Mainstream média: A Bitcoin főnöke meghalt, és a magával vitte a sírba a jelszót

A mainstream média nem először próbál meg a Bitcoinról vagy más kriptovalutákról jelenteni. Eddig sem igazán jártak sikerrel, most pedig már egyenesen vicces, amit néhány publikáció csinál.

Valószínűleg sokan tudják már, hogy a QuadrigaCX kanadai váltó körül elég sok probléma kering. Ahogy arról már korábban írtunk itt a Bitcoin Bázison, a váltó CEO-jának hirtelen halála után a vállalat számos hidegtárcát nem tud elérni. A főnök volt ugyanis valóban az egyetlen, akinek volt hozzáférése ezekhez a tárcákhoz.

A sztori pedig valljuk be, elég érdekes és szinte filmbe való. Ráadásul pont olyan, amiből figyelemfelkeltő szalagcímet lehet kreálni.

A figyelemfelkeltés pedig sikerült is. Csak aztán a címet követő cikkel már nem igazán sikerült sikeresen megbirkóznia a hagyományos híroldalaknak.

A Bitcoin nem nyilatkozik az újságíróknak

Az egyik osztrák híroldal, a Salzburg 24 a sztorit a „Bitcoin főnöke a sírba vitte magával a jelszavakat” címmel osztotta meg a hírt olvasóinak. Valószínűleg nem sok embernek kell kiemelnünk, hogy mi is pontosan a probléma ezzel a címadással.

Mainstream média: A Bitcoin főnöke meghalt, és a magával vitte a sírba a jelszót

Azonban nem ők voltak az egyetlenek, akik téves megfogalmazások vagy félrevezető gondolatokat osztottak meg az olvasóikkal. Többen írtak már olyat cikkeikben, hogy „a cikk publikálása előtt nem érkezett válasz a Bitcointól a hírrel kapcsolatban”. Ezt tette például nemrégiben a Times of Israel is, akik a akkor éppen azért cikkeztek a Bitcoinról, mert a Hámász arra kérte támogatóit, hogy bitcoinnal támogassák az ügyüket inkább.

Ahogy az várható volt, a cikk rengeteg kritikát kapott (még hozzá jogosan, kicsit érdekes is lenne az újságírók élete, ha a Bitcoin főnöke vagy sajtósa reagálna a feltett kérdéseikre). Végül javították a cikket, de a lényegen ez már nem változtatott.

Ahogy a Bitcoin egyre többször és egyre több sztorival tör be a mainstream média világába, annál több ilyen sztori fog születni. És bár egy ideig még jókat nevethetünk rajtuk, ezek komoly félrevezető információt tartalmazhatnak, ami pedig egy idő után nem fog jót tenni a Bitcoin hírnevének.

A rossz hírnév is hírnév, ez igaz – azonban ez nem jelenti azt, hogy ne próbálkozhatnánk a jó hírnév kiépítésével is. Szóval szólaljunk fel, ha következőnek is hasonló nevetséges dolgokat közöl le valamelyik híroldal, amit olvasunk. Vagy legalább készítsünk egy jó mémet belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük