Lopásellenálló bitcoin tranzakciók jöhetnek egy leporolt javaslatnak köszönhetően

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Mi lenne, ha működne egy olyan mechanizmus, ami minden bitcoin küldés esetén időkésleltetést vezetne be? Lopásellenálló bitcoin tranzakciókat javasol egy fejlesztő.

Ez az ötlet már évek óta kering a szektorban, és úgy tűnik, hogy nagyon meg is nehezítené az illetéktelen személyek dolgát, akik a bitcoin felhasználóktól lopni szeretnének.

Alapvetően, bárki aki bitcoint tart, hidegtárcába tehetné azt, offline tárolhatná, és egy kód engedélyezné a bitcoin költését, de nem azonnali hatállyal.

A tulajdonos beállíthatna egy előre meghatározott késleltetést minden egyes alkalomhoz, amikor tranzaktálásra kerül sor.

A tény, hogy lenne egy beépített időkésleltetés, lehetőséget adna a valós tulajdonosnak, hogy visszafordítsa a tranzakciót, ha a tárca rossz kezekbe került vagy valaki megpróbálná ellopni a kriptopénzt.

banner

Malte Möser, Ittay Eyal és Emin Gün Sirer javasolták ezt a funkciót először 2016-ban, amit szakmán belül csak ‘vault’-nak hívnak. A javaslatuk megvalósításának a feltétele egy fork beépítése a kódbázis protokolljába. Ez azonban sohasem történt meg.

Azonban most szerdán Bryan Bishop, fejlesztő szétküldött egy tervet a fejlesztői közösségnek, ami ugyanezt a dolgot próbálja megvalósítani a meglévő kóddal.

Az e-mailben így nyilatkozott róla:

A vault egy kimondotta érdekes biztonsági mechanizmus, amely lehetővé teszi a nyíltan megfigyelhető késleltetést, ami alatt a felhasználót egy ‘őrtorony’ figyelmeztetheti, ha egy tolvaj lopással próbálkozna.

Bishop javaslatában egy ‘nyitott periódus‘ alatt a tulajdonos dönthetne, hogy be szeretne-e avatkozni vagy sem. Ha a valós tulaj kezdeményezte a tranzakciót, akkor nem kell tennie semmit, hiszen ő szeretné a kriptóit elutalni.

Viszont ha ez egy csaló tranzakció, akkor az időkésleltetés alatt a valós tulajdonosnak lenne lehetősége egy előre meghatározott tranzakcióval a bitcoint visszautalni a hideg tárcába.

A CoinDesknek azt nyilatkozta Bishop: “Ahogy én látom a helyzetet, még mindig nagyon sok ember és sok kriptotőzsde nem tudja biztonságosan tárolni a kulcsait. Lopással találkozunk lépten-nyomon. Ha meglenne az a képesség, hogy vissza tudnánk vonni a tranzakciót még hacsak korlátozott keretek között is, hatalmas értéket teremtene.

Már ebben az évben is több lopással találkoztunk, ilyen esetek történtek a Bitpoint, Bitrue és Binance környékén is.

Nincs szükség forkra

Bishop azt állítja, hogy nincs szükség semmilyen forkra, a már létező időzáras funkcióra épül, ami már eleve be van építve a kódba.

Azonban a szoftver még nincs megírva. Mielőtt a kód nyilvánosságra kerülne, szeretne visszajelzést kapni a fejlesztőtársaktól, meg kell írni és végig kell tesztelni azt. Tehát még beletelik egy kis időbe, míg ez a funkció megjelenik a mindennapokban.

Amíg a fejlesztői közösség megrágja a javaslatot, a biztonság komplexitása körüli kérdések újra előkerülnek majd. A 2016-os korábbi javaslat elleni legnagyobb ellenérv az volt, hogy így még több adatot kell biztonságosan tárolni a bitcoin felhasználóknak.

Másrészről a mostani új terv szerint viszont nem változna a protokollszint, így a felhasználón múlna, hogy akarja-e használni vagy sem.

Bishop szerint ez az új megoldás több felelősséget ró majd a felhasználókra. Ha lefejlesztik, akkor a koncepciót ki is kell tolni a hálózatba, ami a közösség oktatásával is jár majd, hogyan kell használni az új eszközt, és hogyan kell betartani a biztonsági gyakorlatot.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.