Malajziában a Binance és az eToro az elutasított cégek listájára került

Malajziában a nemzeti értékpapír bizottság, röviden SC a Binance-t és az eToro-t is az országban jogosulatlanul tevékenykedő cégek listájához adta. Az még nem világos, hogy ezen vállalatok tovább működhetnek az országban vagy sem. 

A szabályozó ezekkel a cégekkel kapcsolatban csak annyit jegyzett meg, hogy az SC engedélye nélkül elismert piacon működnek. A délkelet-ázsiai ország pénzügyi regulátora a Binance.com oldalát úgy határozta meg, mint a társaság elsődleges tőzsdei platformját, amely mind kripto-fiat pénz, mind pedig peer-to-peer kereskedési szolgáltatásokat nyújt a helyi valuta felhasználásával. A Binance mellett a hatóság kilenc további pénzügyi társaságot is felvett a listájára, többek között az eToro-t, OctaFX-et, FintechFX-et és a Fis Fidelity Solution-t.

Most akkor működhetnek ezen cégek felületei vagy sem?

A legtöbb társaság esetében az SC kiemelte, hogy „érvényes engedély nélkül értékpapírokkal és származtatott ügyletekkel folytatnak tőkepiaci tevékenységeket”. Néhány neve mellett az is szerepelt, hogy “alapkezelés, pénzügyi tervezés, illetve az SC logójával  való visszalélés is”. Majd a szabályozó arra figyelmezetetett, hogy “a közemberek számára nem javasolt, hogy olyan társaságoknál és magánszemélyeknél fektessék be a pénzüket, akik működését az SC nem engedélyezte vagy még nem hagyta jóvá.”

Nem világos azonban, hogy a malajziai szabályozó hatóság hogyan tervez fellépni a listán szereplő cégekkel szemben, beleértve a Binance-t is. Az is kérdéses, hogy a jövőben a platformjuk működhet-e vagy sem. Ez a döntés épp annyi kérdést vet fel, mint az SC hét elején hozott rendelete, miszerint tilos az országban kriptovaluta ATM-et üzemeltetni a hatóság speciális engedélye nélkül.

Úgy tűnik, hogy a Binance nem a szabályozók kedvence. Nem ez az első eset, amikor a céget fekete listára teszik. A vezető kriptovaluta tőzsdére legutóbb Brazíliában csapott le a szabályozó. A dél-amerikai országban ugyanis megtiltották neki, hogy bármiféle kriptoszármazékos terméket kínáljon a felhasználóknak, mivel ezek az eszközök az értékpapírokra vonatkozó szabályozás alá tartoznak. Ha a kriptotőzsde továbbra is származtatott ügyletekkel akar foglalkozni, akkor engedélyt kell szereznie a helyi szabályozótól.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük