Már a norvég nyugdíjalapnak is van bitcoinja – még ha csak közvetetten is

  • 16
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az Arcane Research jelentése szerint a norvég nyugdíjalap befektetései között már a bitcoin is megtalálható – még akkor is, ha ez csak indirekt módon került a kezükbe.

A norvég nyugdíjalap már a bitcoinban is érdekelt

Az Arcane Research kriptopénzekkel foglalkozó kutatóintézet frissen kiadott jelentése meglehetősen érdekes tényre hívta fel az érdeklődők figyelmét. A norvég állam vezetői ugyanis nemcsak szabályozásaikban bizonyulnak kriptobarátnak – olyannyira kedvelői a digitális eszköznek, hogy ők maguk is érdekeltek a kriptopénzben; ráadásul majdnem 600 BTC értékben. Azt mondjuk fontos kiemelni, hogy a norvég állam nem közvetlen módon szerezte meg magának a kriptopénzt. Érdekeltségük egy kicsit indirektebb módon jött létre a MicroStrategy nevezetű szoftver cégbe való befektetésükkel.

A MicroStrategy jelenleg 375 millió dollárnyi bitcoinnal rendelkezik, melyből a cégbe fektetett vagyonnal arányosan 1,51% a norvég nyugdíjalapot illeti – ez a kb. 577 bitcoin jelenlegi árfolyamon több, mint 1,8 milliárd forintot ér.

A legjobb a dologban pedig, hogy ez egy teljesen tudatos döntés volt a norvég nyugdíjalap részéről. A nyilvánosan működő vállalatoknál minden ilyen nagymértékű befektetés esetén a részvényesek beleegyezését kell kérni a vállalkozásnak. A részvényesek így pontosan fel tudják mérni, hogy mennyire bíznak az éppen szóban forgó befektetési eszközben – és ezt el tudják utasítani, ha szerintük ez nem megfelelő befektetés a cég számára. Ez pedig azt jelenti, hogy a norvég nyugdíjalap pontosan felmérte és elfogadta a bitcoinba való befektetés kockázatát és előnyeit.

A nyugdíjalap ráadásul nem is az egyetlen nagy név a MicroStrategy részvényesei között (bár a világ legnagyobb szuverén pénzügyi alapjaként meglehetősen jelentős játékosnak számít). Az érintettek között vannak még a BlackRock és a Vanguard Group befektetési alapok is. Ők a norvég nyugdíjalapnál is nagyobb befektetéssel rendelkeznek a MicroStrategyben: a BlackRock esetében több, mint 5800 BTC, még a Vanguard Groupnál majdnem 4500 BTC-re rúg ez az összeg.

A norvég nyugdíjalapot (amit Olaj Alapnak is szoktak nevezni) még az 1990-as években hozták létre a norvég olajtöbbletből keletkező vagyon befektetésére. Mára az alap több, mint 1 billió dollárnyi vagyoneszközzel rendelkezik, a globális részvénypiacnak ráadásul egymaga 1,4%-át birtokolja.

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.