Magyarországon állítanak először szobrot a bitcoin alapítójának, Satoshi Nakamotónak

Szeptember 16-án a Graphisoft parkban avatják fel a bitcoin megalkotója, Satoshi Nakamoto tiszteletére állított szobrot.

Önmagunkat is viszontláthatjuk a Satoshi szobor arcában

Most csütörtökön, ünnepélyes keretek közt avatják fel a Graphisoft parkban a világ és egyben Magyarország első Satoshi Nakamoto szobrát, amely a bitcoin megalapítójának állít emléket. A részben a hazai kriptoközösség finanszírozásából épült bronz mellszobor egy kapucnis embert ábrázol majd, akinek a tervrajzok alapján pulóverén láthatjuk majd a jól ismert B betűjét a bitcoin logónak. Az alak arcának absztrakt vonásai is utalnak majd az ismeretlen alapítóra. A bitcoin ősatyja ugyanis soha nem fedte fel személyazonosságát; se valós nevét, se nemét, se valós nemzetiségét nem ismerhette meg a nagy publikum.

A Satoshi szobor, melyet Gergely Réka és Gilly Tamás szobrászok alkottak meg az elmúlt csaknem fél év során, még egy különlegeséggel rendelkezik. A bronz és alumínium ötvözetéből készült arc úgy lett kialakítva, hogy abban a szobrot megtekintő emberek saját arcukat láthatják visszatükröződni. Ezzel is arra a kriptoközösségben jól ismert gondolatra szerettek volna visszautalni a készítők, miszerint mi mindnyájan Satoshik vagyunk – azaz nem az számít, hogy pontosan ki is alkotta meg a bitcoin rendszerét, hanem az, hogy ennek az eszmének, egy igazságosabb, decentralizált és bankoktól és államoktól független világnak mi mind az építői vagyunk.

A szobor ötletgazdája Györfi András, a KriptoAkadémia alapítója volt. A projekt létrejöttét 27 szervezet és magánszemély támogatta. A finanszírozásból nemcsak a szobor, de még egy ehhez kapcsolódó rövid film is megalkotásra került. A Graphisoft parkban már találhatunk a tech világának jeles képviselői közül mást is; Steve Jobs, az Apple alapítójának garbós szobra így könnyen Satoshi szomszédja lehet.

steve jobs szobor satoshi szomszéd

Magára az Satoshi szobor avatására szeptember 16-án, csütörtökön kerül sor a Graphisoft Parkban Óbudán. Itt beszédet tart Györfi András mellett Debreczeni Barnabás, a MrCoin kriptopénzváltó alapítója, Kalocsai Kornél, a Blockchain Hungary elnökre és Szilágyi Imre, a Blockchain Budapest főszervezője is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük