Egy vízerőmű 30 év után bitcoin bányászgépek ellátására állt át

Costa Rica fővárosától, San Josétól nem messze egy vízierőművet arra használnak, hogy több száz bányászgépet lássanak el energiával. Az erőmű, amely a Poas-folyónál található eddig 650 gép áramellátását biztosítja 150 különböző ügyfél számára.

A szóban forgó erőmű 30 év után állt át bányászgépek ellátására, miután a koronavírus-járvány következtében jelentkező többlet energia miatt a kormány leállította az áramvásárlást. Ezt követően a családi vállalkozás 500 000 dollárt fektetett bányászgépek vásárlásába.

„Kilenc hónapra le kellett állítanunk minden tevékenységünket, de pontosan egy évvel ezelőtt hallottam a Bitcoinról, a blokkláncról és a digitális bányászatról. Eleinte nagyon szkeptikusan álltam ezekhez, de felmértük a helyzetet, a vállalkozásunk nagy mennyiségű energiát állít elő, és ehhez a tevékenységhez nagy mennyiségű energiára van szükség.”– mondta Eduardo Kooper.

Az újítás nemcsak a vállalatnak lett sikeres, hanem a fogyasztók számára is. Egy középkorú számítógépes biztonsági mérnök például költségeit a felére tudta csökkenteni azáltal, hogy az erőmű hálózatához csatlakozott.

Kooper továbbá utalt Costa Ricakára, mint ideális helyre a kriptovaluta bányászok számára. Szerinte az ország bővelkedik olcsó, tiszta energiában, amire leginkább szükség van ehhez a tevékenységhez. Továbbá azt is elmondta, hogy a kormánynak ösztönöznie kellene a bányászokat, hogy Közép-Amerika országaiba jöjjenek.

A kriptovalutákkal kapcsolatban azonban Costa Ricának egyelőre nem állnak szándékában olyan drasztikus változtatások eszközölni, mint egy másik közép-amerikai országnak, Salvadornak.