Már az utolsó fázisban van a Cardano rövidesen induló stabilcoinja, a DJED

Még 2021. szeptember 26-án, a Cardano Summit 2021 konferencia második napján jelentette be a blokklánc technológiával foglalkozó és a Cardano fejlesztéséért felelős IO Global (IOG) cége és a COTI Group nevű startup, hogy létrehozták a Djed nevű, kriptoalapú algoritmikus stabilcoint. A Djed okosszerződéseket használ az ár stabilan tartására és különösen hasznos lehet a decentralizált pénzügyi világban.

A DJED megváltoztatja a Cardano árának volatilitását

A 2021. augusztus 17-én kiadott whitepaper szerint a Djed egy algoritmikus stabilcoin. Olyan, mint egy önálló bank, ami stabilcoinokat vesz és ad el egy meghatározott kötött ársávban. Attól lesz kriptoalapú, hogy volatilis kriptovaluták is vannak abban a tartalékban, amelyből vásárolják a stabilcoinokat és ahova bekerül az eladott stabilcoinok ellenértéke. Alapvetően a Djed úgy működik, hogy fenntart egy tartalékot ún. alapcoinokból, miközben más tartalékcoinokat és eszközöket pedig eléget. A Cardano hálózatán a tranzakciós díjak megfizetésére hozták létre. Hiszen segítségével jobban tervezhetőek lesznek ezek a díjak és elkerülhetőek az óriási kilengések. A fejlesztő cégek, az IOG és a COTI is úgy gondolják, hogy a stabilcoin ökoszisztémája a jövő.

Mindkét vállalat vezetői elég sokszor adtak már hangot annak a gondolatuknak, mely szerint a stabilcoinok segítenek a mindennapos tranzakciók kezelését normális mederben tartani. Maga a Cardano atyjának tartott Charles Hoskinson is azt nyilatkozta korábban, hogy a Djed segítségével fel lehet venni a harcot az árak volatilitásával szemben. A COTI felelős egyébként a felhasználók és a stabilcoin okosszerződései közötti integrációért. Tehát ők intézik a tranzakciókat és folyamatokat azokkal, akik stabilcoint és a kötési algoritmus fenntartásáért felelős tartalékcoint hoznának létre. Az ehhez kapcsolódó díjakat ADA coinban kellene megfizetni, és a protokol egy pooljába kerülnének. A tartalékcoin birtokosok aztán ebből kapnának egy részesedést, mintegy jutalomként a DJED ráta fenntartásáért.

A jelenlegi helyzet

A Djed elindulása óta annyira sokat nem hallottunk róla, úgyhogy kifejezetten jól jött az a blogposzt, amelyben a COTI még szeptember végén beszámolt a fejleményekről. Eszerint az elmúlt időszakban elég sokat dolgoztak a scriptek optimalizálásán. Így most már 60%-kal kevesebb lesz a végrehajtási díj. Közben véglegesítették az on-chain kódot is a korábbi auditok ajánlásai alapján. Most már a végleges audit jelentést várják. Aztán a COTI további partnerségeket jelentett be, így például a WingRiders nevű decentralizált tőzsdével, a Cardano Warriors szerepjátékkal vagy a JaraNetworkkel. Ha meglesz a végleges audit jelentés és nincsenek kritikus hibák, akkor jön egy nyilvános tesztelési kör, majd irány a mainnet.