Lopásellenálló bitcoin tranzakciók jöhetnek egy leporolt javaslatnak köszönhetően

Mi lenne, ha működne egy olyan mechanizmus, ami minden bitcoin küldés esetén időkésleltetést vezetne be? Lopásellenálló bitcoin tranzakciókat javasol egy fejlesztő.

Ez az ötlet már évek óta kering a szektorban, és úgy tűnik, hogy nagyon meg is nehezítené az illetéktelen személyek dolgát, akik a bitcoin felhasználóktól lopni szeretnének.

Alapvetően, bárki aki bitcoint tart, hidegtárcába tehetné azt, offline tárolhatná, és egy kód engedélyezné a bitcoin költését, de nem azonnali hatállyal.

A tulajdonos beállíthatna egy előre meghatározott késleltetést minden egyes alkalomhoz, amikor tranzaktálásra kerül sor.

A tény, hogy lenne egy beépített időkésleltetés, lehetőséget adna a valós tulajdonosnak, hogy visszafordítsa a tranzakciót, ha a tárca rossz kezekbe került vagy valaki megpróbálná ellopni a kriptopénzt.

Malte Möser, Ittay Eyal és Emin Gün Sirer javasolták ezt a funkciót először 2016-ban, amit szakmán belül csak ‘vault’-nak hívnak. A javaslatuk megvalósításának a feltétele egy fork beépítése a kódbázis protokolljába. Ez azonban sohasem történt meg.

Azonban most szerdán Bryan Bishop, fejlesztő szétküldött egy tervet a fejlesztői közösségnek, ami ugyanezt a dolgot próbálja megvalósítani a meglévő kóddal.

Az e-mailben így nyilatkozott róla:

A vault egy kimondotta érdekes biztonsági mechanizmus, amely lehetővé teszi a nyíltan megfigyelhető késleltetést, ami alatt a felhasználót egy ‘őrtorony’ figyelmeztetheti, ha egy tolvaj lopással próbálkozna.

Bishop javaslatában egy ‘nyitott periódus‘ alatt a tulajdonos dönthetne, hogy be szeretne-e avatkozni vagy sem. Ha a valós tulaj kezdeményezte a tranzakciót, akkor nem kell tennie semmit, hiszen ő szeretné a kriptóit elutalni.

Viszont ha ez egy csaló tranzakció, akkor az időkésleltetés alatt a valós tulajdonosnak lenne lehetősége egy előre meghatározott tranzakcióval a bitcoint visszautalni a hideg tárcába.

A CoinDesknek azt nyilatkozta Bishop: “Ahogy én látom a helyzetet, még mindig nagyon sok ember és sok kriptotőzsde nem tudja biztonságosan tárolni a kulcsait. Lopással találkozunk lépten-nyomon. Ha meglenne az a képesség, hogy vissza tudnánk vonni a tranzakciót még hacsak korlátozott keretek között is, hatalmas értéket teremtene.

Már ebben az évben is több lopással találkoztunk, ilyen esetek történtek a Bitpoint, Bitrue és Binance környékén is.

CRYPTO.COM💳 – Használd a linkünket regisztráláskor és 50💲 jóváírásban részesülsz.

Nincs szükség forkra

Bishop azt állítja, hogy nincs szükség semmilyen forkra, a már létező időzáras funkcióra épül, ami már eleve be van építve a kódba.

Azonban a szoftver még nincs megírva. Mielőtt a kód nyilvánosságra kerülne, szeretne visszajelzést kapni a fejlesztőtársaktól, meg kell írni és végig kell tesztelni azt. Tehát még beletelik egy kis időbe, míg ez a funkció megjelenik a mindennapokban.

Amíg a fejlesztői közösség megrágja a javaslatot, a biztonság komplexitása körüli kérdések újra előkerülnek majd. A 2016-os korábbi javaslat elleni legnagyobb ellenérv az volt, hogy így még több adatot kell biztonságosan tárolni a bitcoin felhasználóknak.

Másrészről a mostani új terv szerint viszont nem változna a protokollszint, így a felhasználón múlna, hogy akarja-e használni vagy sem.

Bishop szerint ez az új megoldás több felelősséget ró majd a felhasználókra. Ha lefejlesztik, akkor a koncepciót ki is kell tolni a hálózatba, ami a közösség oktatásával is jár majd, hogyan kell használni az új eszközt, és hogyan kell betartani a biztonsági gyakorlatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.