatóságok

A nemzetközi összefogás is erősödik a kriptovaluták szabályozása terén. Az Európai Unió, az Egyesült Államok és más országok hatóságai egyre szorosabban együttműködnek annak érdekében, hogy megakadályozzák a határokon átnyúló kriptovaluta bűncselekményeket. Ez az együttműködés lehetővé teszi a gyorsabb és hatékonyabb fellépést a bűnözők ellen. Sam Bankman-Fried például 25 év letöltendő börtönbüntetést kapott illegális tevékenysége miatt. Egy másik nagy horderejű ügy a Thodex alapítóját illeti, akit 11 196 év szabadságvesztésre ítéltek, amiért családja segítségével ellopta a felhasználók tőzsdén tárolt pénzét. CZ, a Binance alapítója 4 hónapnyi letöltendőt kapott, miután bűnösnek vallotta magát az amerikai pénzmosási törvények megsértésében.