A QuadrigaCX kriptotőzsde 190 millió dollárral tartozik felhasználóinak

Ahogy azt a Bitcoin Bázison már tegnap jelentettük, a QuadrigaCX kanadai kriptotőzsde, amely a kereskedési volumen alapján az ország vezető tőzsdéje volt eddig, beadta a csődeljárási kérelmet a kanadai hatóságoknak. Azóta újabb részletek kerültek nyilvánosságra az üggyel kapcsolatban. A tőzsde ugyanis majdnem 190 millió dollárral tartozik a felhasználóinak. Ezeknek egy része a továbbra is elérhetetlen hidegtárcákon van tárolva.

Jennifer Robertson – a QuadrigaCX alapító és CEO Gerald Cotten özvegye, aki tavaly decemberben hunyt el hirtelen – január 31-én tanúvallomásában számolt be a tőzsde helyzetéről. A tőzsdét használó 115 ezer embernek ugyanis 70 millió kanadai dollár értékű fiatpénzzel és 180 millió CAD értékű kriptovalutával tartoznak. Ebből nagyjából 26,500 BTC és 11 ezer bitcoin cash volt a tőzsdénél, illetve kisebb értékben bitcoin cash SV, bitcoin gold, litecoin és ether.

A tanúvallomásból az nem derült ki, hogy ezeknek pontosan mekkora százalékát tartották a hidegtárcákban. Robertson szerint ez csak egy “minimális mennyiség volt”, ez azonban semmilyen konkrétummal nem volt alátámasztva.

Az elérhetetlen hidegtárcák

Azt azonban megosztotta, hogy mi is pontosan a probléma egyik forrása. Gerald Cotten CEO volt ugyanis az egyetlen a tőzsdénél, aki hozzáfért az alapokhoz és a hidegtárcákhoz, a csapat többi tagja pedig halála óta nem tudja elérni ezeket – minden próbálkozásuk ellenére sem.

Még azt is hozzátette, hogy van esély arra, hogy a Quadriga alapok egy része más tőzsdéken vannak tárolva. Ezt azonban megint csak semmi nem támasztja alá.

Robertson még azt is megosztotta, hogy nem rendelkezi a QuadrigaCX üzleti adataival, azonban Cotten laptopja birtokában van. Ez azonban megint nem vezetett sokra: a titkosított laptophoz megint csak senki nem tud hozzáférni a jelszó és a recovery key hiányában.

Probléma probléma hátán a QuadrigaCX háza táján

A tőzsdének pedig már a CEO halála előtt (ami állítólag decemberben következett be, bár csak január 14-én jelentették be) is voltak problémái. Egy kifizetések feldolgozásával foglalkozó cég, a Billerfy banki problémák miatt nem utalt vissza alapokat a tőzsde számára például már hónapok óta.

Egy másik probléma pedig abból is fakad, hogy Cotten halála után a felmerülő problémák ellenére a tőzsde továbbra is fogadott letéteket. Ezek közül néhány automatikus teljesítésű volt, de volt manuális letételhelyezés is.

A felhasználók ráadásul már hónapok óta panaszkodnak a pénzkivételi problémák, illetve a nem megfelelő kommunikáció miatt a QuadrigaCX részéről. Ezen felül a héten a honlap karbantartás miatt elérhetetlenné is vált.

A tőzsde most az operációs platformjaik eladását tervezi, hogy abból fedezze az adósságok egy részét. Ezzel kapcsolatban már többen megkeresték a tőzsdét, azonban a hivatalos iratokban erről sem közöltek semmi konkrétumot.

Robertson még hozzátette nyilatkozatában, hogy “a tőzsde maga is jelentős értéket képvisel”. Ez azonban sokat változhat, amennyiben a felhasználók pert indítanak a tőzsde ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük