Makaói ex-gengszter 750 millió dollárt gyűjtött 5 perc alatt egy ICO-val

Wan Kuok-Koi, más néven ‘Törött Fog’, egykori Triád tag összeállt egy kínai céggel sakk- és pókerbajnokságok finanszírozása érdekében. A jelentések szerint a Wan által jegyzett ICO értékesítés keretében a HB token kevesebb mint öt perc alatt 750 millió dollárt gyűjtött össze.

A jó útra tért gengszter egy luxuskörülmények között megrendezett nyitógálával indította a token értékesítést Kambodzsában és a számok alapján óriási sikert aratott, különösképp Thaiföldön és a Fülöp-szigeteken.

Az értékesítés első 5 percében eladtak 450 millió tokent a totális 500 milliós kibocsátásra kerülő mennyiségből. Az ICO a hónap végén fog befejeződni egy zárógálával Malajziában.

Hogy minek köszönhető az átütő siker az még kérdéses, de a projektet azután kapta fel a média, hogy az ex-Triád tag befektetési cége összeállt a Zhonggongxin Cosmos Internet Technology Limited (Zhonggongxin Cosmos) nevű pekingi céggel, amely egy nagy szabású sakk- és pókerbajnokságot tervez Hainan szigetére októberben.

A Zhonggongxin Cosmos képviselője, Guo Jia elmondta, hogy a nyeremények összege el fogja érni a 10 millió jüant (kb. fél milliárd forint) és a kifizetés HB tokenben és készpénzben lesz.

Gyanús ügyletek

Wan, a makaói ex-gengszter
Wan, a makaói ex-gengszter

Sokan gyanúval követik a token értékesítést. Zhonggongxin Cosmos látszólag állami cég, de az alkalmazottai ellentmondó nyilatkozatokat tettek ez ügyben.

A honlapjuk alapján tulajdonukban van néhány játékterem és kormányzati engedélyük van két fajta póker esemény rendezésére. Sokan ugyanakkor úgy látják, a pókerversenyek nyereményének tokenben való kifizetése szembe megy a kínai szerencsejáték törvényekkel.

A kínai hatóságok nem sokkal korábban felszámoltak egy online fogadótermet, ahol a nyereményeket tokenben fizették ki.

Mások szerint a HB tokennel van a baj. A Shubei alapítója, Li Yongfeng elmondta, a digitális pénznek nincs forráskódja, így lehetetlen leellenőrizni a HB token hitelességét és paramétereit.

Jelenleg az a.top tőzsdén lehet megvásárolni a tokent, amit a forrásoldalra hivatkozva, a Google mint elektronikai áruház listáz.

Vissza a régi élethez?

Wan háttere se makulátlan. A korábbi Triád vezért 2012-ben engedték ki a maximális biztonságú Coloane börtönből miután leült 14 évet.

Az ellene felhozott vádak közt szerepel a katonai minőségű fegyverek és lőszer importja utcai harcok és leszámolások végrehajtásához.

Az ügyben kicsit jártasak kiemelték Wan látszólagos töretlen befolyását a makaói alvilágban, annak ellenére, hogy több mint egy évtizeded a rács mögött ült. Kiszabadulását egy exkluzív szállodában tartott bankett keretében ünnepelte. Mikor kisétált a börtönből egy páncélozott Lexussal és két őrrel hajtott el.

Kiengedésekor megjegyezte, nem kívánja Makaó stabilitását veszélyeztetni a régi életének folytatásával.

Hivatalos források szerint Wan továbbra is a kaszinók világában utazik és több szerencsejáték engedély is van a nevén.

Sokan újfent gyanús szemmel néztek az ex-Triád vezérre, mikor bejelentette, a blokklánc segítségével szeretne “Kínai kulturális falut [létesíteni] Kínában”. Jelenleg Wan tölti be a World Hongmen History and Culture Association igazgatói pozícióját, amely feladata iskolák építése a világon a kínai diaszpórának.

Egy hatósági képviselő reakciója röviden csak “hihetetlen” volt a fejleményekre.

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük